Yatırımda Meditasyon Modası

ABD’de Harris İnteraktif’in yaptığı kamuoyu araştırması çalışanlar üzerinde stresin etkisini gözler önüne seriyor. ​Hal böyle olunca dünyaca ünlü firmalar ve markalar, Asya kültürünün bir parçası olan meditasyonu gündelik yaşamın bir zorunluluğu haline getirdi.

Yatırımda Meditasyon Modası
Yayın Tarihi: 13.03.2018 14:29:00

ABD’de Harris İnteraktif’in yaptığı kamuoyu araştırması çalışanlar üzerinde stresin etkisini gözler önüne seriyor. Araştırmada çalışanların yüzde 42’sine göre stresten dolayı işte daha fazla hata yapılıyor, yüzde 34’üne göre stres çalışanlar arasında daha fazla tartışmaya sebep oluyor. Başka çalışmalar da bu araştırmayı destekliyor. Örneğin ABD İş İstatistikleri Bürosu, çalışanlar stres veya stresle ilgili bir rahatsızlıktan dolayı yılda yaklaşık 20 gün izin alıyor. Princeton Tarama Araştırması’na göre de çalışanların yüzde 75’i, işçilerin bir önceki kuşağa göre çok daha fazla stres altında olduğunu düşünüyor. Anlayacağınız araştırmalar çok, sonuçlar kesin: Stres, iş dünyasının en önemli sorunu...

Hal böyle olunca AOL, Apple, Deustsche Bank, Google, HP, IBM, Nike, Microsoft, Reebook, Yahoo, Shell gibi dünyaca ünlü firmalar ve markalar, Asya kültürünün bir parçası olan meditasyonu gündelik yaşamın bir zorunluluğu haline getirdi. Bir çok dev şirket, güne meditasyonla başlıyor ya da çalışanlarına meditasyon semineri öneriyor...

Türkiye’de Durum Nasıl?

Rakamlar aşağı yukarı aynı, ancak bu kültür pek yerleşmemiş durumda. İşte bu nedenden dolayı çalışanlar çözümü internet veya cepte arıyor.

Ofislerde iş stresini azaltacak müzikler dinleniyor, cep telefonlarından ise meditasyon programı indiriliyor.

"HER 200 KİŞİDEN BİRİ ÜYEMİZ OLDU"

Bu programlardan biri de yaşları 25 ila 28 arasında değişen Fatih Mustafa Çelebi, Ali Murat Ceylan ve Berk Yılmaz adlı 3 arkadaş tarafından kurulan Meditasyon Uygulaması.


Bu bilgilerin çoğunu da Meditasyon Uygulaması’nın sözcüsü ve ortağı olan Fatih Mustafa Çelebi veriyor. Türkiye’de ilk kez Türkçe meditasyon uygulamasına geçen yıl başladıklarını dile getiren Çelebi, “Mental sağlığı etkilemek için bu yola çıktık. Ömürler artıyor ancak mutluluk pek yükselişte değil. Meditasyona işte bu nedenle ihtiyaç duyuluyor” diye anlatıyor.

“Peki ilgi nedir” diye sorduğumda yanıt oldukça şaşırtıcı: “Appstore'da 2017'nin en çok beğenilen, indirilen uygulamalarından biri. Hatta sağlık-fitness kategorisinde birinci durumdayız. 9 ayda 400 bin kişi programı indirdi. Bu Türkiye’de her 200 kişinden biri anlamına geliyor. Çalışan kesimi indirgediğimizde rakam 120-130 kişiye kadar iniyor” diye yanıtlıyor.

MEKSİKA'NIN İLK UYGULAMASI

3 genç girişimcinin programı Türkçe olması açısından bir ilk. İngilizce ile yabancı dile giriş yapılmış. Şimdi sıra İspanyolcada. “Basit bir dil ile sunduğumuz için bazı müşteriler İngilizcesini geliştirdiklerini de söylüyor.

İspanyolca test aşamasında ve benzer izlenimi aldık. Ancak bu dilde ana hedefimiz Meksika gibi Latin Amerika pazarı. Meksika’nın ilk meditasyon uygulamasını geliştiriyoruz. Ardından Brezilya için Portekizceyi ve Hintçeyi uygulamaya alacağız” diyor Çelebi.

YATIRIMCILAR ARASINDA MİLLİ BASKETÇİ DE VAR

Meditasyonu cep telefonuna indiren bu uygulamanın gelişim hızına inanan Türkiye’nin önemli isimleri de var. MV Holding ve Gedik Yatırım'ın ortağı olduğu StartersHub’ın yatırımcıları arasında yer aldığı uygulamaya para yatırılanlar arasında Teknasyon, Vela Partners, Wirecard gibi şirketlerin CEO’ları ve üst düzey yöneticileri ile Milli Basketbolcu Sinan Güler gibi spor dünyasının ünlü isimleri de var.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR