SSK Doğum Parası İş Göremezlik Ödemesi Yapacak

Doğum rapor parası, resmi adı ile “analık iş göremezlik ödeneği” çalışan annelere tanınmış en önemli sosyal haklardan biridir. Çalışan kadının doğum öncesi ve doğumdan sonra işe gidemediği ve izinli sayıldığı dönemki ücretinin devlet tarafından karşılanmasıdır.

SSK Doğum Parası İş Göremezlik Ödemesi Yapacak
Yayın Tarihi: 27.01.2020 17:39:00

Doğum rapor parası, resmi adı ile “analık iş göremezlik ödeneği” çalışan annelere tanınmış en önemli sosyal haklardan biridir. Çalışan kadının doğum öncesi ve doğumdan sonra işe gidemediği ve izinli sayıldığı dönemki ücretinin devlet tarafından karşılanmasıdır. Yasa, aynı zamanda işverenin de haklarını korur. Bu sayede işveren de çalıştırmadıkları personel için harcama yapmamış olur. Doğum parası, Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yardımları olan süt parası ve doğum yardımı ile de karıştırılmamalıdır. Bu sadece aktif olarak çalışan ve sigortalı annelere yapılan bir yardımdır. Örneğin; anne ev hanımı ise SSK’lı bir babaya doğum parası yatmayacaktır. 

Doğum parasının kapsadığı izin süresi tek çocuk için 8 hafta doğum öncesi, 8 hafta doğum sonrası olmak üzere 16 haftalık izni kapsar. Çoğul gebelik için bu süre 10+10 şeklinde 20 haftadır. Ama bu süreler hamile kadının sağlık durumuna ya da yaptığı işin niteliğine göre hekim raporu ile değişebilir. SSK’lı kadınlar, gebelik süresince doktor kontrolüne ücretli izin alarak gidebilir. Hekim uygun görürse aynı işletme içerisinde hamile kadına kıyasla daha hafif işler verilebilir ve ücrette herhangi bir değişiklik yapılmaz. Çocuk 1 yaşına gelene kadar annenin günlük olarak bir buçuk saat süt izni vardır ve bunu gün içerisinde kendisi planlayabilir. Ayrıca bu süreler çalışma süreleri içerisinde değerlendirilir.

Çalışan Anneye Doğum Parası Verilmesi İçin Gerekli Şartlar

Çalışan anneye verilen doğum parası, bazı yasal gereklilikler sağlandığında ödenir.

Gerekli şartlar ise şunlardır:


•    Mevzuatta iş göremezlik ödeneği adı altında olduğu için öncelikle hekim raporu gerekir.
•    Hekim raporunun alındığı tarihte annenin aktif olarak çalışıyor olması gerekir. İznin başladığı tarihten önce işten çıkılması durumunda doğum parasından faydalanılamaz.
•    Doğum gerçekleştiği tarihten önceki bir sene içerisinde annenin, en az 90 günlük SSK primi yatmış olmalıdır. 
•    Doğum parasından yararlanılan 16 haftada (8 hafta doğum öncesi,8 hafta doğum sonrası) herhangi bir iş yerinde çalışılamaz.
•    En önemli konulardan birisi de doğumun tam anlamıyla gerçekleşmesidir. Düşük yapan anneler bu haktan faydalanamaz.
•    Hekim hafif işlerde çalışabilirsin dediyse bu durum olmam gerekiyor acaba.
T.C. Kimlik Numarası ile SSK Doğum Parası Sorgulama
Doğum parası sorgulaması için e-devlet(www.turkiye.gov.tr) internet sitesine T.C. Kimlik No ve şifreyle girilip ardından aşağıdaki adımlar takip edilebilir.
•    Öncelikle e-devlet şifreniz yoksa bir PTT şubesine uğrayarak alabilirsiniz. Şifreyi alırken tek gerekli belge nüfuz cüzdanınızdır. Eğer şifrenizi ilk defa alıyorsanız ücreti 2 TL, herhangi bir sebeple ikinci defa alıyorsanız 4 TL’dir.
•    Diğer bir seçenek de herhangi bir bankanın internet bankacılığı vasıtası ile e-devlete girmektir.
•    E-devlet’e girdikten sonra sağ üstte bulunan “Arama” kısmına “Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)” yazılır.
•    Ardından açılan sayfada 4A/4B İş göremezlik Ödemesi Görme kısmına tıklanır ve doğum parası sorgulama ekranı açılır.


Doğum Parası Hesaplama

2020 yılı için doğum parası hesaplama şöyle yapılır:
•    Yıl içi son 3 aylık toplam brüt maaş toplanır.
•    Bu tutar 90’a(3 ay) bölünür ve böylece günlük brüt maaş belirlenmiş olur.
•    Günlük maaşın 2/3’ü hesaplanır.
•    Doğum rapor parası ne kadar bu şekilde bulunmuş olur.

SSK Doğum Parası Başvurusu 

Annenin, bu sosyal haktan faydalanabilmesi için öncelikle hekiminden aldığı raporu doğum yaptığı hastanede e-rapor sistemine işletmesi gerekir. Ardından SSK’lı annenin iş yerine başvurulmalı ve rapor onaylatılmalı. Rapor sistem üzerinden onaylandığında hekiminizin verdiği rapor Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından incelemeye alınır. Beklenmedik olumsuz bir durum yaşanmadığı takdirde Sosyal Güvenlik Kurumu iş göremezlik ödemesi için PTT’ye onay verir. Genel olarak 7 ila 10 gün içerisinde doğum parası PTT üzerinden yatırılır.
 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR