2017'de Sinemaya En Çok Diyarbakırlılar Gitti

Sinemia; gişe rakamları ile üyelerin alışkanlıklarını inceledi. ''Diyarbakır'' sinemaya gitme sıklığı açısından 2017'nin en sinemasever ili oldu.

2017'de Sinemaya En Çok Diyarbakırlılar Gitti
Yayın Tarihi: 9.03.2018 14:56:00

Diyarbakırlıların sinemaya gitme sıklığı İstanbullulardan %50 fazla. 
Sinemia verileri baz alınarak yapılan analize göre, 2017'de sinemaya en çok giden il Diyarbakır oldu. Diyarbakır'ı sırasıyla Erzurum, İzmir, Ankara ve İstanbul takip etti. En az sinemaya giden il ise Kütahya olarak belirlendi. Buna göre, Diyarbakırlıların sinemaya gitme sıklığı, en az giden Kütahyalıların 6,5 katı, İstanbulluların ise 1,5 katı.

Sinemia Kurucusu Rıfat Oğuz, araştırma sonuçlarına yönelik olarak ''İstanbul, Ankara gibi büyük kentler, nüfuslarıyla doğru orantılı olarak en fazla sayıda biletin satıldığı yerler. Ancak bir kişinin kaç kez sinemaya gittiğine baktığımızda diğer kentlerin gerisinde kalıyorlar. Bunun en önemli sebebi büyük kentlerde daha fazla ve farklı sosyal etkinlikler ve kültürel aktivite bulunması sinemasever bunları değerlendiriyor olması'' dedi. Baktığımız zaman aslında doğru. Nüfus incelendiğinde en çok sinema seyircisi il listesine büyük şehirlerin girmesi daha mantıklı geliyor. Fakat Diyarbakır'da yapılacak aktivite sayısı az olduğundan çoğunluk sinemaya yöneliyor ve böylelikle enler listesine çıkıyor. 

Sinemia üyelerinin alışkanlıkları incelendiğinde, erkeklerin kadınlara göre 1,5 kat daha sık sinemaya gittiği görülüyor. Yaşlarına bakıldığında ise, sinemaya en sık gidenler 16 yaş üstü öğrenciler ve genç çalışanlar olarak ön planda. 30’lu yaşların sonuna doğru sinemaya gidiş sıklığında bir azalma söz konusu.


Erkekler gece seanslarını bayanlara göre %83 oranında tercih ediyor. Öğrenciler 14.00 – 17.00 arasındaki gündüz seanslarını tercih ediyor. 28 – 30 yaş aralığındaki genç çalışanlar daha çok 18.00 sonrasındaki seansları seçiyor. Öte yandan geçtiğimiz yıl sinema ile ilgili medyada 77 bin 693 haberin yansığı kaydedildi. Bu rakam 2016 yılında 62 bin 266'ydı.


Geçtiğimiz yıl Türkiye çapında sinema salonlarında satılan bilet sayısı 71 milyonu, hasılat rakamları ise 870 milyon TL'yi aştı. En çok izlenen ilk 10 filmin 7'sini yerli yapımlar oluşturdu.
İlk üçü sırayla; Recep İvedik 5, Ayla, Aile Arasında.. 

 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR