Amazonun Kurucusu ve Dünyanın En Zengini Jeff Bezos'un İlginç Hayatı

Dünyanın en büyük e-ticaret sitelerinden amazon.com'un kurucusu Jeff Bezos'un ilginç yaşam öyküsü.

Amazonun Kurucusu ve Dünyanın En Zengini Jeff Bezos'un İlginç Hayatı
Yayın Tarihi: 7.03.2018 16:12:00

Jeff Bezos , ''Dünya Milyarderleri'' listesinde birinci sırada yer almasıyla ismini duyurdu. Aslında Amazon'un kurucusu olarak tüm dünyada tanınan Jeff Bezos 112 milyar dolara sahip. İşte Jeff Bezos'un merak uyandıran ilginç hayat hikayesi..

Bezos, aslında Jeff Jorgensen olarak dünyaya geldi. Ailesi, Bezos 1.5 yaşındayken ayrıldı. Jorgensen'in hayali aktör olmaktı. Aktör olmak uğruna eşini terkederek Ed Sullivan Show seçmelerine katılmıştı. Başarısız olduktan sonra bir süre alkol sorunuyla uğraştı. Tek tekerlekli bisikletle gösteri yaparak ve marketlerde çalışarak saatte 1.25 dolar kazanan ilk eşinden sonra Jacklyn, Kübalı bir göçmen olan Miguel Bezos ile tanıştı.​

Albuquerque Üniversitesi'nden burs alan ve mühendislik okumaya başlayan Miguel Bezos bir bankada gece vardiyasında memurluk yaparak ekstra para kazanıyordu. Jacklyn ile burada tanışıp çıkmaya başladılar.

Bezos, enerji devi Exxon'da işe girince evlendiler. Jeff Jorgensen de 4 yaşındayken Miguel Bezos'un nüfusuna geçti ve Jeff Bezos oldu. Biyolojik babasını hiç tanımadı.

Yazları dedesinin ve anneannesinin Teksas'ta bulunan çiftliğinde günlük işlerde çalıştı. 3 yaşındayken beşik yerine yatakta uyumak istediği için tornavidayla beşiğinin parmaklıklarını söktü.



İki vizyoner, Steve Jobs ve Larry Ellison gibi o da başarılı olmayı saplantı hâline getirdi. Yürümeye başladığından itibaren mekaniğe tutkusuyla öne çıktı. Kaldıklarını evin bodrumunu atölyeye dönüştürdü, saatlerce icatları üzerinde çalıştı. Hatta ailesini bodrumdan uzak tutmak için geldiklerini haber veren elektronik bir uyarı sistemi dahi kurdu. Annesi endişelenerek onu spora yazdırsa da başarılı olamadı.
Jeff Bezos sıra dışı ve ilginç şeyleri seviyordu. Star Trek hayranıydı. Spak ve Kaptan Kirk gibi karakterler onun uzaya olan merakının daha da güçlenmesine yol açtı. Kaptan Kirk ya da Spak olmak değil Sadri Alışık'ın Tuırist Ömer uyarlamasında her şeyi bilen kompeder gibi olmayı istiyordu.

Jeff Bezos ilk kez 10 yaşındayken 1974 yılında bilgisayarla tanıştı. Houstonlu bir firmanın okula bağışladığı, teletype cihazına bağlı anaçatı bilgisayarı kimse kullanamazken okul çıkışlarında kullanım kılavuzunu kurcalayarak çalştırmayı başardı. ABD Atom Enerjisi'nde çalışan anne tarafından dedesi sayesinde bilgisayarlarla daha içli dışlı oldu.

 Dedesi, "kibar olmak akıllı olmaktan zordur." dediği için yazları McDonald's restoranlarında çalışarak sabretmeyi, insanlarla iletişimi öğrendi.

Yerleri paspaslayarak geçirdiği bir yaz mevsiminin sonlarında ilk girişimciliğine imza attı. Rüya Enstitüsü adını verdiği programla 600 dolar karşılığında çocuklar için 10 günlük bir kamp düzenledi. Güliver'in Gezileri, Jules Verne, Tolkien ve Isaac Asimov klasikleri okuttu. Uzaydaki kara delikleri, mekaniği anlattı.


Jeff Bezos'un bugün NASA'dan 22 milyon dolarlık destek de almış, Blue Origin isminde bir uzay havacılığı girişimi var. 2000 yılında kurduğu şirketi sır gibi saklamış ve 2006'ya kadar kimsecikler de görüntüleyememişti.

Jeff Bezos her yıl 1 milyar dolarlık amazon.com hissesi satarak Blue Origin girişimine yatırım yapmaya ve şirketin ar-ge harcamalarını fonlamaya devam ediyor.

2003 yılında kurduğu ve şu an yoğun olarak mesai harcadığı Blue Origin'den önce Jeff Bezos ismi Amazon.com sitesini hayata geçirdiği için medyada yer buldu fakat başarılı olması uzun zaman aldı. Liseyi birincilikle bitirdikten sonra Princeton Üniversitesi'nden erken kabul alarak bilgisayar bilimlerinden mezun oldu. Intel'den gelen teklifi hiç düşünmeden reddetti. 

Fitel ilk girişimiydi ancak başarısız oldu. D.E. Shaw isimli bir fonda çalıştı ve 4 senede genel müdür yardımcılığına yükseldi. 1993 yılında aynı firmada araştırma asistanı olarak çalışan eşi MacKenzie Tuttle ile tanıştı ve evlendi. 1994 yılında okuduğu haberle hayatı değişti. Internet'in senede yüzde 2300 büyüdüğü okumuştu.




Arabalarla arası pek iyi olmasa da Jeff Bezos evleri çok seviyor. 2017 başında 23 milyon dolar ödeyerek Textile Museum ismindeki malikaneyi satın almıştı. Bu, Washington şehrindeki en pahalı emlak satışıydı.

Ünlü milyarderin New York Century Tower gökdeleninde toplam alanı 10 bin metrekare olan 3 adet dairesi de bulunuyor. Hollywood starlarına da yakın olmayı seven Jeff Bezos, Beverly Hill's bölgesinde 24.5 milyon dolara aldığı dev villayla Tom Cruise'un komşusu. Villada 7 yatak odası, tenis kortu, yüzme havuzu ve özel bahçesi var.

Jeff Bezos şirketlerinde eğlence düzenlemiyor, parti vermiyor hatta bedava atıştırmalık da sağlamıyor. 105 milyar dolar sahip iş adamı, iyi bir iş ekibinin en fazla iki pizzayla doyabileceğine inanıyor. 

Jeff Bezos iş yaşamındaki başarısının yanı sıra ilginç alışkanlıkları da olan bir insan. Ünlü milyarder, ailesi ve kendisinin kişisel güvenliği için yılda 1.6 milyon dolar harcıyor ama buna rağmen şaşırtacak derecede ilginç bir araba tercihi var.

Jeff Bezos, birçok lüks aracı hatta jeti olmasına rağmen, 4 bin dolar değerindeki 1996 model Honda Accord marka aracından da vazgeçmiyor. 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR