9 Eylül 1999'dan önce sigortalı olan emeklilik ile ilgili son dakika açıklama!

9 Eylül 1999'dan önce sigortalı olan emeklilik ile ilgili son dakika açıklama!

9 Eylül 1999'dan önce sigortalı olan emeklilik ile ilgili son dakika açıklama!
Yayın Tarihi: 12.06.2023 22:15:00

Son günlerde eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in açıklamaları, 1999-2000 başlangıcı olanların staj ve çıraklık sigortasıyla ilgili beklentilerini artırdı. EYT düzenlemesiyle emeklilik imkanı sağlanan milyonlarca kişi, staj ve çıraklık sürelerinin emeklilik hakkına etkisini merak ediyor. Bu konuda yapılan açıklamalar ve mevcut durum hakkında detaylar şöyle:

EYT düzenlemesi, 9 Eylül 1999'dan önce sigortalı olan ve borçlanmayla başlangıcını bu tarihe çekebilen kişilere emeklilik yolu açtı. Ancak staj ve çıraklık süresini tamamlayanlar, bu düzenleme kapsamında yer alıp almayacakları konusunda belirsizlik yaşıyorlar. Staj ve çıraklık düzenlemesi için gelecek dönemde atılacak adımlar ise merak konusu haline geldi. EYT düzenlemesinin ardından staj ve çıraklık süresini tamamlayanlar da umutlu bir bekleyiş içine girdi.

Mevcut sistemde staj ve çıraklık sürelerinde yapılan sigortalar, sağlık sigortaları olarak kabul edilerek primlendiriliyor. Bu durumda, emeklilik için gerekli olan primler yatırılmıyor ve emeklilik hesaplamalarında kullanılmıyor. Ancak, bazı istisnalar bulunuyor.

Avukatlar, sigortalı olmadan önce 6 ay mahkemelerde ve sonraki 6 ay avukat yanında olmak üzere toplamda 1 yıllık staj süresini onaylı baro belgesi ve borçlanma talep dilekçesiyle kuruma başvurarak borçlanabiliyorlar. Bu durumda, tam bir yıl süresince borçlanmak zorunlu olmadığı gibi ihtiyaç kadar borçlanma yapılabiliyor.

Ayrıca, staj yapan annelere de bir ayrıcalık tanınıyor. Sigortalı olmadan önce yapılan doğumlar borçlanılamazken, staj veya çıraklık sonrasında dünyaya gelen çocuklar için borçlanma yapmak mümkün oluyor. Eğer staj veya çıraklık süresi ile sigortalı çalışmaya başlama arasında doğumlar meydana gelmişse, bu doğumlar borçlanıldığında sigorta başlangıcı geri çekilebilir ve yaş ve prim şartları da düşebilir.

Staj ve çıraklık sigortasıyla ilgili düzenlemelerin yeni Meclis döneminde yapılıp yapılmayacağı ise henüz netlik kazanmamıştır. Ancak, EYT düzenlemesiyle birlikte bu konuda ilerlemelerin olabileceği göz önünde bulundurulmaktadır. Staj ve çıraklık süresini tamamlayanlar, gelecek adımları yakından takip etmeye devam etmelidir.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR