Son Dakika… Covid-19 Aşısının Kullanımına İlk Onay İngiltere’den Geldi

İngiltere, Pfizer/BioNTech tarafından geliştirilen Covid-19 aşısının kullanımına onay verdi. Böylece İngiltere, geliştirilen bir Covid-19 aşısına onay veren ilk Batılı ülke oldu…

Son Dakika… Covid-19 Aşısının Kullanımına İlk Onay İngiltere’den Geldi
Yayın Tarihi: 4.12.2020 13:45:00

İngiltere, Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucu ortağı olduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile geliştirdiği yeni tip koronavirüs (COVID-19) aşısının kullanımına onay verdi. Aşı önümüzdeki haftadan itibaren İngiltere'de dağıtıma başlayacak.


İNGİLTERE’DEN AŞIYA ONAY


İngiltere hükümeti Pfizer-Biontech ortak çalışmasıyla geliştirilen koronavirüs aşısının kullanımını onayladı. İngiltere, Pfizer'in yüzde 95 etkili olduğu açıklanan koronavirüs aşısına onay veren ilk ülke oldu. İngiltere Sağlık ve Sosyal Bakım Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada öncelikli olarak aşılanacak gruplara ilişkin son tavsiyelerini yakında yayınlayacaklarını duyurdu.

İngiltere bu aşıdan 40 milyon doz sipariş vermişti ve 10 milyon dozun yıl sonuna dek hazır olması beklenmekte. BBC yayınına katılan İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, gelecek hafta 800 bin adet aşının ülkeye ulaşacağını, Aralık ayı boyunca aşının üretim hızına bağlı olarak teslimatların süreceğini ifade etti.

Aşılama konusunda önceliğin Covid-19'u ağır geçirme riski olan kişilere, yaşlılara ve bakım evlerinde kalanlara verileceğini söyleyen Hancock, aşının 21 gün arayla yapılacak iki doz şeklinde uygulanacağını da açıkladı.



AB KARARINI ARALIK SONUNA KADAR VERECEK


Avrupa İlaç Ajansı (EMA), Pfizer aşısının son denemelerine ait verileri daha yeni incelemeye başladı. EMA yaptığı açıklamada Pfizer ve benzer bir aşı üreten ABD'li şirket Moderna'nın nihai verilerini aldığını duyurmuştu. EMA, kararını en geç 29 Aralık'ta yapılacak olağanüstü toplantıda vereceğini açıkladı.

ABD'de ise Gıda ve İlaç Dairesi Pfizer/BioNTech aşısını inceliyor ve kararın 10 Aralık'ta alınması beklenmekte.

İngiltere'de aşının -70 derece tutulmasının gerekmesi nedeniyle lojistiğin zorlu olacağı belirtiliyor. Aşı, normal buzdolaplarında sadece beş gün kalabiliyor.

Aşının üretildiği Belçika'dan getirilmesinin ardından, MHRA ve Kamu Sağlığı Kurumu'nun aşıları kalite testinden geçireceği ve nakliye koşullarının karşılanıp karşılanmadığına bakılacak. Daha sonra da, aşıların ilk olarak sağlık çalışanlarına yapılması için hastanelere gönderilmesi planlanıyor. Aşının gelişiyle, ilk dozların yapılması arasında dört ila altı gün geçebileceği belirtildi.

Ülke genelinde 10 büyük merkezin, 15 gün içinde aşı merkezine dönüştürülmesi için, İngiltere Ordusu'ndan yardım istendiği gelen haberler içerisinde.Her büyük kentteki, büyük merkezlere ek olarak 1000 kadar daha küçük noktanın da belirleneceği, aile doktorlarının, eczanelerin, küçük sağlık kliniklerinin, dönüştürülmüş spor merkezleri ve çeşitli binaların da aşılamada kullanılacağı kaydediliyor.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR