Aile Bakanlığından Ödünç Para Sistemi ile İhtiyaç Sahiplerine Yardım!

Sosyal devlet olmanın gereklerini sonuna kadar yerine getiren Türkiye; Kovid-19 sürecinde de halkını yalnız bırakmıyor. Bu bağlamda, ihtiyaç sahibi ailelere yapılan 1000 TL’lik yardımın yanı sıra farklı bir maddi yardım da söz konusu oldu. Buna göre, geçtiğimiz günlerde..

Aile Bakanlığından Ödünç Para Sistemi ile İhtiyaç Sahiplerine Yardım!
Yayın Tarihi: 5.08.2020 20:50:00

Sosyal devlet olmanın gereklerini sonuna kadar yerine getiren Türkiye; Kovid-19 sürecinde de halkını yalnız bırakmıyor. Bu bağlamda, ihtiyaç sahibi ailelere yapılan 1000 TL’lik yardımın yanı sıra farklı bir maddi yardım da söz konusu oldu. Buna göre, geçtiğimiz günlerde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın açıklaması doğrultusunda ihtiyaç sahibi vatandaşlara 2 bin TL yardım dağıtılması planlanıyor. Ancak, bu maddi yardım, ödünç para olarak verilecek. Bakanlık tarafından geçtiğimiz yıllarda farklı amaçlar için kullanılan ödünç para sistemi; Kovid-19 döneminde ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarının karşılanmasına yarayacak. Peki, bu sistemden kimler, nasıl faydalanabilir?

Ödünç Para Sistemi Nasıl İşler?

İhtiyaç sahibi vatandaşlara 2 bin TL olarak verilecek bu maddi yardımdan nasıl faydalanılacağı ise birçok kişi tarafından merak ediliyor. Ödünç para sistemi; tıpkı kadınların eğlence amaçlı yapmış olduğu gün sistemi gibi belirli dönemlerde ödemelerin yapılmasını kapsamaktadır. Bir başka deyişle, günü geldiği zaman aile söz konusu ödemeyi yapmak zorunda olacaktır. Ödünç para ile beraber kişiler, bu süreçteki maddi ihtiyaçlarını giderme şansına erişecekler. Günlük harcamalar, taksitler, faturalar ve diğer borçlar kısa yoldan ödenmiş olacak. Kovid-19 sürecinde maddi sıkıntı çeken ve acil nakit ihtiyacı olan vatandaşların bu sıkıntılarının giderilmesi noktasında çok faydalı bir sistem olacaktır.
Ödünç para sistemi; sisteme katılan kişilere birtakım sorumluluklar da yüklüyor. Buna göre, sistemde yer alan kişilerin günü geldiği zaman ödemesini yapması şarttır. Ödemesini yapmayan kişi ise sistemden ivedilikle çıkarılacaktır. Ayrıca, mahkeme yolu ile kendisinden tüm ödemeler alınmış olacaktır.

Konut Kredisi Yardımı Nasıl Yapılacak?

Kovid-19 sürecinde dikkat çekici maddi yardımlardan birisi de konut kredisi yardımı olarak düşünülüyor. Kooperatiflerine ortak olan üyelerine konut sahibi olmalarını desteklemek amacıyla kendi taleplerine göre brüt 18.000,00 TL, otuz ay vadeli ve 3.600,00 TL gider karşılığı alınmak üzere yardım yapılacaktır. Bu sistemde 14.400,00 TL net ödeme yapılması söz konusu olmaktadır. Buna ek olarak, konut onarım kredi yardımı bulunmaktadır. Konut sahibi üyelerin konutlarının yangın, deprem, sel ve heyelan gibi doğal afetler kapsamında zarar görmesi halinde konutlarının onarımı için isteklerine göre brüt 11.208,00 TL, 24 ay vadeli ve 1.208,00 TL gider karşılığı alınması suretiyle yardım yapılacaktır. Bu yardımda da 10.000,00 TL net ödeme yapılması planlanmaktadır.

Aile Bakanlığı Ödünç Para Sisteminin Detayları Nelerdir?

Ödünç para yardımlarından faydalanmak isteyenlerin sahip olması gereken birtakım özellikler bulunmaktadır.
  • Tüketiciler, herhangi bir bankaya veya sisteme borçlu olmamalıdır.
  • Sandık tarafından kendisine sunulan yardım talep formunu kurallara uygun olarak düzenlemesi gerekir.
  • Çalıştığı iş yerinden iki kişiyi kendisine kefil olarak göstermesi beklenmektedir.
  • Ödünç para sisteminden geçmişte para almamış olmasına bakılmaktadır.
  • Üyenin aylık net istihkakının talep edilmesi gerekmektedir. İcra, nafaka ve temlik gibi kesintilerin ardından kalan miktar talep edilmelidir. Ayrıca, aylık ikraz, talep tutarının iki katından az olmamalıdır.
  • İkraz talep eden üyenin aylık istihkakının tamamının üzerinde nafaka, tedbir veya temlik olduğu hallerde lehine nafaka, tedbir veya temlik konulan kişinin Sandık lehine ikraz borcunun tamamen kaldırıldığını gösteren belgenin icra müdürlüklerinden alındığı tarihten sonraki üçüncü ayın ardından ödünç para sisteminden faydalanması söz konusu olmaktadır.
Söz konusu şartlar; aynı zamanda yardım yönergesindeki ilgili madde içerisinde detaylı olarak açıklanmıştır. Ödeme tablolarına bakıldığında 12 aydan başlayarak 24 aya kadar uzanan vadelerin olduğunu görmek mümkündür. Gider karşılığı da yine vadelere göre belirlenmektedir.
 



HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR