Bağ-Kur Prim Şartı Düşüyor ve EYT Bekleyenler de Faydalanabilecek

Bağ-Kur Prim Şartı Düşüyor ve EYT Bekleyenler de Faydalanabilecek

Bağ-Kur Prim Şartı Düşüyor ve EYT Bekleyenler de Faydalanabilecek
Yayın Tarihi: 1.07.2023 12:05:00

Kurban Bayramı'nın ardından Temmuz'un ilk haftasında Meclis'e gelecek olan birinci torba yasa ile memur zammı ve emekli maaş zammı düzenlemeleri netlik kazanacak. Bunun hemen ardından daha geniş kapsamlı ikinci bir torba yasa ile memurların 3600 ek gösterge artışından SSK ve Bağ-Kur prim eşitlenmesine, evlilik kredisinden taşeron kadrosuna kadar birçok konu çözüme kavuşturulacak. Bağ-Kur'luların prim şartı 9 bin günden 7200 güne düşürülecek. Böylece 1800 gün kazanan Bağ-Kur'lular 5 yıl daha az prim ödeyebilecek. Bu düzenleme, EYT (Erken Yaşta Emeklilik) bekleyenleri de ilgilendirecek. Ancak kapsamın geniş tutularak tüm Bağ-Kurluları kapsaması da gündemde.

9000 Prim Günü 7200'e Düşüyor: Bağ-Kur'lular için gün sayısı şartı, 8 Eylül 1999 - 30 Nisan 2008 arasında sigortalı olanlar için kadın ve erkeklerde 25 yıl yani 9000 gün olarak belirlenmişti. Yeni düzenlemeyle bu prim günü şartı hem kadınlarda hem erkeklerde 7200 güne düşecek.

EYT Bekleyenler de Faydalanabilecek: 1 Mayıs 2008 sonrasında sigortalılığı başlayanlar için ise 9 bin gün şartı ve kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaşla başlayan ve 65'e kadar kademeli olarak artan emeklilik yaşının tamamlanması gerekiyor. Yapılacak 1800 günlük indirimle bu tarihte sigortası başlayan Bağ-Kur'lular da 7200 günle emekli olabilecek. Ancak yine kadınlarda 58, erkeklerde 60 olan yaş şartının da tamamlanması gerekecek. Ayrıca EYT bekleyenler için henüz 9 bin günü doldurmamış Bağ-Kur'lular da yasa düzenlemesi kapsamına girdiklerinde 7200 günleri olduğu takdirde hemen emekli olabilecekler.

Son 7 Yıla Bakılıyor: Mevcut durumda farklı kurumlarda çalışmış sigortalılar için iki yöntem uygulanıyor. 2008'den önce sigortalı olanların emekli olacağı kurumu belirlemek için son 7 yıllık sigortalılık süresindeki 1261 gün dikkate alınıyor. Bu süre içinde hangi kurumdan 3.5 yıl ve üzeri çalışma varsa o kurum seçiliyor. 1 Ekim 2008 sonrasında sigortalı olanlar ise hangi kurumdan daha fazla prim ödemişse o kurumdan emekli olabiliyor. Ancak Bağ-Kur ile SSK primlerinin eşitlenmesi söz konusu olduğunda farklı kurumlarda çalışanlar için bu hesaplama yapılması gerekmeyebilir. Bu düzenlemelerle birlikte Bağ-Kur prim şartının düşürülmesi ve EYT bekleyenlerin faydalanabilmesi, Bağ-Kur'luları ve EYT bekleyenleri olumlu yönde etkileyecektir. İlerleyen günlerde Meclis tarafından kabul edilmesi beklenen torba yasalar ile daha fazla detay ve netlik kazanacaktır.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR