Adeta mücevher değerinde! Bezelyenin sağlığa 5 faydası

Bezelyenin mütevazi, sıradan sebzeler olduğunu düşünüyorsanız, bir kez daha düşünün! Bu küçük boncuk büyüklüğündeki mücevherler, besin maddeleri ve sağlık yararları söz konusu olduğunda oldukça güçlüdür.

Adeta mücevher değerinde! Bezelyenin sağlığa 5 faydası
Yayın Tarihi: 16.03.2023 11:50:00

Bezelye baklagiller olarak bilinen besinler grubunda yer almaktadır. Baklagiller, içinde tohum veya fasulye bulunan bakla üreten bitkilerdir. Baklagil ailesindeki diğer yiyecekler arasında mercimek, soya fasulyesi, nohut ve her tür fasulye bulunur.
Yediğiniz üç çeşit bezelye vardır:

Bahçe veya yeşil bezelye

Kartaneleri

bezelye

Bahçe veya yeşil bezelye, yeşil, yuvarlak baklaların içinde büyür. İçindeki bezelye tatlı ve nişastalıdır. Bezelye ve bezelye yenilebilir baklaların içinde büyür ve tatları bahçe bezelyelerinden biraz daha tatlıdır.

Bezelye, fasulye ailesi veya bakliyat ailesi olarak da bilinen Fabaceae bitki ailesinin bir parçasıdır . Başlangıçları Asya ve Orta Doğu'ya kadar uzansa da, bezelye bugün dünya çapında yetiştirilmektedir.

Bezelyedeki yüksek konsantrasyondaki vitaminler, mineraller, antioksidanlar ve bitkisel besinler, gözlerinizi sağlıklı tutmaktan sizi belirli kanserlere karşı korumaya kadar uzanan önemli sağlık yararları sağlar.

Göz Sağlığı

Bezelye karotenoidler lutein ve zeaksantin içerir. Bu besinler, gözlerinizi katarakt ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi kronik hastalıklardan korumaya yardımcı olur. Lutein ve zeaksantin, katarakt ve maküler dejenerasyona katkıda bulunan zararlı mavi ışıktan filtre görevi görür.

Sindirim sağlığı

Bezelye, mide kanserine karşı korunmada rol oynayan bir besin maddesi olan coumestrol açısından zengindir. Mexico City'de 2009 yılında yapılan bir araştırma, günlük bezelye ve diğer baklagil alımının mide kanseri riskini %50 azalttığını gösterdi.
Bezelye ayrıca lif bakımından da yüksektir, bu da daha kolay sindirim için yiyecekleri bağırsaklarınızdan geçirmenize yardımcı olur.

Bağışıklık Sağlığı ve Antiinflamatuar Özellikler

Bezelye, bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olan antioksidanlarla doludur. Aşağıdakiler, antioksidan görevi gören bezelyelerdeki besinlerdir:

C vitamini

Vitamin E

Çinko

kateşin

epikateşin

Bezelyedeki anti-inflamatuar besinler, diyabet, kalp hastalığı ve artrit gibi inflamatuar durum riskini azaltmakla ilişkilendirilmiştir.

Bezelyede bulunan aşağıdaki vitaminler ve besinler iltihabı azaltmaya yardımcı olur:

 A vitamini


B vitamini

Kumestrol

Ferulik

kafeik asit

 kateşin

epikateşin

Pisumsaponinler I ve II

Pisomosides A ve B

Kan Şekeri Kontrolü

Bezelye, nişastaları sindirme şeklinizi düzenlemeye yardımcı olan lif ve protein ile yüklenir. Bezelyedeki protein ve lif, karbonhidratların parçalanmasını yavaşlatır ve kan şekerinizi kontrol etmenize yardımcı olur. Çalışmalar, yüksek proteinli bir diyet yemenin, tip 2 diyabetli kişilerde yemek sonrası (yemeklerden sonra) kan şekerini azalttığını göstermektedir.
Bezelye ayrıca düşük glisemik indekse sahiptir. Bu, onları yedikten sonra kan şekerinizde ani yükselme olasılığının daha düşük olduğu anlamına gelir.

Kalp sağlığı

Serbest radikallerin (oksidasyon) neden olduğu iltihaplanma ve stres, kan damarı duvarları boyunca plak oluşumuna katkıda bulunabilir. Bezelyede bulunan Omega-3 ve omega-6 yağ asitleri, oksidasyon ve inflamasyonu azaltmaya yardımcı olur ve plak oluşumunu engeller.
Ayrıca bezelyede bulunan magnezyum, potasyum ve diğer mineraller yüksek tansiyon riskinizi azaltabilir.

Beslenme

Bezelye, bağışıklık sisteminizi güçlendiren iyi bir C ve E vitamini, çinko ve diğer antioksidan kaynağıdır. A ve B vitaminleri ve kumestrol gibi diğer besinler iltihabı azaltmaya yardımcı olur ve diyabet, kalp hastalığı ve artrit gibi kronik durumlara yakalanma riskinizi azaltır.

Porsiyon Başına Besinler

½ su bardağı yeşil bezelye porsiyonu (yaklaşık bir avuç) şunları içerir:

Kalori: 59

Protein: 4 gram

Karbonhidratlar: 12 gram

Şekerler Kalsiyum: 21.2 mg

Demir: 1 mg
 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR