Bağ-Kur Esnafına 5 Yıl Erken Emeklilik İmkanı: Prim İndirimi TBMM'de

Bağ-Kur Esnafına 5 Yıl Erken Emeklilik İmkanı: Prim İndirimi TBMM'de

Bağ-Kur Esnafına 5 Yıl Erken Emeklilik İmkanı: Prim İndirimi TBMM'de
Yayın Tarihi: 18.10.2023 10:15:00

Mart ayında yürürlüğe giren yasa sonrasında Türkiye'de yaklaşık 5 milyon vatandaş, emeklilik dilekçesi verdi. Ancak Bağ-Kur (Bağımsız Sosyal Güvenlik Kurumu) sigortalıları arasında prim gün sayısı yüksek olması nedeniyle mağduriyet yaşayan bir grup esnaf bulunuyordu. Hükümet, bu mağduriyeti gidermek için çalışmalara başladı. Sonunda, beklenen açıklama geldi ve bağ-kurlu esnaf için 5 yıl erken emeklilik müjdesi verildi. İşte erken emeklilik tarihi ve detaylar:

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni düzenleme, esnaflara 5 yıl erken emeklilik fırsatı sunacak. Özellikle Bağ-Kur sigortalıları arasında prim eksikliği nedeniyle EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) hakkından yararlanamayanlar için bu yeni düzenleme büyük bir umut kaynağı olacak. Bu düzenleme, SSK (Sosyal Sigortalar Kurumu) ve Bağ-Kur sigortalıları arasında prim eşitlemesini içerecek. Bağ-Kurluların 9,000 olan prim gün sayısı 7,200'ye indirilecek. Bu sayede, bu düzenlemeden 1 milyondan fazla küçük esnafın erken emeklilik hakkı doğacak. Ancak, büyük işletmelere sahip kişiler bu kapsamın dışında kalacaklar; bu düzenleme özellikle küçük esnafı hedefliyor.

Bu düzenleme, prim eksikliği nedeniyle EYT hakkından mahrum kalan kişilere yeni bir umut ışığı yakacak. 50 ve daha az çalışanı olan Bağ-Kur sigortalıları bu düzenlemenin kapsamında olacaklar.

Peki, bu erken emeklilik düzenlemesi ne zaman Meclis'e sunulacak ve kimler 5 yıl erken emekli olacak? Prim indirimi ile ilgili gelişmeler 17 Ekim tarihinden itibaren Meclis'te plan ve bütçe görüşmeleri sırasında bekleniyor. Bütçe görüşmelerinin tamamlanmasının ardından, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın prim indirimi düzenlemesi Meclis'e sunulacak. Bu düzenleme Meclis'ten geçtikten sonra Cumhurbaşkanı tarafından onaylanacak ve resmi gazetede yayınlanacak. Dolayısıyla, beklenen prim indirimi yakın bir süre içinde hayata geçirilecek.

Bağ-Kur sigortalıları için 5 yıl erken emeklilik imkanı sunacak olan bu düzenleme, birçok esnaf ve küçük işletme sahibi için uzun süredir beklenen bir müjde olacak.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR