2019-2020 Kar Yağışı geliyor! Meteoroloji Uzmanı çok sert kış ve kar tahminleri

2019-2020 Kış nasıl geçecek? 2019 Aralık ayından 2020 Nisan ayına kadar Hava durumu nasıl olacak? Meteoroloji uzmanı çok sert kış tahminleri yayınlandı. Bu kış nasıl geçecek? Meteroloji'den son dakika kar yağışı ve kış ayının gidişatıyla ilgili bilgiler verdi. İşte Bu kış yaşayacaklarımız.

2019-2020 Kar Yağışı geliyor! Meteoroloji Uzmanı çok sert kış ve kar tahminleri
Yayın Tarihi: 27.11.2019 20:14:00

2019-2020 Kış nasıl geçecek? 2019 Aralık ayından 2020 Nisan ayına kadar Hava durumu nasıl olacak? Meteoroloji uzmanı çok sert kış tahminleri yayınlandı. Bu kış nasıl geçecek? Meteroloji'den son dakika kar yağışı ve kış ayının gidişatıyla ilgili bilgiler verdi. İşte Bu kış yaşayacaklarımız.

Meteroloji'den en detaylı kış tahmini!

Meteroloji uzmanı geleneksel hale gelen ve merakla beklenen kış tahminlerini açıkladı.Bu kış mevsiminde gerçekleşmesi en yakın tahmini yapmak için onlarca verileri inceledik analoglarla ile harmanlayarak yılın en detaylı kış tahmini yayınlandı.

2019-2020 Kışı nasıl geçecek? Beklentiler ve yorumlar ne?

1- 2019-2020 Kışında genel olarak yurdumuzda ortalama sıcaklıkların normaller ve yer yer 1 ila 3 derece üzerinde seyretmesini bekliyoruz.. Ancak yine de doğu bölgelerimiz de zaman zaman normallerin altında sıcaklıklar görülecek.

2- Bu kış mevsiminde genelde siklonlar Antalya Doğu Akdeniz hattında oluşacak.Ancak kışın 2.yarısından itibaren daha batı da oluşmasını muhtemel olarak görmemize rağmen başta Trakya olmak üzere Ege ve Akdeniz’in batısında yağışlar normallerin altında kalacağını tahmin ediyoruz.Sistem öncesi ve sonrasında zaman zaman yüksek basınç üstümüze yatacağından sis ve don olayları iç ve doğu bölgelerde muhtemeldir.Bu durum özellikle kışın ilk yarısında geçerli olacak.Devamında değişmesi muhtemel gözüküyor.

3- Balkanlar ve Karadeniz üzerinden inecek sistemlerde genelde Karadeniz ve Akdeniz’in doğusunda tepki siklonlarına neden olacak. İstanbul Artvin boyunca Doğu Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu Doğu Anadolu ile Mersin Hakkari hattında bol yağışlar görülecek..Ayrıca Konya Karaman Niğde’nin özellikle güneyi ve Mersin ve Adana’nın kuzeyinde yağışlar normallerin üzerinde gerçekleşecek.

4- Son yıllarda hep alışkan olduğumuz bir durum var bilindiği üzere kışlar erken başlıyor ama erken bitiyor..Bu döngü bu sene değişecek..Bu kış mevsiminin 15 Şubat 15 Mart arasına sıkışacağının yanı sıra Şubat ayında özellikle Doğu Karadeniz daha yoğun kar yağışları alabilir..Son yıllarda Doğu Karadeniz açıklarında oluşan siklonlar nedeniyle sistemlerin batıya kaymasından dolayı sıkıntı çeken bölge de bu sene buna benzer bir risk oluşacağını düşünmüyoruz.

5- Önümüzdeki kış mevsiminin 2002 -2003 ve 2010 kışına benzerlik göstereceğini düşünüyoruz..Kışın en sert dönemi 15 Ocak 7 Şubat arasında olması muhtemel gözüküyor.Mart ayı ise bu sene geçmiş yıllara nazaran daha soğuk ve yağışlı geçebilir.

6- Ocak veya Şubat ayında meydana gelebilecek olası SSW ile birlikte kışın ilk yarısında normallerden kurak geçiren bölgelerimiz kışın ikinci yarısında kar ve soğuk bakımından oldukça şanslı olacağını tahmin ediyoruz.

7- Kar açısından en şanslı bölgeler Güney ve Doğu Marmara-Batı Karadeniz(Kar bakımından 2016 kışından sonraki en iyi kış olacaktır) Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile Konya Karaman Niğde hattı ve Mersin Adana’nın kuzeyi olarak görülüyor.Yine de yurdun iç kesimlerinde de tatminkar kar yağışları görülecek..Hatay uzun zaman sonra karla tanışabilir. Ankara ise zaman zaman gelecek cephe yağışlarıyla kar yağışları görecek..İzmir için kar ihtimali düşük…

2018-2019 Kışı nasıl geçti VE BAŞARILI OLDUK MU ?

Geçen sene yurdumuzun büyük bir bölümü açısından kış oldukça kötü geçti..Karadeniz kıyıları kısa süreli kar dışında kar yağışı nerdeyse almadı..Ancak İzmir Hatay hattında bol yağışlar görüldü..İzmir’in bazı istasyonları sadece Ocak ayında 628 mm yağış alırken Antalya’da hortum meydana geldi...Yağış açısından bol bereketli ancak soğuk açısından kötü bir kışı geride bıraktık..Özellikle kuzey ve batı bölgelerimizde..Ancak Şubat ayının son günlerinde gelen soğuk ve yağışlı sistem özellikle İstanbul’un kuzeyi ve Çanakkale başta olmak üzere Marmara bölgesine güzel kar yağışı bıraktı..O sistemi tekrar hatırlamak isteyenler için Havadelisinde yazılan muazzam yazıyı merak edip okumak isteyenler için buraya bırakıyoruz. Mart ayında İstanbul dahil olmak üzere Marmara’da kuraklık ay boyunca hakim olurken Nisan Ekim ayları arasında zaman zaman serin soğuk ve yağışlı havalar etkili oldu.Yağışlar yurt genelinde normaller civarında iken sıcaklıklarda aynı şekilde normallerde kaldı.Geçtiğimiz kış mevsiminde ana hatlarıyla başarılı olduk.Geçen sene Avrupa üzerinde hakimiyet kurmasını beklediğimiz yüksek basınç beklentimizin aksine 50 100 km daha batı da konumlandı..Bu durum tahminlerimizde sapma meydana getirdi.Yağış ve sıcaklık olarak çok başarılı olsak ta özellikle Karadeniz kıyılarında normallerin üzeri kar yağışı ve Ankara’da beklediğimiz rekor kar yağışları beklentimizde isabet sağlayamadık.

DİKKAT: Haber yaptığımız mevsimlik tahminler o mevsimin genel hatlarıyla nasıl geçeceğini gösterir.Normallerden ılık veya soğuk geçtiğinde basınç dizilimlerine göre kar yağışı normallerden az olabileceği gibi normallerden sıcak geçen kışlarda da normallerden fazla kar yağışı görülebilir(2015 Şubat ayı ortalama sıcaklık normallerin 6-10 derece üzerinde ama İstanbul metrelik kar)

DENİZ SUYU SICAKLIKLARI

Haberlerimizi sürekli takip edenler geçtiğimiz yıllarda tahminlerimizde sürekli yer alan deniz suyu sıcaklıklarının son durumuna bir bakalım.

Kuzey Atlantik’te sıcak ve soğuk su şeklinde bir dağılım göze çarpıyor.Kuzeydoğu Pasifikte’deniz suyu sıcaklıkları Beering Denizinde etrafındaki alan gibi normallerin üzerinde seyrediyor. Nino bölgesinde ise deniz suyu sıcaklıkları normallerde seyrediyor…Pasifik'teki mevcut okyanus durumumuz ise zayıf bir şekilde Orta Pasifik El Niño'dur.Bunun anlamı Güney Amerika’ya daha yakın olan Doğu Pasifik El Nino’nun aksine, Orta Pasifik’te sıcak deniz yüzeyi sıcaklığıdır.

POZİTİF İOD EL NİNO MODOKİ ve PDO(Pasifik on yıllık salınımı) bir göz atalım!



Bugünlerde pozitif fazda olan Hint Okyanusu dipoludur.(IOD)Bu durum batı Hint Okyanusuna göre normallerden sıcak su ile karakterize edilirken doğusunda ise normallerden soğuk olur. Sonuç olarak tropik yağışlı havanın batı da ılık su üzerinde daha fazla şekillendiği için oluşan Doğu Hint Blokajı Türkiye Rusya boyunca geniş alanda kuraklığa neden olmaktadır.Aynı zamanda El Nino modoki olarakta geçen zayıf bir El Nino çeşitlerindendir.

Hem IOD hem de Modoki tropik yağışlı havanın belirli bölgelerde az yada çok yogunlaştığı anlamına geliyor diyebiliriz.Özellikle Kuzey Pasifikteki normallerden düşük ve normallerden yüksek basınç uyumu El Nino Modoki’de beklenenden oldukça benzer.NAO’nun olumsuz paterninin buna bağlayan araştırmalar ve incelemelerde halihazırda araştırmalar ve incelemelerde var ancak net değil.Negatif NAO son dönemlerde oldukça etkili oldu ve olmaya da devam ediyor ancak bunun kesin olarak El Nino Modoki’den dolayı olduğunu söylemek yanlış.
Pozitif IOD’un zayıflamasını bekliyoruz ve Hint Okyanusunun en sonunda doğu kesiminde bile suların ısınması anlamını taşıyor..Blokajı kıracak bir durum olabilir.Önümüzdeki dönemde birkaç ay içinde El Nino Modoki devam edecek gibi duruyor.Değişiklik beklemiyoruz.

Bu sene PDO endeksinde son durum nedir? Kısaca göz atalım.



Eylül ayından bu yana negatif seyirde gidiyor.. Ancak yavaş yavaş yükselişi geçecek.Şuan soğuk olan ABD’nin batısı ve sıcak olan Alaska’nın güneyinde sular değişim yaşayacak..ABD’nin batısı ısınacak Alaska’nın güneyi ise ısınacak.Önümüzdeki kış boyunca pozitif fazda olacak ve endesklerin aşırı pozitife gitmesine engel olacak.

DENİZ BUZU VE KAR

Artik Deniz buzunu incelediğimiz 2012 yılından sonra en düşük seviyede olduğunu görüyoruz..Geçtiğimiz aylarda uzun yıllar sonra ikinci kez 4 milyon altına düştü..Nisan Ekim arasında ise üst üste rekorlar kırılmıştı o bölge de…Grönland bölgesinde ise çok iyi giden deniz buzu Avrupa’da bu yıl etkili olan sıcaklar nedeniyle erime gerçekleşerek azalmaya başlamış durumda..Bu durum yurdumuz için soğuk ve yağışlı hava olarak olumlu etki edecek bir durum olarak göze çarpmakla birlikte çok miktarda su Atlantik’e karıştı..Artik bölge de deniz buzu azaldı rekorlar kırıldı..Bu durumda kutup bölgesi ile orta enlemlerinde sıcaklıkların daha da azalmasına neden olacak..Sratosfer ısınmasının daha fazla ve daha etkili olmasına neden olacak.Normal şartlarda hızlı esen Jet Streamların ise daha da yavaşlamasına neden neden olacak.

Barents-Kara Denizinde mevcut yüzyılın zayıf deniz buzu eğilimini arttırmasına rağmen önümüzdeki dönemlerde toparlanacak.Bununla birlikte 1981-2010 ortalamalarına kıyasla normallerin altında seyrediyor. Bu durum hafif pozitif endesklere neden olabilir ancak hala ortalamalarının altında olması sebebiyle bu durumun güçlü bir etken olduğunu düşünmüyoruz.

Beering Denizi’ndeki ortalamalarda olan deniz buzu anomalilerinin devam etmesini ve beklenilen daha düşük seviyenin Aleut Bölgesinde etkili olmasını bekliyoruz.

Ekim ayının sonundan bu yana Sibirya bölgesinde kar yağışları normallerin üstünde seyrediyor ve bu durum Negatif AO’nun negatif bir seyirde olmasını ve bir SSW’ye neden olmasını bekliyoruz.Kuzey Amerika’da kar örtüsünün de normallerden yüksek seyrediyor ve bu durum Atlantik’in daha soğuk olmasına neden olabilir.

QBO ve GÜNEŞ AKTİVİTESİ




Atmosferde hangi hava rejimlerinin belli süre içinde baskın olacağını gösteren birçok farklı etmen vardır. Bunlardan biri Tropik alanlarda Sratosferde Yarı Bieanal Salınımı (QBO)adı verilen batı ve doğu yönünden esen rüzgarlar etkili olmaktadır.Rüzgarlar batıdan doğuya yada doğudan batıya doğru eser.Her faz yaklaşık olarak 14 ay sürer yani 28 aylık gibi bir döngü sağlamaktadır.

QBO döngüsü bugünlerde biraz yavaşlasa da doğulu faza geçmeye başladı.Doğulu QBO mininum güneş aktivitesi(düşük güneş lekesi ve güneş aktivesinin düşük olması) üst atmosferde troposferde(10-50 km) ile sratosferde(10-50 km) arasında birleşme(coupling)olasını arttırıyor.Düşük güneş lekesinde ve aktivitesinde jet akımlarının yavaşlamasına neden olmaktadır.Bu aynı zamanda ani sratosferik ısınmaya(SSW) neden olacabilecek kutup girdabının zayıflama olasığını da artırmaktadır. Bir SSW’de hem negatif AO hem de negatif NAO olasığı artar.

ANİ STRATOSFERİK ısınma



Bizim değerlenmemize göre bu sene geçmiş yıllarda meydana gelen SSW’den daha güçlü bir ısınma olabileceğini düşünüyoruz.Kutup girdabı zayıfladığı taktirde kısa süreli de olsa AO ve NAO’nun negatif seyir izleme ihtimali artar.Özellikle de her ne kadar bize yaramasa da kutup girdabı bölünebilir..Ancak önce dislacements(yer değiştirme) yapıp ardından bölünmeye giderse bizim açımızdan en uygun olur.Ancak bazı zamanlarda tam tersi de olabilmektedir..Bu durum biraz da sratosferin nasıl etkilendiğine bağlıdır.Sratosferin bir veya daha fazla ısınmaya neden olacabileciğine dair işaretler olsa da ne kadarı hangi durum da yani yer değiştirme mi veya bölünme olarak gerçekleşeceğini ve ne gibi sonuçlara neden olabileceğini söylemek mümkün değil..

Bu kış stratosferik ısınmayı daha mümkün görüyoruz. Neden mi açıklayalım ?

1- Doğulu faza geçmeye hazırlanan QBO’nun olası SSW’n in olasığını artıyor..Geçmiş yıllarda yapılan gözlemlere göre batılıdan doğuya geçiş esnasında kutup girdabında zayıflamalar bölünmeler ve zaman zaman yer değiştirmeler meydana gelmiş olması.

2- Brewer Dobson sirkülasyon modeline göre NH ve SH subtropiklerin normallerden daha güçlü ve tropiklerin ortalamalarda olduğundan dolayı…Bu durum SPV’de ozonların artmasına neden olacak olmasından dolayı yüksek görüyoruz..

3- Enso’nun durumu destekleyicidir.MJO’nun fazlarından olan GWO’nun kış aylarında kış aylarında gerçekleşecek olası ısınmayı desteklemesi diyebiliriz.

4- Normallerden daha yüksek Sibirya Kar örtüsü ve normallerden daha az Barents-Kara Deniz Buzunun kış mevsimi içerisinde SSW destekler nitelikte olması.

5- Düşük güneş lekesi ve güneş aktivitesinin Negatif AO’ya neden olması strosferik polar vorteksin bozulmasına neden olan etkenlerden bir tanesi olması …

ÖZET

Bu durum olası SSW’nin Ocak ayının ortasından itibaren Mart ayının ilk haftasına kadar olabileceğini tahmin ediyoruz.Şu an olası srosferik bozulma belirtleri orta ve uzun vadeli dönemde küçük bir ısınmaya neden olabileceğini düşünüyoruz. Ancak asıl ısınma dediğimiz gibi Kış mevsiminde olacak.Olası ısınmayı ECMWF’de destekler durumda…Kutup girdabı bölünürse bir süreliğine aşırı negatif AO NAO görürken sıcaklıklarda da ciddi artışlar meydana gelebiliyor.Yurdun büyük bölümünde bol yağışlar görülüyor.Doğu Amerika ve genelde Avrupa’nın batısı soğuk ve yağış bakımından şanslı oluyor.Ani sratosferik ısınmalar yer değiştirme şeklinde gerçekleşirse soğuk ve yağış bakımından dah şanslı konumda oluyoruz…Aslında şunu da belirtmek gerek SSW uzun yıllardır oluyor ve olmaya da devam edecek ama bize yaraması için sadece yer değiştirme şeklinde olması yetmiyor örneğin major minor split v.s gibi etmenlerde çok önemli olmakla birlikte Troposferin destek vermesi şart…Sonuç olarak kış mevsiminin 2. Yarısında bir ısınma yaşanacak ama yer değiştirme mi bölünme şeklinde olacağını muamma….

ÖNÜMÜZDEKİ KIŞ MEVSİMİ BOYUNCA ENDESKLER NASIL OLACAK ?

Kuzey yarım küre de hava olaylarına veya kış mesimi için önem veriler olan Artik Salınım(AO) ve Kuzey Atlantik Salınımı(NAO) dediğimiz 2 salınım etki eder..Ancak bu durum bizi dolaylı yoldan etkilemektedir.Bizi en çok etkileyen NAO’dur.AO ve NAO’nun ne olduğunu ve bu endesklerin farklı aşamalarını kafa karıştırmamak amacıyla girmiyoruz..Mevsimlik tahmin modeller genel olarak kış mevsimi boyunca Pozitif AO ve NAO beklentisi içindeler..Geride bıraktığımız son 6-8 kışın tamamında etkili olan Pozitif NAO’dan yola çıkarak bu durumun değişmeyeceğini ve Önümüzdeki kış boyunca nötr-hafif pozitif ağırlıklı endesklerin daha ön planda olmasını bekliyoruz.Zaman zaman negatif yapacak olsa da ortalaması AO ve NAO ortalamasının nötre yakın hafif pozitif ile Ülkemizi sıcak ve soğuk kışlar konusunda yakından ilgilendiren adeta kaderimizi çizen Doğu Atlantik Endeksinin de pozitif bir ortalama ile kapanacağını düşünüyoruz.Sonbaharda kuvvetli pozitif olan IOD endeksi de kışın ikinci yarısından itibaren Nötre yakın seyredecek.

SONUÇLAR

Bu sene yaptığımız kış tahmininde birçok analog verilerden kışa dair tespitler yapabilsekte geçtiğimiz kışlara nazaran kuvvetli bir sinyal alamadık.Bunun en önemli nedenlerin birtanesi de mevsimlik tahmin modelleri ile bizim kullandığımız analog yöntemler arasında ciddi bir uçurum olmasıdır.Yani bu kış tahminlerin aksine bir durum ile karşımıza çıkabileceğini süprizlere açık bir kış olduğunu söyleyebiliriz.

Mevsimlik tahmin modellerin Ilık ve kurak kış beklentisine batı kıyıları dışında katılmıyor ve reddediyoruz..Önümüzdeki kış mevsiminin 2002-2003 ve 2010 kışlarının bir karışımını olacağını düşünüyoruz.

Aralık ayı mevsim ortalamarında geçmesini Ocak ve Şubat aylarının kışa yakışır şekilde geçmesini bekliyoruz.Soğuk ve yağış bakımından en şiddetli ay Ocak ayı olacak..

Önümüzdeki kış mevsimi içinde zaman zaman darbe yemesine rağmen toparlanmayı başaran kutup girdabının tamamen dağılacağını düşünüyoruz. 

Bir süredir Orta Asya’yı etkileyen en son 2018 Şubat ayında Avrupa’ya efsanevi soğuklar indiren Sibirya bu kış mevsiminde geri dönüyor.Aralık ayı içerisinde zaman zaman güçlenip zayıflayacak Sibirya’nın kışın ikinci yarısında kalıcı olarak Avrupa’ya döneceğini düşünüyoruz..Uygun basınç dizilimleri ile birlikte Sibirya kışın ikinci yarısında bize sistem veya sistemler indirebilir…Azorun ise bu kış daha çok yardımcı pozisyonda olacağını düşünüyoruz.Avrupaya hakim bir güçlü İskandivya yüksek basınçı ile ona desteğe gelen Sibirya ve yardımcı pozisyonda olan Azorun iş birliğinde gelebilecek sistemler olarak düşünebiliriz.Tam bir makine dişlisine benzetebiliriz bu durumu.

İskandivya’da normallerin altında kar yağışı görülecek..İngiltere-Orta Avrupa arasından İskandivyaya doğru uzanan bir yüksek basınç görülecek(Ne kadar batı da veya doğu da oluşacağını İzlanda faktörü belirleyecek) Doğu Avrupa’da ise ortalamalardan daha soğuk ve yağışlı bir kış görülecek.

Son olarak bölgelerimizde beklentilerimiz doğrultusunda oluşabilecek olası tablo aşağıda gibidir.

Marmara Bölgesi:Bölge genelinde sıcaklıklar normallerin üzerinde seyredecek.Yağış bakımından Trakya(Tekirdağın kuzey ve doğusu ile Kırklareli’nin Karadeniz kıyıları bol yağış alabilir.) ve Çanakkale hariç bölge genelinde normallerin üzerinde olacak.Kar yağışı bakımından en şanslı yerler Demirköy-.Çorlu İstanbul Kocaeli Bursa Yalova ve Sakarya olacak..Özellikle Demirköy Şile arasında kalan bölge de daha etkili olan sistemler görebiliriz Trakya ve Çanakkale ise kar yağışı bakımından en az etkilenecek yerler olacak.Özellikle Balıkesir Bursa Bilecik dolaylarında rekor kar yağışları görülebilir.

Ege Bölgesi: Bölge genelinde sıcaklıklar normallerin üzerinde seyredecek.Yağış bakımından Kıyı Ege normallerin altında seyredecek.Ancak kışın belirli dönemlerinde İzlanda’nın kıta içine dalıp koparıp getireceği cepheler troflar yukarı seviye alçağı ile low CAPE high SHEAR tarzı sistemler bölgeyi etkileyecek …Ancak bu sistem veya sistemler bölge genelindeki kuraklığı ne kadarını dindirir soru işareti…Bölgenin iç kesimlerinde özellikle Kütahya Afyon Denizli dolaylarında normaller ve üzerinde yağış görülecek.Kar yağışı bakımından İç kesimler çok şanslı olacak.

AKDENİZ BÖLGESİ: Yağışlar kış mevsiminin ilk yarısı boyunca normaller civarında seyredecek..Kışın ikinci yarısında bölge genelinde bol yağışlar görülecek..Sel yapan sistemler hortum dolu v.s aksiyon dolu bir kış olacak Sıcaklıklar normallerin üzerinde seyredecek.Kar yağışı bakımından Antalya’nın denize bakan yüksek kesimleri Mersin’inin kuzeyi Adana’nın kuzeyi Kahramanmaraş boyunca şanslı olacak.Özellikle Burdur Isparta dolaylarında rekor kar kalınlıkları ölçülebilir.Doğu Akdeniz’in kıyı illerinde de kar yağışı ihtimali var..(2012 2016 Aralık vb)

İç Anadolu Bölgesi: Yağışlar normallerde seyredecek.Sıcaklıklar normallerde seyredecek.Ancak yer seviyesinde sıcaklıklar normallerin altında kalabilir(yüksek basınç tersleme sis v.b faktörler)Kar yağışı bakımından bölge genelinin tamamını etkileyecek en az 1 sistem beklentimiz var…En şanslı yerler ise bölgenin kuzey ve doğusu ile Konya Karaman Niğde’ çevreleri olacaktır..Akdeniz üzerinden sık sık gelecek yağışlı sistemler halihazırda bulunabilecek soğuk ile yoğun kar yağışlarına neden olacak.

Karadeniz Bölgesi: Bu kış mevsiminin yıldızı olacak.Bölge genelinde yağışlar normallerin çok üzerinde seyredecek.Sıcaklıklar normallerin hafif üstü olacak.Ancak bölge geneli kışın 2.yarısında normallerin altı kalabilir.Kar yağışı bakımından Zonguldak-Artvin hattının gömülmesini bekliyoruz…Bölgenin iç kesimlerinde gerçekleşecek yoğun kar yağışlarının özelllikle Siklon+ULL şeklinde olacağını tahmin ediyoruz.Doğu Karadeniz bölgesine Kafkaslar üzerinden en az 1 sistem beklentimiz var(Bknz 30 Ocak 2017).Kıbrıs civarında oluşacak siklonlar rüzgarın dönmesini sağlayacak…Sırasıyla Kıbrıs ardından Doğu Akdeniz Suriye Ermenistan rotasını izleyecek siklonlar batı orta doğu ve iç kesimler demeden tüm bölgeyi vuracak.En az 2 sistem beklentimiz var..Şubat ve Mart aylarında zaman zaman akvedisyon sisi de görülecek.

GÜNEY VE DOĞU ANADOLU BÖLGESİ: Bölgenin Güneydoğu Anadolu kesiminde yağışlar normaller ve üzerinde.Sıcaklıklar bölgenin doğusunda normallerin altında kalabilir.Kar bakımından bölgenin orta ve doğu kesimleri şanslı..Doğu Anadolu da ise yağışlar ve sıcaklıklar normallerin altında.Kar yağışı bakımından bölgenin güneyi ve batısı daha şanslı olacak…

Mevsimlik görünümler tahminler uzun vadeli olmasından dolayı yanılmalara açık tahminlerdir.Aralık ayından itibaren haftalık tahminlerimizle sık sık paylaşımlara devam edeceğiz..Böylece fazla detaya giremediğimiz konuların haftalık tahminlerimizde veya tahminlerimizde bahsetmiş olacağız.Bizi takip etmeye devam edin.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR