3600 Günden Erken Emeklilik! 49 Yaşını Dolduran Emekli Olabilecek

SGK sigortalı çalışanlar için flaş açıklama! Sigortalı olarak çalışan milyonlarca çalışan, bir gün emekli olabilmenin planlarını yapyor. 3600 gün üzerinden erken emeklilik de araştırılıyor. Kadınlar 38, erkekler ise 43 yaşında emekli olacak mı?

3600 Günden Erken Emeklilik! 49 Yaşını Dolduran Emekli Olabilecek
Yayın Tarihi: 25.04.2020 16:48:00

SGK sigortalı çalışanlar için flaş açıklama! Sigortalı olarak çalışan milyonlarca çalışan, bir gün emekli olabilmenin planlarını yapyor. 3600 gün üzerinden erken emeklilik de araştırılıyor. Kadınlar 38, erkekler ise 43 yaşında emekli olacak mı? SGK, bazı meslekler için erken emeklilik fırsatı sunuyor. SGK tarafından açıklanan erken emeklilik müjdesi detaylarını bu haberimizde sizler için hazırladık...

Sigortalı olarak çalışan milyonlarca kişi bir gün emekli olmanın hayalini kuruyor ve Ne Zaman emekli olurum? Sorusunun yanıtını araştırıyor. Sigortalı olarak çalışan herkes en az 1 kez olsun sigortalılık süresi sorgulama, emeklilik yaşı ve tarihi öğrenme sorgulaması yapmıştır. Sigorta başlangıcı 1999 yılı ve öncesinde bulunanlar için erken emeklilik müjdesi SGK'dan geldi! SGK yeni düzenleme çerçevesinde erken emeklilik fırsatının detayları milyonlarca çalışanı heyecanlandırdı. Ancak erken emeklilik için 4A, 4B ve 4C kapsamındaki sigorta kollarından birine kayıtlı çalışanların, 3600 günden erken emeklilik hakkı doğması açısından sigorta başlangıçlarının 09.09.1999 ve öncesine başlamış olması gerekiyor!

3600 Gün üzerinden emeklilik pek çok çalışan için araştırılıyor. 3600 gün prim ödeme gün sayısı, 15 yıl sigortalılık süresi ve yaş şartını tamamlayan çalışanlara emeklilik veriliyor. 3600 günden erken emekli olmak için sigortalı başlangıç tarihi şartının yerine getirilmesi, erkek çalışanlar için 15 yıllık sigortalılık süresi ve belirlenen prim gününü tamamlama tarihleri emeklilik yaşlarını belirginleştirecektir.

49 YAŞINI DOLDURAN EMEKLİ OLABİLECEK Mİ?

Çalışanların erken emeklilikten faydalanabilmesi için 25 yıl sigortalılık süresi, 5300 prim ödeme gün sayısı ve 49 yaş şartlarını tamamlaması gerekiyor. Erken emeklilik sadece 45 meslek grubu için tanınmıştır. Yıpranma payı ile emeklilik olarak adlandırılan bu erken emeklilik yolunda bazı meslek gruplarında 5 yıla kadar yıpranma payı hakkının en fazla yarısı yani 2,5 yıl kadar erken emeklilik mümkün olur. 


Su altı çalışanları, emniyet ve MİT mensupları, madenciler, iftaiyeci ve gazeticiler gibi meslekler bu yıpranma hakkından faydalanabilirler. Yıpranma payı ile işçiye erken emeklilik mümkündür. Yıpranma payı hakkı, emeklilik için aranan yaş haddinden düşürülmektedir. 

3600 GÜNDEN ERKEN EMEKLİLİK ŞARTLARI

4/A, 4/B ve 4/C'li çalışanlar 3600 günden erken emeklilik fırsatını araştırıyorlar. 09.09.1999 ve öncesi tarihte sigorta başlangıcı yapılmış olan çalışanlar erken emeklilik hakkı kazanabiliyorlar. 15 yıllık sigortalılık süresinin tamamlanması ve 3600 prim gününün ödenmesi gerekmektedir. Malulen emeklilik bu şartlarla mümkün olsa da emekli maaşı düşecektir. Çalışan vatandaşın prim süresi ve prim ödemelerinin ek olarak yaş koşulunu da yerine getirilmesi gereklidir. Erkek çalışanlar için 59 yaşında, Kadınlar için ise 58 yaşında emeklilik hakkı kazanılabilecektir.

3600 GÜNDEN ERKEN EMEKLİ OLANLAR KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR Mİ?

3600 gün üzerinden erken emekli olacak ve işten ayrılacak çalışanlar, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) Müdürlüklerinden 'kıdem tazminatı almaya hak kazanmıştır' ibaresi içeren belgeyi de ibraz ederek kıdem tazminatlarını alabileceklerdir. Öte yandan 3600 günden erken emekli olmak isteyen çalışan, işten ayrılma sebebi olarak yaş dışında emeklilik koşullarının hepsini tamamladığını ve sadece yaşın dolmasını beklendiği açıkça beyan ederek fesihte bulunmalıdır.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR