ABD’nin İlk Siyahi Kadın Başkan Yardımcısı Oldu?

ABD seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından ABD'nin 46. başkanlığına adını yazdıran Joe Biden yardımcısı olarak Kamala Harris'i seçti.

ABD’nin İlk Siyahi Kadın Başkan Yardımcısı Oldu?
Yayın Tarihi: 10.11.2020 09:00:00

ABD seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından ABD'nin 46. başkanlığına adını yazdıran Joe Biden yardımcısı olarak Kamala Harris'i seçti.

56 yaşındaki Kamala Harris ABD'nin ilk kadın ve siyah başkan yardımcısı olarak tarihe geçti. 32. Kaliforniya Başsavcısı olan Kamala Harris 2010 yılında yapılan Kaliforniya eyalet seçimlerinde başa gelmişti. Dikkatleri üzerine toplayan Harris, anne tarafından Hindistan, baba tarafından ise Jamaika asıllı. Kamala Harris'in hayatı ABD seçim sonuçlarından Joe Biden'ın galip gelmesinin ardından gündeme geldi. Kamala Harris, Twitter paylaştığı video mesajda "Başardık Joe. Amerika Birleşik Devletleri'nin yeni başkanı olacaksın" ifadesini kullandı. Kamala Harris, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) seçim sürecinde dikkatleri üzerine çekmişti. İşte, Kamala Harris'in hayatı. Kamala Devi Harris, 20 Ekim 1964 tarihinde California'da dünyaya geldi. Avukat ve politikacı olarak görev yapmaktadır. 32. Kaliforniya Başsavcısı olan Kamala Harris 2010 yılında yapılan Kaliforniya eyalet seçimlerinde başa gelmiştir. Kamala Harris, 2004-2011 yılları arasında San Francisco Bölge Başsavcısı olarak görev yaptı. 2016 yılına kadar da California eyalet başsavcılığı görevini yürüten Harris, bu pozisyona gelen ilk siyah kadın oldu. Aynı zamanda, 2010 ile 2014 yılları arasında California eyaletinin Adalet Bakanlığı görevini yürüttü. Harris’in siyasi kariyeri ise, 2016 yılında Demokrat Parti’den California Senatörü olarak seçilmesiyle başladı. Harris, California’nın ilk, Illinois Senatörü Carol Moseley Braun’ın ardından da eyaletler genelinde ikinci siyah kadın senatör oldu.

JAMAİKALI BABA, HİNDİSTAN KÖKENLİ ANNENİN KIZI


55 yaşındaki Harris, Jamaikalı bir baba ve Hindistan kökenli bir annenin çocuğu olarak California eyaletinin Oakland kentinde dünyaya geldi. Üniversite eğitimini, ABD’de genellikle Afrika kökenlilerin eğitim kurumu olarak bilinen Howard Üniversitesi’nde tamamladı. Aralık 2019’da başkanlık adaylığı kampanyasını sonlandırdı ve Mart 2020’de Biden’a destek verdiğini açıkladı. Harris, 2013 yılından beri kendisi gibi hukukçu olan, avukat Douglas Emhoff ile birlikte. Çift, 2014 yılında evlendi. Harris, Emhoff’un önceki evliliğinden olan 2 çocuğunun üvey annesi.

MÜELLER RAPORU KAPSAMINDA SORGULANDI

Kongre'ye girdikten sonra Harris, adını ilk kez ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve gelir gelmez 28 Ocak 2017’de imzaladığı 7 Müslüman ülkeden ABD’ye yapılan seyahatleri yasaklayan genelgesine gösterdiği tepkiyle duyurdu. Harris, 2017’de Trump’ın kabine ve üst düzey atamalarına yönelik sorgulayıcı tutumunu sürdürürken, 2018’de Senato Yargı Komitesi üyeliğine seçilerek Rusya’nın 2016 Başkanlık seçimlerine müdahalesiyle ilgili senatodaki soruşturmalarda aktif rol aldı. Bu bağlamda, Adalet Bakanı William Barr’ı açıklanan "Müeller raporu" üzerine senatoda sorgulayan Harris, medyada adından sık sık söz ettirdi. Harris, Yargı Komitesinin yanı sıra Senato İç Güvenlik ve Devlet İşleri Komitesi, Seçilmiş İstihbarat Komitesi ve Bütçe Komitesinde de görev aldı. Öte yandan, 2020 Başkanlık seçimleriyle ilgili hararetli tartışmalar devam ederken, 78 yaşında ABD tarihinde en yaşlı başkan olarak göreve gelen Biden’in ikinci dönem adaylığını koymaması durumunda Harris’in ismi şimdiden 2024 başkanlık seçimleri için en kuvvetli aday olarak öne çıkıyor. Harris, 49. başkan yardımcısı olarak ABD'nin seçilmiş Başkanı Biden'la birlikte 20 Ocak 2021'de yapılacak devir teslim töreninde yemin ederek göreve başlayacak.
 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR