ABD Enflasyon Verisi Altın Fiyatlarını Nasıl Etkiledi?

ABD Enflasyon Verisi Altın Fiyatlarını Nasıl Etkiledi?

ABD Enflasyon Verisi Altın Fiyatlarını Nasıl Etkiledi?
Yayın Tarihi: 10.05.2023 22:29:00

ABD enflasyon rakamları açıklandı ve ülkede enflasyon yıllık yüzde 4.9 olarak belirlendi. Bu veri, altın fiyatları üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olan bir gelişme. Altın, ABD'nin bu yıl resesyona gireceği korkularının artmasıyla geçen hafta 2085 dolara yükselerek kısa süreliğine rekor seviyeyi gördükten sonra 2000 dolar seviyesinin üzerine oturmuştu. ABD Merkez Bankası (Fed), faiz artırım döngüsünde potansiyel bir duraklama beklentisiyle birlikte güvercin sinyaller vermesi de altın fiyatlarını destekledi.

ABD'de tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0,4 arttı ve çekirdek göstergelere bakıldığında gıda ve enerji hariç tüketici fiyatları Nisan'da aylık olarak yüzde 0,4; yıllık olarak ise yüzde 5,5 arttı. En son tüketici fiyatları aylık yüzde 0,1 artışla, yıllık yüzde 5,0 seviyesine kadar gerilemişti. Böylece enflasyon 2021 yılı Mayıs ayından bu yana en düşük seviyesine geriledi. Nisan ayında ise enflasyonun bir önceki aya göre bir miktar gerilemesi ancak yine de Fed'in yıllık yüzde 2'lik hedefinin oldukça üzerinde gerçekleşmesi bekleniyordu. Piyasa beklentisi aylık enflasyonun yüzde 0,4 olacağı, yıllık enflasyonun ise yüzde 5,0 seviyesinde sabit kalacağı yönünde oluşmuştu.

ABD enflasyon verisi, altın fiyatlarının dalgalanmasına neden oldu. Ons altın fiyatı 2 bin 37 dolardan işlem görürken, gram altın fiyatı da 1275 lira seviyelerinde güne başladı ve ABD enflasyonu sonrasında 1285 lirayı gördü. Ancak verilerin ardından kısa süreli yukarı yönlü tepki veren gram altın, sonrasında güne başladığı seviyeye döndü.

Altın fiyatları, enflasyon verileri gibi ekonomik gelişmelerden etkilenebilir. Özellikle ABD Merkez Bankası'nın para politikalarındaki değişiklikler ve ekonomik görünüm, altın fiyatları üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Bu nedenle yatırımcılar, altın fiyatlarını belirleyen faktörleri takip ederek, doğru yatırım kararları alabilir.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR