1 Milyon 700 Bin EYT Başvurusunun Büyük Bölümüne Emekli Aylığı Bağlandı, Diğer Başvurular Tamamlanıyor

1 Milyon 700 Bin EYT Başvurusunun Büyük Bölümüne Emekli Aylığı Bağlandı, Diğer Başvurular Tamamlanıyor

1 Milyon 700 Bin EYT Başvurusunun Büyük Bölümüne Emekli Aylığı Bağlandı, Diğer Başvurular Tamamlanıyor
Yayın Tarihi: 26.05.2023 12:04:00

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasası kapsamında 1 milyon 700 bin başvurunun büyük bölümüne emekli aylığı bağlanırken, diğer başvuruların da ay sonuna kadar tamamlanması bekleniyor. Maaşlarını henüz alamayan EYT'lilere ise çift ikramiye ödeneceği açıklandı. İşte detaylar...

EYT yasası çerçevesinde Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) yapılan başvurularda şu ana kadar 1 milyon 700 bin EYT'linin emeklilik için başvuruda bulunduğu belirtildi. Bu başvurulardan 1 milyon 100 bin kişi emekli aylığı almaya hak kazanırken, 600 bin kişi ise maaşlarını alabilmek için beklemektedir. İşlemleri süren EYT'lilere iki bayram ikramiyesi ödeneceği müjdesi verildi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, normal şartlarda SGK'nın her ay 40 bin kişiyi emekli ettiğini ve emekli işlemlerinin 10 gün içinde tamamlandığını ifade etti. Ancak şu anda 1 milyon 700 bin kişilik bir başvuru olduğunu ve bu durumda SGK'nın üzerine düşen yükün 45 kat arttığını belirtti.

SGK'nın bu zorlukları aşabilmek için yeni görevlendirmeler ve mesai düzenlemeleri yaptığını ve 1 milyon 100 bin kişinin emeklilik işlemlerini tamamlayarak maaşlarını aldığını söyleyen Kurtuluş, SGK'nın büyük bir başarıya imza attığını vurguladı.

Ancak 1 milyon 700 bin başvurudan henüz sonuç alınamayan işlemlerin sadece SGK ile ilgili olmadığını belirten Kurtuluş, bazı kişilerin eksiklikleri nedeniyle emekli olamadığını ve bu durumun gecikmelere sebep olduğunu açıkladı. Örneğin, 1 TL borcu olan veya eksik günleri bulunan kişilerin emekli olamadığını ve bu gibi durumların başvuruların sonuçlanmasını engellediğini ifade etti.

Bununla birlikte, yaklaşık 2 aylık bir süreçte 1 milyon 100 bin kişinin emekli aylığının bağlandığına dikkat çeken Kurtuluş, henüz emekli işlemlerinin tamamlanmadığı 600 bin kişi arasında da eksik işlemleri olan başvuruların bulunduğunu belirtti.

SGK'nın özverili çalışmalarıyla, tüm başvuruların haziran ayı içerisinde sonuçlanmasının beklendiğini ifade eden Kurtuluş, haziran ayında maaşlarının bağlanması durumunda büyük bir başarıdan bahsedilebileceğini söyledi.

Son olarak, hem EYT'lilerin olağan süreçte hem de bundan sonraki süreçte emeklilik müracaatlarında dikkat edilmesi gereken hususun, başvuruların ayın 1'inden sonuna kadar herhangi bir fark olmaksızın kabul edildiğini ve maaşların sonraki ay içerisinde ödeneceğini belirtti. Maaşlarını henüz alamayan EYT'lilere ise çift ikramiye ödeneceği müjdesi verildi.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR