Asgari Ücretli Çalışanlara Vergi İndirimi Müjdesi! Maaşlar 400 TL Artıyor

Asgari ücretli çalışanlar için vergi dilimi değişikliği Eylül ayından itibaren geçerliliğini devam ettiriyor. Eylül ayı içerisinde kazancın bir bölümü %15'den bir bölümü ise %20'den vergilecektir. Kalan son aylarda da bütün kazancın %20'den veya daha yüksek oranda vergilecektir. Vergi dilimi değişik

Asgari Ücretli Çalışanlara Vergi İndirimi Müjdesi! Maaşlar 400 TL Artıyor
Yayın Tarihi: 6.10.2020 21:53:00

Asgari ücretli çalışanlar için vergi dilimi değişikliği Eylül ayından itibaren geçerliliğini devam ettiriyor. Eylül ayı içerisinde kazancın bir bölümü %15'den bir bölümü ise %20'den vergilecektir. Kalan son aylarda da bütün kazancın %20'den veya daha yüksek oranda vergilecektir. Vergi dilimi değişikliği sebebiyle gerçekleştirilen kesintiler son bulacaktır. Detaylar haberimizde sizlerle...

Asgari ücretli çalışan kişiler bu son üç ay içerisinde kesinti olmadan maaş alacaklar. Vergi diliminde bulunan değişiklikler sebebiyle AGİ ödemeleri yüksek olan vatandaşların almış oldukları maaş ödemelerinde ücret kesintisi yapılmayacak.

GELİR VERGİSİ ÖDEME ORANI YÜKSELDİĞİNDE MAAŞ MİKTARI NE KADAR OLACAK?

Asgari ücretli çalışan işçiler için vergi dilimi değişikliği Eylül ayından itibaren geçerliliğini devam ettirecektir. Eylül ayı için bordroda kazancın bir kısmı %15 diğer bölümü ise %20 üzerinden vergilenecektir. Kalan son üç ay içerisinde ise bütün kazanılan ücretin %20'den veya daha yüksek rakamlardan vergilenecektir. Vergi dilimi değişikliği sebebiyle asgari ücret alan kişilerden herhangi bir kesinti yapılmayacak ve maaşların aynı kalması sağlanacaktır.

Asgari ücret ile çalışan kişilerin ödemelerini gerçekleştirdikleri vergi senenin ilk 8 ayı 375 TL'dir. Bundan sonraki dönemler için bu ücret 400 TL olarak görülecektir. Asgari ücretle çalışan kişinin ise son üç ay bordrosunda ise 500 TL vergi kesintisi olacaktır. Ancak bu durum ne olursa olsun asgari ücretle çalışan bir işçinin maaşı net olarak 2.324 TL olacaktır.

ASGARİ ÜCRET HANGİ TARİHTE ZAMLANIYOR?

Asgari ücretli çalışan kişilerin aldıkları maaşlar yılda bir defa artmaktadır. Her senenin Aralık ayında hükümet tarafınca görüşmeler gerçekleştiriliyor ve bu görüşmeler neticesinde belirlenen zam oranları duyuruluyor. Gerçekleştirilen bu maaş zam oranları ise yılın ilk ayı olan Ocay ayından itibaren uygulanmaya başlanıyor. Asgari ücretli kişiler yılın ilk ayı olan Ocay ayında zamlı maaşlarını almaktadır.

ASGARİ ÜCRETE İLAVE ZAM MÜJDESİ!


Asgari ücretli çalışan kişiler için 2020 tarihinde aylık net maaş miktarı yüzde 15,03 zam ile 2.324 TL'ye kadar artış gösterdi. Hükümet 2020 tarihinde yapacak olduğu vergi düzenlemesi hususunda yeni bir adım atarsa maaşlar 400 TL civarında artabilir. Asgari ücret ile çalışan kişiler her ay 375 TL net vergi ödemesi gerçekleştiriyor. Bu gelir vergisine ek olarak gerçekleştirilen bir diğer kesinti de damga vergisi adı verilen 22 TL'lik kesinti oluyor. Vergilerin tamamen kaldırılması ve maaşlara ilave edilmesi halinde ise asgari ücrete neredeyse 400 TL miktarında bir ek zam gelebilmektedir.

ASGARİ ÜCRET TANIMI

Bir kişinin, en temel ihtiyaçları olarak bilinen; beslenme, barınma, giyim, ısınma, ulaşım gibi ihtiyaçları gidermesine yetecek seviyede düzenlenen bir işçiye verilebilecek ücrete asgari ücret denmektedir.

ASGARİ ÜCRETİ ÖDEMEYEN İŞVERENE CEZA SÖZ KONUSU MU?

İşçiye asgari ücret miktarından daha düşük bir maaş verilmesi yasaktır. Bu nedenle asgari ücretten daha düşük bir miktarda maaş ödenmesi işveren açısından cezai yaptırımlar mevcuttur.

ASGARİ ÜCRETTEN DÜŞÜK MİKTARDA MAAŞ VERİLMESİNİN CEZASI!

2020 tarihi itibari ile İş Kanununa göre bir işçiye asgari ücretten daha düşük bir maaş verilmesi işçi başına her ay 289,00 TL idari para cezası uygulanmasına sebep olmaktadır. Asgari ücret miktarının altında bir maaş ödenmesi durumunda işçi iş akdini haklı sebeble fesih edebilmektedir. Çalışan kişi en az 1 yıldır çalışıyor ise kıdem tazminatı almaya hak kazanmaktadır.

Çalışan kişi kendisine ödenmiş olan ücret ile asgari ücret arasında bulunan maaş farkını geri alabilmektedir. Asgari ücret aldığı beyan edilen çalışanın daha düşük bir ücret alması durumunda Vergi Usul Kanunu'na göre işveren muhteviyatı itibari yanıltıcı belge düzenlemiş sayılarak 1 yıldan 3 yıla kadar varan hapis cezası ile karşı karşıya kalmaları söz konusu olacaktır.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR