Son Dakika: Suudi Operasyonu İle İlgil İlginç Detaylar Basına Yayıldı

Suudi Arabistan'da Kasım 2017'de gerçekleştirilen ve aralarında prenslerin, iş adamlarının, bakanların bulunduğu 400 üst düzey isminin bir otelde alıkonduğu operasyonla ilgili ilginç detaylar basına sızdı...

Son Dakika: Suudi Operasyonu İle İlgil İlginç Detaylar Basına Yayıldı
Yayın Tarihi: 21.11.2020 08:00:00

Suudi Arabistan'da Kasım 2017'de gerçekleştirilen ve aralarında prenslerin, iş adamlarının, bakanların bulunduğu 400 üst düzey isminin bir otelde alıkonduğu operasyonla ilgili ilginç detaylar basına sızdı.

Suudi Arabistan'da 2017'de bazı iş adamları ve prenslerin yolsuzluk soruşturması kapsamında başkent Riyad'daki bir otelde tutulmasında görev verilen kişilerin, ertesi yıl gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinde de yer aldığı, hatta Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın ilk olaydan sıyrılmasının cinayete kapı araladığı ortaya atıldı.

'HERKESİN GÖZLERİ BAĞLIYDI, İŞKENCECİLER SUUDİ İDİ'

İngiliz Guardian gazetesine operasyon hakkında bilgi veren bir kaynak, içerideki herkesin gözlerinin bağlandığını, prens ve işadamlarının dövülerek duvara bağlandığını ifade etti. Yazıda adı geçmeyen kaynak, şunları iletti:

“İlk geceydi, herkesin gözleri bağlıydı ve neredeyse herkes Mısır istihbaratının dediği dayak gecesine maruz kaldı. İnsanlara neden burada olduklarını bilip bilmedikleri soruldu. Kimse bilmiyordu. Çoğu dövüldü, bazıları çok kötü. oradaki ‘stres pozisyonu’ duvara bağlı insanlardı. Saatler sürdü ve işkenceciler Suudi idi."

"KAŞIKÇI CİNAYETİNE DE KARIŞTILAR"


Muhammed bin Selman'ın, servetlerine el konulan kişilerin yolsuzluk suçlusu olduğu konusunda ısrar ettiğinin altı çizilen haberde, Suudi yetkililerin 87 kişiden 107 milyar dolar kurtarıldığını öne sürdüğü söylendi.

Ancak gazeteye konuşan kaynaklardan biri, ele geçirilen paranın 28 milyar dolara yakın olduğunu ve olayın monarşi ile Suudi iş dünyası arasındaki güvenin kırılmasına yol açtığını ifade etti.

Haberde sözlerine yer verilen başka bir kişi ise, "Bu, sadece onun, Muhammed bin Selman'ın iktidarını pekiştirmesi için yapıldı. Kaşıkçı vahşetinden önce yaşandı. Bundan sıyrılması, ikincisini (Kaşıkçı cinayeti) yapmasına izin verdi. Ritz Carlton'daki olayda görev alan gardiyanlar cinayette de görev aldı." açıklamasını yaptı.

'ŞANTAJ YAPIYORLARDI'

Tutukluların odalara ayrıldığını anlatan kaynak, sorguculara ilişkin "Sayfalarca bilgi ve belge ile kapıya dayandıklarına dair bir yanlış kanı var. Çok az şey biliyorlardı. Suudi varlıkları konusunda bilgileri vardı fakat offshore hesaplar konusunda ümitleri yoktu" ifadelerini kullandı.

Söz konusu kaynak, "Ne aradıklarına dair çoğunlukla fikirleri yoktu. Bazı durumlarda şantaj yapıyorlardı, çünkü tutukluların bir kısmı herhangi bir şey imzalamayı reddediyordu." şeklinde konuştu.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR