1752 TL Destekten Kimler Yararlanabilir? Emekliler, Memurlar, Çalışanlar Alabilecek mi

Koronavirüs salgını nedeniyle Hükümet tarafından Kısa çalışma ödeneği devreye girdi. Peki Kısa çalışma ödeneği desteğinden kimler faydalanabilir? Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk 270 bin firma ile 3 milyon çalışan için kısa çalışma ödeneğine başvuru yapıldığını duyurmuştu

1752 TL Destekten Kimler Yararlanabilir? Emekliler, Memurlar, Çalışanlar Alabilecek mi
Yayın Tarihi: 22.04.2020 15:24:00

Koronavirüs salgını nedeniyle Hükümet tarafından Kısa çalışma ödeneği devreye girdi. Peki Kısa çalışma ödeneği desteğinden kimler faydalanabilir? Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk 270 bin firma ile 3 milyon çalışan için kısa çalışma ödeneğine başvuru yapıldığını duyurmuştu. Peki emekliler, memurlar ve ev hanımları, ev hizmetlerinde çalışanlar ile Turizm çalışanları da Kısa çalışma ödeneğinden faydalanabilir mi? Bu haberimizde sizler için araştırdık...

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede Tüm Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 yeni tip Koronavirüs salgını, Türkiye'de de Mart ayından bu yana etkisini hissettiriyor. Hükümet, Koronavirüs salgınının Türkiye'de görülmeye başladığı ilk günlerde gerek sosyal anlamda gerekse ekonomik anlamda tedbirleri hızla açıklayarak salgına karşı mücadeleyi hızlı şekilde başlattı. Bu süreçte ekonomik anlamda istihdamın olumsuz etkilenmemesi açısından Kısa Çalışma Ödeneği de devreye alındı. Asgari ücretli çalışan için aylık 1.752 TL destek sağlayan Kısa Çalışma Ödeneği ile ilgili başvurular devam ederken sorulan sorular da yanıt arıyor. Kısa çalışma ödeneğinden ev işinde çalışanlar, Turizm işçileri, memurlar, emekliler ve ev hanımları yararlanabilir mi? Bu soruların yanıtı haberimizin devamında sizlerle...

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNDEN KİMLER FAYDALANABİLİR?

Kısa çalışma ödeneğiyle ilgili birçok soru gelmektedir. Kısa çalışma ödeneğinden emekliler ve memurlar faydalanamamaktadır. İşyeri ve işletmesi kapanma noktasında olan veya İçişleri Bakanlığı tarafından çıkarılan genelgeler doğrultusunda kepenk kapatan işyeri ve işletmelerde çalışanlar Kısa Çalışma Ödeneğinden faydalanabileceklerdir.

Turizm sektöründe çalışan işyeri ve işletmelerde çalışanlarda Kısa çalışma ödeneğinden faydalandırılmaktadır. Turizm için kısa çalışma ödeneğinden faydalanmak adına, kısa çalışmanın başladığı tarih itibarıyla son 60 gün hizmet akdine tabi olması ve son 3 yılda en az 450 gün süreyle prim ödeme şartlarını taşıması gerekiyor.

Ev işlerinde çalışanlar ise Kısa çalışma ödeneğinden yararlandırılamıyor. Kısa çalışma ödeneğinden yalnızca 4/A kapsamında çalışanlar yararlanabildiği için evde çalıştırdığınız kişiler için kısa çalışma ödeneğine başvuramazsınız ve çalıştırdığınız kişi de bu haktan yararlanamaz.


KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR ?

Kısa Çalışma ödeneği için başvurular, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) il/ilçe müdürlüklerine İşveren tarafından yapılacak. İşveren, koronavirüs salgını nedeniyle işlerinin durma noktasına geldiğini yahut işyeri faaliyetlerinin tamamen durduğunu bildirerek dilekçeyle İşkur'a başvuracak. İşkur bünyesindeki iş müfettişleri tarafından yapılacak incelemenin ardından da kısa çalışma ödeneği başvurusu sonuçlandırılacak.

Mart ayından bu yana 270 binin üzerinde firma kısa çalışma ödeneği için başvurdu. Toplamda 3 milyonu aşkın çalışan için kısa çalışma ödeneğine başvuru geldi ve başvurular halen daha sürmektedir. Başvuruyu işveren, internetten İşkur'a göndereceği eposta ile yapabilecektir.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NE KADAR? ASGARİ ÜCRETLİYE 1.752 TL

Kısa çalışma ödeneği ile birlikte sigortalı çalışan işçinin son 12 aylık prime esas kazancı baz alınarak, günlük ortalama brüt kazancının ay bazında da aylık brüt kazancının %60'ı tutarında ödeme yapılıyor. 

Asgari ücretli çalışanlar için kısa çalışma ödeneği, 2.943 TL, vergiler düşüldüğünde ise 1.752,40 TL olarak ödenecektir. 4 Bin TL brüt ücretle çalışan işçi için vergi düşüldüğünde 2.381,78 TL, 7 bin TL brüt maaşla çalışan bir işçi için ise vergi düşüldüğünde 4.380,99 TL kısa çalışma ödeneği ödenecek.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR