Yerli İnsansız Hava Aracı ANKA Yerli Üretim Motoruyla İlk Uçuşunu Gerçekleştirdi

TUSAŞ Motor Sanayi tarafından üretilen ANKA yerli motor ile ilk kez havalandı ve testten başarı ile geçti.

Yerli İnsansız Hava Aracı ANKA Yerli Üretim Motoruyla İlk Uçuşunu Gerçekleştirdi
Yayın Tarihi: 22.02.2018 18:22:00

İnsansız hava aracı platformlarından ANKA'da kullanılmak üzere ANKA-S Motor Modifikasyon Projesi kapsamında geliştirilen motorla ilk uçuş gerçekleştirildi.

TUSAŞ ve TUSAŞ Motor Sanayi AŞ , ANKA platformlarının motor ihtiyacına çözüm sağlamak amacıyla 31 Ekim 2014'te imzaladıkları sözleşmeyle ANKA-S Motor Modifikasyon Projesi'ni başlattı. Böylece TEI'nin yurt içindeki insansız hava aracı motorlarına yönelik projelerine bir yenisi daha eklenmiş oldu ve ANKA'nın ihtiyaçları doğrultusunda modifiye edilerek insansız hava aracı motoruna dönüştürüldü. 




Yapılan denemelere göre; 2.1 litre hacme sahip dizel motor, 2300 devirde 0 - 20 bin feet (yaklaşık 6 bin 600 metre) irtifa arasında 170 beygir güç üretti. Oksijen miktarı azaldığı için motor gücünün düşmeye başladığı irtifa beklendiği üzere 20 bin feet oldu. Motor, 30 bin feet irtifada 130 beygir güç üretti. ANKA’da kullanılan mevcut motor ise 0 -11 bin feet irtifa arasında 155 beygir güç üretiyor. Bu karşılaştırma ile TEI’nin motoru için kritik irtifa kullanımda olandan iki kat yüksekte gerçekleşiyor. 



TEI ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı arasında 27 Aralık 2012'de imzalanan Operatif İnsansız Hava Aracı Motoru Geliştirme Projesi kapsamında özgün tasarlanarak geliştirilen üstün teknik özelliklere sahip 170 beygirlik motorlar da geçen günlerde TAI'ye teslim edildi.

Milli insansız hava aracı motor teknolojileri açısından oldukça önem taşıyan projede, seri üretim kapsamındaki motorların imalatları da devam ediyor.






HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR