SSK, SGK ve Bağkur emekli maaşlarına 350 TL intibak zammı müjdesi

SSK, SGK ve Bağkur emekli maaşlarına 350 TL intibak zammı geliyor ! 13 Milyon emeklinin beklediği intibak zammı ile SSK, SGK ve Bağkur emekli maaşları ne kadar olacak ? Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndan açıklama bekleniyor, intibak zammı gelecek mi gelmeyecek mi ?

SSK, SGK ve Bağkur emekli maaşlarına 350 TL intibak zammı müjdesi
Yayın Tarihi: 17.10.2020 12:43:00

SSK, SGK ve Bağkur emekli maaşlarına 350 TL intibak zammı geliyor ! 13 Milyon emeklinin beklediği intibak zammı ile SSK, SGK ve Bağkur emekli maaşları ne kadar olacak ? Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndan açıklama bekleniyor, intibak zammı gelecek mi gelmeyecek mi ?

İntibak düzenlemesinin olup olmayacağı 2000 yılı ve sonrasında emekli olan vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. İntibak düzenlemesinin kendileri için de hayata geçirilmesini büyük bir heyecanla bekliyorlar. Memur emeklilerine yönelik intibak talebi, Memur-Sen tarafından toplu sözleşme görüşmeleri sırasında gündeme getirildi.



Kamu Personeli Danışma Kurulu, yaptığı toplantılar da intibak zammı konusunu gündeme getirdiler. KPDK, intibak zammının karara bağlanması beklenen istekleri yoluna koyarlarsa, aynı görevden emekli olan ya da unvanlı kadrodan emekli olan vatandaşlar arasında kurum kaynaklı emekli maaşı farkını ek ödeme ile o farkı ortadan kaldıracaklar. Düşük maaş sahiplerine aradaki fark kadar ilave ödeme yapılacak.

Bağ-Kur'luların ve Sosyal Güvenlik Kurulu'nun ( SGK ) istekleri yürürlüğe girip hayata geçirilirse milyonlarca emekli vatandaşın aldığı maaşları değişecek. 2000 yılından sonra emekli olan vatandaşlara, ilk intibakta yapıldığı gibi '50 ile 355 lira' arasında zam yapılacak. 2000 yılı ve sonrasında emekli olan vatandaşların aldıkları emekli maaşları tekrardan düzenlemeye gidecek ve yeni hesaplamaya göre yeni maaşlarını almaya başlayacaklar. Türkiye Emekliler Derneği, çıkacak bir intibak düzenlemesinden yaklaşık 5 milyon emeklinin yararlanabileceğini söylüyor.




2000 yılından daha önce sigorta primi olan ancak emekliliği 2000 yılından sonraya kalan vatandaşlar karma sistem hesaplaması ile maaşlarını almaktalar. Emekli vatandaşlar "karma" emekli aylığı hesaplama sistemi yerine bütün dönemleri kapsayan ve kendi içerisinde eşitliği sağlayan tek bir emekli aylığı hesaplama sistemine geçilmesini talep ediyor. 2000 yılından sonra emekli olan vatandaşların emeklilikleri ki ana gruba ayrılmış oluyor. 2008 öncesi emekli olanlar ve 2008 sonrası emekli olanlar olarak 2 grup emekli vatandaş olmuş oluyor.

Ortaya çıkan tüm bu farklılıkların ortadan kaldırılması için çalışmalar başladı. Bu farklılıkların oratadan kaldırılması için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı çalışmaları olduğunu ve bu farklılıkları ortadan kaldırmak için olan çalışmalara başladığını duyurdu. Bu farklılıkları ortadan kaldırmaya yarayacak çalışma ile emekli vatandaşların maaşlarında düzenlemeler olacak ve farklılıklar giderilecek. Emekli vatandaşların eşit haklara sahip olup eşit maaşlar almaları alıp maaş düzenlemesine gidilmesi için hayata geçirilecek düzenleme ile Bağ Kur, SSK ve Emekli Sandığı'ndan emekli olan vatandaşlar tek çatı altında toplanacak.

Bu maaş farklılıkları yüzünden eşit maaş alamayan ve maaş ödeme konusunda farklılıklar yaşayan yaklaşık 5 milyon emekli vatandaşı ilgilendiren intibak düzenlemesine dair çalışmaların yıl sonuna kadar tamamlanması üzerinde sıkı çalışmalar devam ediyor. Yıl sonuna yetiştirilmesi amaçlanıyor.

İntibak düzenlemesi ile neler olacak ?

* Sağlıkta ek ödemelerin kalkmasıyla, emekli maaşından bu alanda hiç kesinti olmayacak.

* Ek ödeme oranı değişirse, emekliler her ay net maaşının yüzde 4-5'i yerine yüzde 8-10'u oranında para alacak. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin gelirinde oran yüzde 8 olursa 255, yüzde 10 olursa 382 liraya varan artış yaşanacak.

* Taban emekli aylığı asgari ücrete eşitlenirse, emekliye her ay ek ödeme dahil en az 2 bin 324 lira ödenecek.

* İntibak yapılırsa, 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara da 355 liraya varan zam söz konusu olabilecek.

Bu yıl taban aylık tuatarı arttırıldı. Emekliler, Ocak ve Temmuz'da zam, 2 kez ikramiye ve promosyon imkanından faydalandı.

 

 

 






HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR