Üniversite mezunlarını korkutan açıklama sonunda yapıldı! 2 yıl ödeme yok

Son dakika gelişmeleri… Üniversite mezunu çok sayıda öğrenci genel sağlık sigortasından faydalanma hakkına sahiptir. Öğrenci statüsünü yitirip mezun olan vatandaşlar genel sağlık sigortasının ne zamana kadar gideceğini merak etmektedir. İşte ayrıntılar…

Üniversite mezunlarını korkutan açıklama sonunda yapıldı! 2 yıl ödeme yok
Yayın Tarihi: 18.09.2020 17:48:00

Son dakika gelişmeleri… Üniversite mezunu çok sayıda öğrenci genel sağlık sigortasından faydalanma hakkına sahiptir. Öğrenci statüsünü yitirip mezun olan vatandaşlar genel sağlık sigortasının ne zamana kadar gideceğini merak etmektedir. İşte ayrıntılar…

Bu sene üniversiteler korona virüs sebebiyle coşkulu mezuniyet kutlamaları yapılamadı. Fakat yine de birçok genç diplomasını alarak iş araştırmaları girdi. Üniversitelerin yüksek lisans doktora mülakat sonuçları da açıklanmasının ardından “öğrenci” statüsünü yitirecek vatandaşlar netleşmiş olacaktır. Öğrencilik seviyesinin kaybı sağlık hakkından faydalanmak için çok önemlidir. Fakat yeni mezunların sağlık hakkı yönünden iki sene zamanla endişe etmelerine gerek yoktur.

Yeni mezun olmuş gençlerimiz için genel sağlık sigortasından (GSS) faydalanma açısında 10 Şubat 2016’da yapılan değişiklikle 2 sene boyunca prim muafiyeti getirilmiştir. Bu nedenle mezunlar iş bulana dek sağlık sigortasından faydalanabilecek. Genel sağlık sigortasından 2 sene süreyle muaf olmak, gençlerin ileriki zamanlara dair planlarını yapmaları yönünden son derece önemlidir. Bu sayede kendilerine uygun olmayan bir kabul etmek yerine mali durumları da uygunsa kendilerine daha uygun ve ekonomiye daha çok katkı verecekleri bir iş bulacaklar.

KİM GENEL SAĞLIK SİGORTASI KAPSAMINDADIR?

1 Ocak 2012 zamanı ile genel sağlık sigortasının yürürlüğe girmeye başlamasıyla Türkiye’de yaşayan herkes genel sağlık sigortası doğrultusuna girmiş oldu. Buna göre, sigortalı olarak hizmet veren vatandaş ve ya bir sigortalı personelin bakmakla yükümlü olduğu kişi düzeyinde olan kişiler haricindeki herkesin sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için genel sağlık sigortasına prim vermesi gerekmektedir.


MAĞDURİYET ÇÖZÜLDÜ

Fakat zorunluluk tam olarak çözülemediğinden ve gelir testi yaptırması gerekenler bu testi yapmadıklarından gelir testi mağduriyetleri söz konusu olmaktadır. Özellikle de gençlerin yaşadığı mağduriyetlerinin giderilmesi için iki kez genel sağlık sigortası prim borcu yapılandırması ve kısmi af hayata geçirilmiştir. Gelir testinde vatandaşın yaşadığı hane içindeki kişi başına düşen gelir göz önüne alındığı için yeni mezun gencin bir geliri olmadığı halde ancak anne ve ya babasının geliri yüksek olduğunda bu gence prim borcu çıkmaktaydı. Söz konusu problemi aşmak amacıyla pek çok gencin ikamet adresini değiştirdiği biliniyordu. Konuya dair son düzenlemeyle gelir testinin yalnızca Genel Sağlık Sigortası priminin devlet tarafınca ödenip ödenmeyeceğinden belirlenmesi nedeniyle kullanılması yoluna başvurulmuştur. Bu sayede Genel Sağlık Sigortası 2020 senesi için 88,29 TL olarak sabitlendi ve yaşanılan mağduriyetler de ortadan kaldırılmış olmuştur.

GENÇ VATANDAŞLAR İÇİN DÜZENLEME

Yaklaşık olarak dört sene önce yapılan değişiklik akabinde liseden ya da üniversiten mezun olan gençler mezuniyet ardından ebeveynleri doğrultusunda sağlık hizmeti tedarik etmeye devam etmiyorlardı. Burada, yaş limiti ve eğitime devam etme şartı sebebiyle gençlerin gelir testine girerek Genel Sağlık Sigortasının primini yatırması gerekmektedir. Değişiklik sonrasında söz konusu gençler için iki senelik süreyle Genel Sağlık Sigortasını prim muafiyeti getirilmiştir. Bu nedenle, liseden mezun olan bir genç için 20 yaşını, Üniversiten mezun olan vatandaş işe 25 yaşını geçmediği sürece muafiyetten yararlanabiliyor.

YAŞ ŞARTI

İki senelik muafiyet programında dikkat edilmesi gereken bir husus daha mevcuttur. Buna göre, muafiyetin uygulandığı zaman boyunca gencin 20 veya 25 yaşını aşması durumunda muafiyet iki sene biçiminde değil, gencin yaş sınırı gelene kadar geçerli olmaktadır.
 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR