Araştırma Yapanlar İçin Duyuruldu: Erken Emeklilik Olarak İşlem Yapabilmeniz İçin Şartlar SGK Açıkladı!

Araştırma Yapanlar İçin Duyuruldu: Erken Emeklilik Olarak İşlem Yapabilmeniz İçin Şartlar SGK Açıkladı!

Araştırma Yapanlar İçin Duyuruldu: Erken Emeklilik Olarak İşlem Yapabilmeniz İçin Şartlar SGK Açıkladı!
Yayın Tarihi: 28.07.2023 19:52:00

Erken emeklilik hayali kuranlar için SGK'nın sunduğu fırsatlarla emekli yaşını 6 yıl öne çekmek mümkün. Kadınlar ve erkekler için farklı şartların bulunduğu bu erken emeklilik formülü, askerlik ve doğum borçlanmalarıyla gerçekleşiyor.

1. Erken Emeklilikte Askerlik Borçlanması

5510 sayılı kanun kapsamında sunulan erken emeklilik fırsatlarından biri askerlik borçlanmasıdır. Askerliğini sigortadan önce er veya erbaş olarak tamamlayanlar, işe giriş tarihlerine göre yaş şartını geriye çekebilirler. Yani, askerlik süresince sigortasız olan dönemler geriye doğru işlenir ve yaş şartı değişir.

Bu durumda, askerlik süresince sigortalı olmayan dönemleri borçlanarak emekliliği öne çekmek mümkündür. Bazen sadece 1 gün borçlanma bile 1 yıl erken emekliliği beraberinde getirebilir. Askerliğini sigortadan sonra tamamlayanlar da primlerini tamamlamak için askerlik borçlanması yapabilirler.

2. Erken Emeklilikte Doğum Borçlanması

Doğum borçlanması ise kadın sigortalılar için bir fırsattır. Doğumdan önce sigorta girişi olan kadınlar, doğumdan sonraki en fazla 2 yıl içinde uzun vadeli sigorta kollarına tabi sigortalı olmamış olmalıdır. Bu durumda, adına prim yatırılmamış dönemleri borçlanarak eksik prim günlerini tamamlayabilirler.

Her doğum için en fazla 720 günlük süre borçlanılabilir. Bir kadın sigortalı en fazla 3 doğuma kadar borçlanma yapabilir ve böylece 2160 günü tamamlayarak primini tamamlayabilir.

Unutulmaması Gerekenler

  • Doğum borçlanması için doğan çocuğun sağ olması gerekmektedir.
  • Doğum borçlanmasının günlük maliyeti, her yıl asgari ücretle paralel olarak artmaktadır.
  • Borçlanma yapacak olan kişilerin en yakın SGK şubesine başvuru yapması gerekmektedir.

Erken emeklilik için askerlik ve doğum borçlanmaları, emeklilik yaşını düşürmenin ve daha erken emekli olmanın yollarından sadece birkaçıdır. Bu fırsatlardan yararlanarak emeklilik planlarınızı gerçekleştirebilir ve çalışma hayatının stresinden uzaklaşabilirsiniz.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR