Asgari Ücret 2021 Yılı Ocak Ayı Brüt ve Net Zammı Ne Kadar Olacak? Zam Tahmini Nedir?

2021 yılı Ocak ayı asgari ücret brüt ve net zammı milyonlarca asgari ücretli çalışan tarafınca araştırılıyor ve merak ediliyor. Türkiye genelinde asgari ücretle çalışmakta olan milyonlarca insan mevcuttur. Özel sektörde çalışan vatandaşlar son dönemlerde dolar kuruna bağlı zamların sonrasında maaşla

Asgari Ücret 2021 Yılı Ocak Ayı Brüt ve Net Zammı Ne Kadar Olacak? Zam Tahmini Nedir?
Yayın Tarihi: 8.10.2020 09:00:00

2021 yılı Ocak ayı asgari ücret brüt ve net zammı milyonlarca asgari ücretli çalışan tarafınca araştırılıyor ve merak ediliyor. Türkiye genelinde asgari ücretle çalışmakta olan milyonlarca insan mevcuttur. Özel sektörde çalışan vatandaşlar son dönemlerde dolar kuruna bağlı zamların sonrasında maaşların ne zaman yükseleceği konusunda merak içerisinde bulunuyorlar. 2020 yılı Ocak ayı Brüt ve Net asgari ücret kaç TL olacak, ne kadar zam gelecek? Detaylar haberimizde sizlerle...

2020 tarihinde maaşların yükselmesini bekleyen asgari ücretli çalışan vatandaşlar, bir sonraki zammın hangi tarihte gerçekleştirileceği hususunda araştırmalar yapıyorlar. Asgari Ücret Tespit Komisyonunu oluşturan Türk İş Sendikası, TİSK ve Çalışma Bakanlığı her sene Aralık ayı içerisinde görüşmeleri gerçekleştirmeye başlamaktadır. Görüşmeler en az 3 toplantı şeklinde olmaktadır. Birinci toplantı işçi tarafında, ikinci toplantı işveren tarafında ve üçüncü toplantı da hükümet tarafında gerçekleştirilmektedir. Asgari ücret için gerçekleşecek olan görüşmeler Aralık ayının ilk haftası itibariyle başlayacaktır. 

Türk İş Sendikası, TİSK ve Çalışma Bakanlığı toplantılarının ardından ise maaş zammı Aralık ayının sonunda vatandaşlara açıklanacak.

EN ERKEN ASGARİ ÜCRET ZAMMI HANGİ TARİHTE?

Bilindiği gibi asgari ücretle çalışmakta olan vatandaşların alacak oldukları maaşlar yılda bir kez yükselmektedir. Memurlar ve emekli vatandaşlar için ise senenin ilk ve altıncı ayı olmak üzere iki kez zam gerçekleştirilmektedir. Asgari ücrete gerçekleştirilen zam ise asgari ücret tespit komisyonunda gerçekleştirilen görüşmelere göre belirlenmektedir. Bu komisyon içerisinde işçi tarafını temsil etmek adına Türk İş Sendikası, işveren tarafını temsil etmek adına TİSK yer almaktadır. Görüşmelerde ayrıca da Çalışma Bakanlığı'da bulunmaktadır.

Görüşmeler ilk olarak Çalışma Bakanlığı'nın ev sahipliğinde başlamaktadır. Daha sonrasında birer defa Türk İş ve TİSK ev sahipliği yapmaktadır. Aralık ayının bitimine doğru yapılan bu toplantılarda son görüşme ise yine bakanlık ev sahipliğinde gerçekleştirilmektedir.

Ortak bir kararın alınılması halinde ise son toplantısı öncesi vatandaşlara zam oranı duyurulmaktadır. Zam oranının duyurulması ile maaşlar Ocak ayından itibaren zamlı bir şekilde ödenmektedir. 2020 tarihinde de bu şekilde işleyecek olan asgari ücret zam süresi sonunda, maaşlar Ocak ayı 2021 tarihinde zamlı olarak yatmaktadır.

2021 ASGARİ ÜCRET ZAMMI HANGİ MİKTARDA OLACAK?


Her sene toplanmakta olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu ile gerçekleştirilen görüşme sonucunda asgari ücrete yapılacak olan zam oranı belirlenmektedir. Düzenli bir biçimde yapılan bu toplantılar sonucunda alınan kararlarla birlikte asgari ücret, yeni yılda 1 Ocak tarihinden itibaren geçerli olmaktadır. 

Geçen yıl gerçekleştirilen yüzde 15'lik zam dikkate alındığında 2021 tarihinde asgari ücretin 2.672 lira olması beklenmektedir.

ASGARİ ÜCRETİN NETİNİN HESAPLANMASI (TL/AY)

ASGARİ ÜCRET: 2.943,00  
SGK PRİMİ: %14  412,02
GELİR VERGİSİ: %15 154,51
ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ: 220,73
DAMGA VERGİSİ: %0,759  22,34
KESİNTİLER BÜTÜNÜ: 618,30
NET ASGARİ ÜCRET: 2.324,7

2020 YILI AGİ TABLOSU NASIL?

Bekar olan kişiler: 220,73 TL
Evli ve eşi çalışmayan kişiler: 264,87 TL
Evli ve eşi çalışmayan 1 çocuğu bulunan kişiler: 297,98 TL
Evli ve eşi çalışmayan 2 çocuğu bulunan kişiler: 331,09 TL
Evli ve eşi çalışmayan 3 çocuğu bulunan kişiler: 375,23 TL
Evli ve eşi çalışmayan 4 çocuğu bulunan kişiler: 375,23 TL
Evli ve eşi çalışmayan 5 çocuğu bulunan kişiler: 375,23 TL
Evli ve eşi çalışmakta olan kişiler: 220,73 TL
Evli ve eşi çalışan 1 çocuğu bulunan kişiler: 253,83 TL
Evli ve eşi çalışan 2 çocuğu bulunan kişiler: 286,94 TL
Evli ve eşi çalışan 3 çocuğu bulunan kişiler: 331,09 TL
Evli ve eşi çalışan 4 çocuğu bulunan kişiler: 353,16 TL
Evli ve eşi çalışan 5 çocuğu bulunan kişiler: 375,23 TL

ASGARİ ÜCRETİN TANIMI

Asgari ücret ya da minimum ücret, çalışanlara bir çalışma günü karşılığında ödemesi gerçekleştirilen ve işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım, kültür vb. ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden en az düzeyde karşılamaya yetecek olan ücrettir. Asgari ücret günlük olarak hesaplanmaktadır ve aylık bir biçimde ödemesi gerçekleştirilmektedir.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR