Atiye dizisine şok dava !

Atiye dizisine şok dava ! Netflix'de yayınlanan Atiye dizisine dava açıldı. Yazar Buket Uzuner şok bir iddiadan dolayı Atiye dizisine telif davası açtı. Davanın sebebi ne ?

Atiye dizisine şok dava !
Yayın Tarihi: 22.09.2020 12:58:00

Atiye dizisine şok dava ! Netflix'de yayınlanan Atiye dizisine dava açıldı. Yazar Buket Uzuner şok bir iddiadan dolayı Atiye dizisine telif davası açtı. Davanın sebebi ne ?

Birçok kitabıyla başarı yakalayan 64 yaşındaki Ankaralı yazar Buket Uzuner, 2015 yılında yayınladığı romanı Toprak'taki ana karakterlerin izinsiz kopyalandığını iddia ederek, Atiye dizisine telif davası açtı.



Netflix'te yayınlanan başrollerini Beren Saat, Mehmet Süngür, Melisa Şenolsun ve Metin Akdülger'in paylaştığı Atiye dizisine başarılı yazar Buket Uzuner dava açtı. Uzuner'in iddiasına göre, 2015 yılında yayınladığı Toprak romanındaki Defne Kaman ve Umay Nine karakterleri, Atiye adlı dizide izinsiz bir şekilde kullanıldı.




Buket Uzuner'in avukatı Abdullah Egeli, İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'ne OG Prodüksiyon hakkında intihal davası açmak için başvuruda bulundu.


Yazar Uzuner'in avukatı Abdullah Egeli şu açıklamaları yaptı:

"Bilindiği gibi bir roman ve senaryonun temeli onun ana karakterleridir ve olayların akışı yoğunluklu olarak ana karakterlerin belirlediği bir yolda gelişir. Bu gerek edebiyatçılar gerek senaryo, film ve dizi sektöründe çok bilinen bir teknik konudur. 'Atiye' dizisinin senaryosu, Buket Uzuner'in 'Defne Kaman'ın Maceraları – Toprak' romanının ana karakterleri üzerine farklı adla kurulduğu 'Atiye' dizisi, yazarın 'Su', 'Hava' ve aynı serinin yazmakta olduğu 'Ateş' adlı eserlerine karşı bir fikrî ihlalidir.

'Atiye' dizisi senaryosundan Buket Uzuner'den izinsiz ve habersiz alınan (arkeolog, anne, kız kardeş gibi) ana ve yan karakterler (bunların adları değiştirilmiş) olayın örgüsü ve gidişatı çıkarıldığında geriye 'Atiye' diye bir dizi kalmamaktadır. Burada açık ve net bir intihalden ziyade Buket Uzuner'in sevilen romanının ustaca değiştirilerek işlenmesi ve bundan bir senaryo çıkarılması söz konusudur. Buna rağmen yapımcılar kamuoyunu yanıltmamışlar ve kamuoyu bu dizinin 'Toprak' romanı ve dört elementin karakterleri ve konusunun değiştirilerek işlenmesi olduğu farkına varmış ve bunu sosyal medyada dile getirmiştir."

Atiye dizisine daha öncede başka bir yazar tarafından dava açılmıştı. Yazar Şengül Boybaş "Dünyanın Uyanışı" adlı romanından esinlenilerek çekilen dizinin ön jeneriğinde, fragman, afiş gibi tanıtımlarında eserine ve ismine yer verilmediğini belirtmişti.

Netflix yapılan iddialara karşı sessizliğini koruyor.






HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR