Ünal Aysal ve Aziz Yıldırım'ın Offshore Şirketleri Ortaya Çıktı

Galatasaray eski başkanı Ünal Aysal ile Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın, Malta ve Jersey'de yer alan toplamda 8 şirketi ortaya çıktı.

Ünal Aysal ve Aziz Yıldırım'ın Offshore Şirketleri Ortaya Çıktı
Yayın Tarihi: 10.11.2017 10:34:00

Yabancı şirketlere önemli oranda vergi avantajları sunan Malta'da şirket kuran çok sayıda ünlü ismin arasından Aziz Yıldırım ve Ünal Aysal'da çıktı.



Malta'da kurumlar vergisi yerli şirketler için yüzde 35 iken yabancı şirketler için sunulan avantajlarla son tahlilde yüzde 5'e kadar iniyor.

Off-shore hizmet sağlayıcıları Appleby ve Asiaciti ile gizlilik politikası uygulayan 19 farklı yargı yetkisi alanındaki hesapları ifşa eden Paradise Papers'a göre, Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım ailesiyle birlikte Malta kayıtlarında yer alıyor.

Kayıtlara göre dört şirketi bulunan Yıldırım'ın, kızları Gülşah ve Hande Yıldırım'ın hissedarı olduğu ise iki şirket var. Bu şirketlerden biri olan Med Unity Co Ltd'nin hisseleri 2016'da Aziz Yıldırım'ın 2013'te satın aldığı Dearsan Gemi Sanayi AŞ'ye devrediliyor. Bu da Dearsan Tersanesi tarafından yapılan gemilerin off-shore şirketler üzerinden satıldığı veya çalıştırıldığı izlenimi veriyor. Cumhuriyet'e konuşan Aziz Yıldırım da Dearsan'ın Med Unity Co. Ltd şirketinin sahibi olduğunu açıkladı.

Cumhuriyet'in haberine göre; Aziz Yıldırım, Malta şirketlerinin varlığını kabul ederken bu şirketlerin çoğunun tasfiye sürecinde olduğunu belirtti.

Malta kayıtlarına göre Aziz Yıldırım'ın hissedarı olduğu şirketler Mar Shipping Co Limited, Chem Unity Co Limited, Dearhan Holding Limited ve Marine Unity Co Limited

Söz konusu ortaklıklarla ilgili Ticaret Sicil Gazetesi'nde herhangi bir bilgi yok. Aziz Yıldırım, Cumhuriyet'in sorularına verdiği yanıtta, Malta'daki altı şirketten sadece Marine Unity Company Ltd ve Med Unity Company Ltd'nin aktif olarak gemi işletmeciliği faaliyetinde bulunduğunu, diğer şirketlerin faal olmayıp yaklaşık bir yıldır tasfiye sürecinde olduklarını söyledi.




Galatasaray Spor Kulübü eski başkanı ve Unit International SA Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Aysal'ın da Appleby belgelerine göre iki off-shore şirketi bulunuyor. Bu şirketler Aysal Administration Limited ve Limoges Limited.

Söz konusu şirketlerle ilgili kamuya açık kaynaklarda herhangi bir bilgiye ulaşılamazken halen aktif oldukları belgelerden anlaşılıyor.

Appleby belgelerine göre Aysal Administration Limited ve Limoges Limited, Unal Aysal Group'a bağlı. Londra'da bir bankacı olan Ali Merih Çetinkaya, Aysal'ın her iki şirketinin de yetkilisi olarak kaydedilmiş. UBS Nominees Limited ve Unihouse Nominees Limited ise iki şirketin de hissedarları olarak görünüyor.

Belgeler Aysal'ın 2015'te Ünal Aysal Group üzerinden Appleby Fiduciary & Administration Business'e (AFB) yıllık 33 bin dolar ödediğini gösteriyor.

Konuyla ilgili soruları yanıtlayan Ünal Aysal ise her iki şirketin de pasif olarak kurulduğunu ve bugüne kadar herhangi bir aktiviteleri olmadığını söyledi.

Aysal, Türkiye'de yaşamadığı için bu yapının Türk vergi, hukuk mevzuatı açısından herhangi bir mahsuru bulunmadığına dikkat çekti.

"Paradise Papers" nedir?

"Paradise Papers" (Cennet Belgeleri) politikacı ve iş adamlarının vergi cenneti olarak bilinen 19 ülke ve 'hukuk bölgesi'ndeki yatırımlarını ifşa eden belgeler bütünüdür. Belgeler, mali sistemlerine "off shore" adı verilen bu tür ülkelerde yatırım yapan kişilerin kendi ülkelerinde ödemeleri gereken vergiden kaçınmaya çalıştığını gösterir. 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR