Travma Sonrası Stres Bozuklukları

Travma sonrası stres bozuklukları kişiyi derinden etkileyen kayıplar, korkular, fiziksel ve ruhsal acıların sonucunda oluşan olaylar sonrasında görülür.

Travma Sonrası Stres Bozuklukları
Yayın Tarihi: 19.07.2022 14:32:00

Travmaya sebep olan olaylar:

Savaşlar, cinsel istismar, saldırı, afetler, aile içi şiddet, kazalar, beklenmedik ölümler, hastalıklar, çocuklukta yaşanan korku verici olaylar… Tüm bunların dışında kişinin farkına varmadığı, hatırlamadığı travmaları da olabilir bunlar öncelikle tespit edilmelidir.

Travma nedir

Kişide dehşet ve çaresizlik hissi yaratan, olağandışı ve beklenmedik olayların yol açtığı ağır yıkımlara travma denir.
Travma sonrası en sık görülen hastalıklar:
Travma sonrası en sık karşılaşılan hastalıklar depresyon ve stres bozukluğudur. Depresyonun en sık görülen belirtileri halsizlik, isteksizlik, aşırı iştah veya iştahsızlık, uyku sorunları, moral bozukluğu şeklindedir.

Stres bozukluğunda ise:

Uykusuzluk, kabuslar, irkilmeler, agresiflik, gelecekten kaçma, olayla ilgili anıların sık hatırlanması, yabancılaşmadır. Bu belirtiler çoğu kişide travmayı izleyen günlerde görülür ve zamanla kendiliğinden düzelir. Bazı kişilerde yıllarca sürebilir. Bu hastalığın görüldüğü birçok kişide beraberinde aynı anda farklı ruhsal bozukluklar da görülür. Bunun dışında madde kullanımı, alkol ve anksiyete de görülebilir. Daha önce ruhsal hastalık geçirmiş kişilerde travma sonrası o hastalıkların tekrar görülme riski fazladır. Bunlar uzun süreli tedaviler gerektirebilir.

İlaç tedavileri:

İlaç tedavileri hastalığı yatıştırıcı etkiye sahiptir. Doktor kontrolünde kullanılmalı, belirtilen sürede ve dozda alınması gerekir.

İyileşmeye en temel engeller:

Olayları hatırlamaktan kaçınma, inkar etme, düzelmeyeceğine inanma, umutsuzluk, güvensizlik ve yardım aramaktan çekinmedir. Bunlar aynı zamanda hastalığın belirtileridir. Tüm bunların bilincinde olup destek aramak sorunların çözümünü sağlayacaktır.
 



HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR