Bakan Açıkladı! 66 Milyon TL Destek Müjdesi! Son Başvuru Tarihi 25 Ekim

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk açıkladı! Yer altı maden işletmelerinde çalışanlara ve işverenlere destek mahiyetinde iş sağlığı ve güvenliği (İSG) alanında 2 yıllık süreçte toplam 66 milyon Tl destek verileceği belirtildi

Bakan Açıkladı! 66 Milyon TL Destek Müjdesi! Son Başvuru Tarihi 25 Ekim
Yayın Tarihi: 22.08.2020 14:36:00

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk açıkladı! Yer altı maden işletmelerinde çalışanlara ve işverenlere destek mahiyetinde iş sağlığı ve güvenliği (İSG) alanında 2 yıllık süreçte toplam 66 milyon Tl destek verileceği belirtildi. Bakan Selçuk, bu destek açıklamasıyla birlikte her yıl dünyada iş kazaları sebebiyle 2,7 milyon kişinin hayatını kaybettği, 374 milyon kişinin de yaralandığı bilgisini paylaştı. Detaylar haberimizde sizlerle...

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'tan İş Sağlığı ve Güvenliği konusuyla ilgili önemli açıklama ve müjde geldi. Bakan Selçuk, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü koordinasyonunda AB-Türkiye Cumhuriyeti ortak finansmanı ile Madencilik Sektörü İSG Geliştirilmesi Projesi açılış programında konuştu. Selçuk burada yaptığı açıklamalarla işçiye güvenli ve uygun çalışma koşullarının sağlanması noktasında çaba sarf ettiklerini belirterek yeni istihdam alanlarının açılmasıyla ekonomide büyüme ve sosyal refahı da amaçladıklarını ifade etti. Bakan Selçuk, konuşmasında iş kazalarıyla ilgili güncel verileri de paylaşarak her yıl dünya genelinde 2,7 milyon kişinin hayatını kaybettiğini ve 374 milyon çalışanın da iş kazalarında yaralandığını sözlerine ekledi.

İş Kanunu ve güncel iş mevzuatıyla getirilen düzenlemelerde iş sağlığı ve güvenliğinin de önemli yer edindiğini aktaran Bakan Selçuk, çalışma hayatının temel noktalarından biri haline geldiğini belirterek iş sağlığı ve güvenliğinin önemine parmak bastı. Öte yandan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uygulamasına yönelik iddialara ve kanunun uygulanmasının erteleneceğine yönelik haberlere de yalanlamada bulunan Bakan Selçuk,  kamu kurumları ile az tehlikeli kategoride yer alan 50'den az çalışanı bulunan iş yerleri için bu ötelemenin söz konusu olacağını dile getirdi.

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KONUSUNDA BİLİNÇ ARTIYOR

Türkiye'de son dönemde yaşanan iş kazalarını azaltmak için yola çıktıklarını belirten Bakan Selçuk, duyarlılığın ve bilincin artması için işçi, işveren, toplum vb. tüm aktörlerin birlik ruhu içerisinde hareket etmesi gerektiğini belirtti. Son 18 yılda işyeri sayısının %158 oranında, çalışan sayısının ise %188 artış gösterdiğini belirten Bakan Selçuk, iş kazalarının ise oransal olarak azaldığı bilgisini paylaştı. İş kazalarında oran %50 kadar azalma gösterdi.


Halihazırdaki MİSGEP projesiyle de İş sağlığı ve Güvenliği konusunda daha kalıcı ve etkin hedeflere ilerlediklerini aktaran Bakan Selçuk, 3 farklı kategoriden oluşan proje kapsamında yer altı maden işletmelerine iş sağlığı ve güvenliği (İSG) alanında toplamda 66 milyon TL destek verileceğini müjdeledi.

Bakan Selçuk destek ödemelerinin o günkü kur üzerinden TL olarak yapılacağını belirtirken, projeye kömür ve metal maden cevherleri üreten yeraltı maden işletmelerinin ana-alt işverenlerinin, 50 ila 250 işçisi bulunan yer altı kömür madeni işletmelerinin ve 20 ila 250 çalışanı olan yer altı metal maden işletmelerinin kurulu bir İSG standardı olmayan işyerleri ile kalan ömrü 5 yıldan fazla olan işletmelerin başvurabileceğini belirtti. 

BAŞVURULARDA SON GÜN 25 EKİM

İSG desteğinden faydalanabilmek için başvurular başladı. Son başvuru tarihi ise 25 Ekim 2020 olarak belirlendi. Başvurular "www.misgep.org/dogrudanhibe" adresi üzerinden yapılacak. Bakan Selçuk başvuru süreciyle ilgili açıklamasında şu ifadeleri kullandı: 

"Belirlenen kriterleri sağlayan 70 iş yerinden, 15'ine İSG Yönetimi Sistemi Entegrasyonu için yaklaşık 35 bin lira verilecek. Proje kapsamında işletmelere 24 ay boyunca proje ekibi eşliğinde yapılacak saha ziyaretleri ile iş sağlığı ve güvenliğine yönelik rehberlik desteği sağlanacak, iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği alanında yeni ve önleyici yaklaşımlar geliştirilecek. Ayrıca proje ekibince iş yerinin risk değerlendirmesi, sağlık ve güvenlik dokümanı, havalandırma ve yeraltı çalışma planları, yönergeler, ramak kala analizleri gibi dokümanlarının hazırlanması veya güncellenmesi için rehberlik desteği verilecek. Görevli işletmelerde ilgili taraara yönelik eğitimler ve bilgilendirmeler yapacak. Seçilen iş yerlerindeki toplam 10 bin çalışana sağlık gözetimi yapılacak ve toplam 10 bin çalışana drama yoluyla çalışan eğitimi verilecek. Bin 800 mühendis ve iş güvenliği uzmanına risk değerlendirmesi ve yeni metotlara ilişkin eğitimler sunulacak."




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR