2020 ÖTV geliyor! ÖTV indirimi ile beraber ikinci el araba fiyatları düşecek mi? ÖTV ne zaman gelecek?

Korona virüs salgını sebebiyle insanlar ekonomik sıkışıklığa uğradı. Özellikle geçtiğimiz günlerde gelen taşıt kredisi faiz indirimi sonrasında normal şartlarda 50 bin TL olan aracın fiyatını 90 bin TL’ye kadar çıkardılar. Bu sayede ikinci el araba fiyatları düşecek mi sorusu yerle bir oldu.

2020 ÖTV geliyor! ÖTV indirimi ile beraber ikinci el araba fiyatları düşecek mi? ÖTV ne zaman gelecek?
Yayın Tarihi: 20.06.2020 16:39:00

Korona virüs salgını sebebiyle insanlar ekonomik sıkışıklığa uğradı. Özellikle geçtiğimiz günlerde gelen taşıt kredisi faiz indirimi sonrasında normal şartlarda 50 bin TL olan aracın fiyatını 90 bin TL’ye kadar çıkardılar. Bu sayede ikinci el araba fiyatları düşecek mi sorusu yerle bir oldu.

Ekonominin en zorlu günlerinde vatandaşlarımızın birbirine bu şekilde pahalı araba satmaya çalışması ilerde ikinci el araba fiyatları konusunda içinden çıkılmaz bir konu olmuş olacak. Ancak ikinci el araba piyasasında inanılmaz bir yükselişte devam ediyor. Özellikle fiyatların bu kadar pahalı olması ikinci el araba satın almak isteyen vatandaşlarımızı korkutmuyor. Bu durum vatandaşları 2. el araç alımına yöneltti. 2. el araç alımına yönelik talebin artması ise fiyatların bir anda fırlamasına neden oldu. Beklenen ÖTV indirimi salgın nedeniyle gecikmeye uğradı. Sıfır kilometre araçların her ne kadar yüksek fiyattan satıldığını biliyor olsak da ikinci el araba fiyatlarının da sıfır kilometre araç fiyatlarından aşağı kalır yanı kalmadı.

Engel durumunu yetkilendirilmiş sağlık kuruluşundan aldığı rapor ile ispat eden engelli vatandaşlar ÖTV ve KDV dâhil olmak üzere fiyatı 303.200 TL’ye kadar olan araçlar için ÖTV muafiyetinden yararlanıyor. Engelli bireylere uygulanan ÖTV indiriminin ardından gözler genel ÖTV indirimine çevrildi. Sıfır ve 2. el araç fiyatlarının tavan yapması vatandaşların belini büktü. Vatandaşlar 2. el araç fiyatları düşecek mi sorusunun cevabını bulmak için araştırmalarını derinleştirdi. Vatandaşlarımızın büyük bir bölümü engelli bireylerin üzerine araç satın almaya çalışırken kalan kısımları ise vergi ödemesi yapmak zorunda kalıyor. Özellikle sıfır kilometre araç satın almak isteyenlerin en büyük çekinceleri sıfır kilometre araçlara uygulanan KDV ve diğer tüm vergi ödemeleridir. Vatandaşlar 2. el araç fiyatları düşecek mi sorusunun cevabını bulmak için araştırmalarını derinleştirdi. Fiyatlardaki düşüşü bekleyenler ÖTV indirimi gelecek mi sorusuna da net bir cevap almak için uğraşıyorlar. Ancak yakın zaman içerisinde ikinci el araba fiyatları düşmeyecek gibi görünüyor.


2. EL ARABA FİYATLARI DÜŞECEK Mİ?

Konuya spesifik bakmak gerekir ise ikinci el arabaların fiyatının düşmesi artık neredeyse imkansız bir noktaya geldi. Özellikle bu dönemde 70 bin TL’ye alınan bir aracın devlet zoru ile olsa dahi 50 bin TL’ye satılması mümkün görünmüyor. Nisan ayından itibaren ikinci el araba fiyatlarında oluşan bu yükselmenin daha ne kadar süreceği belli değil ancak yakın zamanda ikinci el araba fiyatları düşmeyecek gibi görünüyor. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara göre; 2010-2015 model arası B ve C segmenti araçlara ilgili her geçen gün büyüyor. Yedek parça, servis ve MTV konularında daha büyük avantaj sağlayan 2. el araçların maliyeti vatandaşlara daha düşük geliyor. Haziran ayının sonunda ise fiyatların %7-8 oranında artması ön görülüyor.

2020 ÖTV İNDİRİMİ NE ZAMAN GELECEK?

Sıfır kilometre araba satın almak isteyen vatandaşlarımızın en büyük beklentisi 2020 ÖTV indirimi konusu oldu. Özellikle ÖTV indirimi ne zaman gelecek şeklinde arama motorlarında sorulan soruların cevabı yine devletin kendisinde bitiyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak konu ile alakalı açıklama yapacaktı ancak henüz netleşmiş bir konuşma planı dahi yok. 2020 yılının ortalarına doğru yapılması bekleniyor, ÖTV indirimi çok yüksek ihtimalle Temmuz ayının ortalarında açıklanacak. Ancak Korona virüs sebebiyle ertelenmiş olması çok yüksek bir ihtimal olarak bakılıyor.
 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR