Vegan Sporcu Berk Okyay: Veganlık Sağlık ve Zihinsel Olarak Son Nokta

Vegan bir bisikletçi olarak dayanıklılık isteyen zorlu yarışlara katılan Berk Okyay, ülkemizde vegan beslenmenin aslında kolay olduğunu söylerken, Türk mutfağının veganlığa çok yakın olduğunu belirtti.

Vegan Sporcu Berk Okyay: Veganlık Sağlık ve Zihinsel Olarak Son Nokta
Yayın Tarihi: 26.07.2018 17:35:00

Berk Okyay, yaşamını grafik tasarımcı olarak devam ettirirken ani bir kararla iş hayatını bırakarak kendini spora adamış vegan bir bisiklet tutkunu. Hayallerinin peşinden koşan Okyay, tutkunu olduğu bisikleti ile uzun mesafe dayanıklılık yarışı olan Transcontinental’e katılmaya karar vermiş.

Son 2 senedir yılda 15.000-20.000 km bisiklete binen ve zorlu yarışlara katılan hayvansever vegan sporcu Berk Okyay, hayvan hakları ve veganlığa geçiş hikayesini ve Türkiye’de vegan beslenmeye bakış açısını ajanimo.com'a anlattı.

Merhaba Berk Bey, öncelikle vegan bir sporcu olarak sizi biraz tanıyabilir miyiz?
Yaklaşık 4 senedir bisiklet sporu ile ciddi anlamda ilgileniyorum, son 2 senedir vegan besleniyorum eşim ile beraber, vegan olmadan önce de 2 sene vejeteryan beslenmeye başlamıştım.



Evinizde minik dostlarınız var mı? Bir kedi ya da köpekle yaşıyor musunuz?
Şimdilik 3 tane kedimiz var, hepsini de kendimiz sokaktan kurtarıp yuvamıza aldık.

Türkiye’deki hayvan hakları konusunda düşünceleriniz nedir?
Hayvan hakları ilgili çok eksiğimiz olduğunu düşünüyorum, önce onları birer canlı olarak görmemiz gerekiyor. İnsanların empati yapmaları gerektiğini düşünüyorum o zaman hayvan haklarının daha iyi bir yere geleceğini düşünüyorum.
Bir hayvan hakları savunucusu olarak, veganlığa geçiş hikayenizi anlatır mısınız?
Eşim benden önce veganlığa geçmişti, o sırada ben hala vejeteryandım. Aynı evde yaşadığımız için ve durumu daha iyi kavramaya başladığım zaman vegan olmaya karar verdim.


Vegan olduktan sonra hayatınızda neler değişti?
Açıkcası kendimi daha hafif hissetmeye başladım, hiç zorluk çekmedim. Bilinçli beslendiğiniz zaman veganlık hem sağlık açısından hem de zihinsel olarak son nokta diyebilirim.

Bir bisikletçi olarak dayanıklılık isteyen zorlu yarışlara katılıyorsunuz. Vegan bir sporcu olarak bu sizi zorlamıyor mu?



Ağır bir spor yapıyorum gerçekten. Son 2 senedir yılda 15.000-20.000 km bisiklete biniyorum ve 250.000 m tırmanış gerçekleştiriyorum. Gerekli besinleri doğru şekilde şekilde tükentiğiniz zaman ve vücudunuz buna alıştığı zaman herşeyi yapabilirsiniz.

Çevrenizdeki insanların size karşı tepkileri nasıl?
Genelde insanlar şaşırıyor ve takdir ediyor ve nasıl yaptığımı soruyorlar. Tabi bu insanların dışında espri konusu haline getirenler de oluyor ama onlara da güzel bir şekilde veganlığı anlatmaya çalışıyorum.

Son olarak Türk insanının vegan beslenmeye bakış açısı ve veganlığın geleceği hakkında düşünceleriniz nedir?
Ülkemizde vegan beslenmek aslında kolay olmalı çünkü Türk mutfağı veganlığa çok yakın. Gerçekten veganlığın daha da gelişeceğini düşünüyorum. Bizim de hem vegan hem de sporcu olarak insanlara bu durumu en güzel şekilde anlatmamız gerektiğini düşünüyorum.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR