Altın Fiyatlarındaki Hareketlenmeyle Yatırımcılar Dikkatini Çekiyor

Altın Fiyatlarındaki Hareketlenmeyle Yatırımcılar Dikkatini Çekiyor

Altın Fiyatlarındaki Hareketlenmeyle Yatırımcılar Dikkatini Çekiyor
Yayın Tarihi: 1.07.2023 11:52:00

Altın fiyatları son günlerde yatırımcılar ve vatandaşlar tarafından yakından takip edilmektedir. Türk Lirası'nın değer kaybetmesi ve dolar ile ons arasındaki dalgalanmalar, altın fiyatlarının hareketli bir seyir izlemesine neden olmaktadır. Dolar kurundaki yükselişin devam etmesi durumunda gram altının yıl sonunda 2 bin seviyelerini görebileceği düşünülmektedir.

Altın fiyatları, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın ve ABD Merkez Bankası'nın faiz kararlarına bağlı olarak yönlendirilmektedir. Geçen ay faizleri değiştirmeyen Fed'in ilerleyen dönemde iki kez daha faiz artırabileceği yönünde açıklamalar yapması, ons altın fiyatlarını 3,5 ayın en düşük seviyelerine çekmiştir.

Diğer yandan, Merkez Bankası'nın politika faizini artırmasının ardından gram altın rekor üstüne rekor kırmaktadır. Doların desteğiyle yurt içinde yükselen altın fiyatları, uluslararası piyasalarda ise düşüş eğilimi göstermektedir. Ons altın fiyatları, ABD Merkez Bankası Başkanı Powell'ın faiz artışı sinyali vermesiyle sert bir düşüş yaşamıştır.

Uzmanlar, Fed'in Temmuz toplantısının piyasalar için önemli bir dönüm noktası olacağına dikkat çekmektedir. Fed'in Temmuz toplantısından sonra Eylül, Kasım ve Aralık olmak üzere üç toplantısı daha bulunmaktadır.

Altının gram fiyatı, Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrasında 1600 TL'yi aşarak rekor seviyelere ulaşmıştır. Ancak Powell'ın açıklamalarının ardından ons altın ile paralel olarak düşüş yaşamıştır. Bayramın ikinci gününde gram altın 1593 TL seviyesinde işlem görmüştür.

Altın ile ilgili olarak Kocaeli Kuyumcular Odası Başkanı Nuri Koç, doların artış eğiliminin devam etmesi halinde yıl sonunda gram altının 2 binli seviyeleri konuşulabileceğini belirtmiştir. Koç, ons altının pandemi döneminde bin 200 - bin 400 dolar aralığında seyrettiğini ve son 3-5 yılda bin 900 dolara yükseldiğini ifade etmiştir. Ons altının 2 bin 200 veya 2 bin 300 doları geçmesinin zor olduğunu söyleyen Koç, altının doların artışı devam ederse yıl sonunda 2 bin TL'ye yaklaşabileceğini belirtmiştir. ALTIN fiyatlarındaki hareketlenme yatırımcılar tarafından yakından takip edilmektedir. Doların ve ons altının seyri, altın fiyatlarının belirlenmesinde etkili olmaktadır. Özellikle dolar kurundaki yükseliş ve Fed'in faiz politikaları, altın fiyatlarında dalgalanmalara yol açmaktadır. Gram altının rekor seviyelerine ulaşması, altın sahiplerini memnun etmektedir. Ancak, altın fiyatlarının geleceği hakkında net bir öngörüde bulunmak zor olsa da, uzmanlar doların ve küresel ekonomik gelişmelerin altın fiyatları üzerinde belirleyici olacağını ifade etmektedirler.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR