Türkiye Koronavirüs'ü Ne Zaman Atlatacak? İleriki Günler için 3 Corona Virüs Senaryosu

Koronavirüs salgını Türkiye'de etkisini günden güne gösteriyor! Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıkladığı son veriler ışığında Koronavirüs salgını nedeniyle Türkiye'de ölenlerin sayısı 75'e yükselirken vaka sayısı da 3629'a yükseldi. Peki Türkiye Koronavirüs salgınıyla ilgili nasıl bir sınav veriy

Türkiye Koronavirüs'ü Ne Zaman Atlatacak? İleriki Günler için 3 Corona Virüs Senaryosu
Yayın Tarihi: 27.03.2020 13:25:00

Koronavirüs salgını Türkiye'de etkisini günden güne gösteriyor! Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıkladığı son veriler ışığında Koronavirüs salgını nedeniyle Türkiye'de ölenlerin sayısı 75'e yükselirken vaka sayısı da 3629'a yükseldi. Peki Türkiye Koronavirüs salgınıyla ilgili nasıl bir sınav veriyor? Türkiye, Koronavirüs salgınının son durağı olan ülkelerden biri olarak ilk etapta başarılı bir görüntü çizdi. Salgına karşı hızlı ve etkili önlemler de alındı ancak vaka sayısı günden güne artıyor. Peki Türkiye, Koronavirüs salgınını ne zaman yenecek? Koronavirüs salgınıyla ilgili Türkiye için 3 senaryo hazırlandı! Detayları bu haberimizde sizler için hazırladık...

Koronavirüs salgınının son durağı ülkelerden biri olmayı başaran Türkiye, 13 Mart'tan bu yana her gün artan vaka ve ölüm sayısı nedeniyle zorlu bir sınavdan geçiyor! Devlet, Koronavirüs salgınına karşı sosyo-ekonomik tedbirleri hızla ve etkin bir biçimde alırken salgın etkisini günden güne artırmaya devam ediyor. Exonic Araştırma, Türkiye'de Koronavirüs salgınının geleceğiyle ilgili 3 yeni senaryo hazırladı. Türkiye Koronavirüs salgınını nasıl ve ne zaman atlatabilir? Sorularının yanıtı mahiyetindeki araştırmada Koronavirüs salgınının Türkiye'de ulaşabileceği boyutlar ve salgının Türkiye haritasıyla ilgili etkileşimi senaryo şeklinde hazırlandı.

11 Mart 2020 tarihinden bu yana aktif şekilde Koronavirüs salgınıyla muhatap hale gelen Türkiye'de Koronavirüs nedeniyle an itibariyle 75 ölüm, 3629 da vaka gerçekleşmiş durumda. İlk vakanın görülmesiyle birlikte Devlet hızlı ve etkin önlemler paketiyle vatandaşın sağlığını koruma noktasında kararlı adımlar atmış durumda. Son olarak 65 yaş ve üzeri ile kronik hastalığı olanlara yönelik sokağa çıkma yasağı uygulaması da, virüse karşı en zayıf konumda bulunan yaşlı ve kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşların sağlığı için büyük önem taşıyor. Sosyal izolasyonun sağlanması Koronavirüs salgınının kırılması ve yayılımının önlenmesi adına büyük önem taşıyor. Econix Araştırma da sağlık uzmanları işbirliğiyle Türkiye'nin Covid-19 Yenitip Koronavirüs salgınıyla ilgili önündeki 3 senaryoyu hazırladı. Çalışmada, muhtemel vaka sayıları ile sağlık hizmetlerindeki hizmet ihtiyaç analizi raporları da yer aldı.

Exonic Araştırma tarafından yapılan 3 senaryolu çalışma, 30 Haziran 2020 tarihine dek sürdürülerek ele alındı. Türkiye özelindeki çalışmada, Koronavirüs salgınına dair önlemlerin tam anlamıyla uygulanması halinde oluşabilecek durum ile kötü senaryoya da yer verildi. Sosyal izolasyonun önemi de çalışmada önemi ortaya çıkan kavram olarak yerini aldı.


TÜRKİYE İÇİN KORONAVİRÜS SALGININDA 3 SENARYO

Exonic Araştırma tarafından yapılan çalışmaya göre, sosyal izolasyon tam anlamıyla sağlanır ise 1. senaryoya göre yeni vaka sayılarında artış hızı Mart ayı sonu itibariyle düşüşe geçecek ve vaka sayıları ancak az az yani oransal olarak da düşük seviyede artış gösterecek. İyimser senaryoda, 30 Haziran 2020 tarihine dek Türkiye'de 52 bin 614 vaka ile 2 bin 616 ölüm gerçekleşeceği öngörüldü. Devletin etkin ve hızlı önlemleriyle vaka sayısında kontrolün Nisan ayı sonuna dek ele alınabileceği ve vaka sayısında 'top' noktaya ulaşılabileceği belirtiliyor.

2. senaryoda sosyal izolasyının tam anlamıyla değil de kısıtlı olarak uygulandığı ve günlük vaka sayılarının düzenli bir şekilde azaldığı varsayımından hareket edilerek, vaka sayılarının daha düzenli şekilde artacağı ve Nisan, Mayıs, Haziran aylarında artış hızında düşüşler yaşanacağı modellendi. 2. senaryoda Türkiye'nin 30 Haziran 2020 tarihine dek 183 bin 922 vaka ve 9 bin 143 ölüm yaşayabileceği belirtildi. Sosyal izolasyının kısıtlı uygulaması sonucunda virüs salgınında kontrolün Mayıs ayı sonu itibariyle ele alınabileceği ve top noktaya ulaşacağı tahmin edildi.

EN KÖTÜMSER SENARYODA 184 BİN ÖLÜM!

3. ve en kötümser senaryoda, sosyal izolasyona hiç uyulmazsa, halk tedbirlere hiçbir şekilde uymazsa Haziran sonu itibariyle vaka sayısının 3,5 milyonu aşabileceği vurgulandı! Türkiye'de 30 Haziran 2020 tarihine kadar vaka sayısının 3 milyon 705 bin 555'e ulaşacağı, 184 bin 213 kişinin de koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedeceği tahmin edildi. Bu senaryoda yoğun bakım yatak ihtiyacı 47 bin 891, nitelikli yatak ihtiyacı 222 bin 421 olarak hesaplandı ve Türkiye'de sağlık sisteminin aşırı yüklenme nedeniyle büyük zorluk yaşayacağı vurgulandı.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR