4/D'li Taşeron İşçilere Müjde

Bilindiği üzere 4/D'li taşeron işçilerin tayin edilme hakkı bulunmuyor. Dün sabah saatlerinde manşetlerde yer alan bir habere göre 4/D'li taşeron işçilerin tayin hakkıyla ilgili olarak yeni bir çözüm önerisi bulunduğu ifade edildi. Şayet bu iddia doğru ise taşeron olarak görev alan işçilere tayin is

4/D'li Taşeron İşçilere Müjde
Yayın Tarihi: 12.09.2020 16:39:00

Bilindiği üzere 4/D'li taşeron işçilerin tayin edilme hakkı bulunmuyor. Dün sabah saatlerinde manşetlerde yer alan bir habere göre 4/D'li taşeron işçilerin tayin hakkıyla ilgili olarak yeni bir çözüm önerisi bulunduğu ifade edildi. Şayet bu iddia doğru ise taşeron olarak görev alan işçilere tayin isteme hakkı verilecek. Günümüzde taşeron işçilere tayin hakkı verilmediği bir gerçek olarak biliniyor. 

Resmi nikâhlı eşi kamu sektöründe çalışan taşeron işçiler ilk sırada yer almak üzere tüm 4/D statüsünde çalışan personeller 2020 Türkiye İşçi Sendikasına tayin edilme hakkı için talepte bulunuyorlar. Ancak bu konuyla ilgili hiçbir kurumdan net bir açıklama yapılmış değil.

4/D’li Taşeronlara Tayin Hakkı Verilecek Mi?

Yaşanan bu gelişmelerle birlikte 4/D çalışanlarına tayin hakkı verilecek mi sorusu gündeme geldi. Ancak aile birliğinin sarsılmaması için talep edilen tayin hakkı ile ilgili kesinlikle Çalışma Bakanlığı ya da işçi sendikasından  hiç bir açıklama yapılmadı. Yaşanan son dakika gelişmesinde ise bu konu ile ilgili düzenlemeler yapılması için bazı kulis değerlendirmeleri yapıldığı bilgisi paylaşıldı. 


4/D taşeronları için 2020 Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri, mali olan hakların ifade edilmesinin yanı sıra sosyal haklarında iyi bir konuma getirilmesi için de oldukça önem arz ediyor. Bu statüde kamu alanında görevine devam eden taşeron işçiler için en önemli ve en dikkat çeken sosyal hak başlıkları arasında; görev tanımının detaylı bir şekilde yapılması ile tayin ve atama hakkı sağlanması gerektiği konusu yer alıyor. Bu düzenleme talepleri arasında ilk sırada yer alan tayin hakkı ise binlerce hatta milyonlarca aile tarafından merakla bekleniyor. 

Tayin İçin Geliştirilen Çözüm Önerileri 

Büyük bir merakla beklenen tayin hakkı çözüm önerileri ile ilgili net olmayan birçok iddia yer alıyor. Günümüzde 4/D personellerinin tayin hakkı kesinlikle bulunmuyor. Bununla bağlantılı olarak Da 4/D personelleri için çalışılan kurum kalıcı ve uzun süreli olmakla birlikte tayin hakkı konusunda da bazı örnek davalar yer alıyor. Örnek vermek gerekirse, taşeron işçi tayin hakkı konusunda dava açar, eşinin iş nedeniyle farklı şehirlerde görev yaptığını bildirirse bu durumda üç esas çözüm önerisi sunulur. 

Sunulan bu üç ana çözüm önerisini taşeron işçi kabul eder ya da reddedebilir. Mahkeme bu konuda karar çıkmasının sonrasında tayin hakkı konusunun gündeme gelmesini sağlar. Bu durumda yani tayin konusunda düzenlemeye gidilirse bu çalışma nasıl işler. Konuyla ilgili olarak resmi bir açıklama henüz yapılmış değil, ancak konuyla ilgili olarak üç ana çözüm önerisi konuşuluyor. Çözüm önerileri arasında hiç şart aranmadan tayin isteme hakkı, eşi kamuda çalışan işçiler için tayin talep etme hakkı ve iller arası ya da kurum içi başka bir bölüme tayin isteme  hakkı yer alıyor. 
 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR