2020 Vergi Borcu Yapılandırma Başvuruları Başladı mı?

Faizler silinecek mi? Hangi borçlara yapılandırma yapılabilecek? Yapılandırma nasıl yapılacak? Ödemeler ne zaman başlayacak? Milyonlarca vatandaşın beklediği vergi yapılandırma kanununun TBMM Genel Kurulu'ndan geçmesinin ardından binlerce vatandaş uygulamanın ne zaman başlayacağını araştırıyor...

2020 Vergi Borcu Yapılandırma Başvuruları Başladı mı?
Yayın Tarihi: 17.11.2020 15:00:00

Milyonlarca vatandaşın beklediği vergi yapılandırma kanununun TBMM Genel Kurulu'ndan geçmesinin ardından binlerce vatandaş uygulamanın ne zaman başlayacağını araştırmaya başladı. Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV, MTV, ÖTV, tüm idari para cezaları, KYK borçları ile Hazine alacaklarının kapsandığı düzenlemenin Resmi Gazete'de yayınlanması beklenirken şimdi gözler başvurunun ne zaman yapılacağına çevrildi.

VERGİ YAPILANDIRMA BAŞVURULARI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV, MTV, ÖTV, tüm idari para cezaları, KYK borçları ile Hazine alacaklarının kapsandığı düzenlemenin Resmi Gazete'de yayınlanması beklernirken şimdi gözler başvurunun ne zaman yapılacağına çevrildi.

Binlerce borçlunun yüzünü güldürecek olan vergi borcu yapılandırma kanunu TBMM'den gelen son dakika haberi ile onayaylandı. Yapılandırmanın kapsamında yer alan borçlar: Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV, MTV, ÖTV, tüm idari para cezaları, KYK borçları ile Hazine alacakları şeklindedir.

Yapılandırma 31 Ağustos 2020 tarihinden önceki borçları kapsayıp yararlanmak isteyenler başvurularını yıl sonuna kadar yapabilecek.

ÖDEMELER NASIL YAPILACAK

Borcunu yapılandırmak isteyen vatandaşların kanunun çıktığı tarihten itibaren yıl sonuna kadar müracaat etmesi gerekiyor. Yapılandırma kapsamında en fazla 18 taksitte ödeme yapılabilecek. Taksitler iki ayda bir ödenecek. İlk taksit tarihine kadar peşin ödemenin yapılması durumunda, işleyen faizler silinecek. İlk taksit ödemesi, Ocak 2021'de gerçekleştirilecek.


YAPILANDIRMA KAPSAMINA GİREN BORÇLAR

Vergi yapılandırması kapsamına giren borçlar şu şekildedir:

Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV, MTV, ÖTV ile sosyal güvenlik primi, trafik, seçim, nüfus para cezaları, Karayolu Taşıma Kanunu’na göre kesilen para cezaları, kara yollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen para cezaları gibi tüm idari para cezaları, KYK borçları, Hazine alacaklarını kapsayan vergi borçları yapılandırılabilecek.

Çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları ile orman köylülerinin kullandığı krediler yapılandırılacak.

TOBB, TESK, Barolar Birliği, TÜRMOB, ihracatçı birliklerinin üyelerinden olan aidat alacakları, KOSGEB’in kredi alacakları, Sanayi Bakanlığı bütçesinden organize sanayi bölgelerine ve sanayi sitesi yapı kooperatiflerine verilen krediler yapılandırılabilecek.

Özel idarelerin, belediyelerin ve belediyelerin sahip olduğu şirketlerin, yüzde 50’sinden fazlasına sahip olduğu şirketlerin irtifak hakkı ve kiralama işlemlerinden kaynaklanan kira alacakları ve hasılat payları, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve mazbut vakıfların kira alacakları, kalkınma ajanslarının özel idareler, belediyeler ve sanayi odalarından olan alacakları, Türk Standartları Enstitüsü’nün sundukları hizmet nedeniyle doğan alacakları da yapılandırma kapsamına girmektedir.

Mücbir sebep nedeniyle ertelenen borçlar ise kapsamda olmayacak.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR