Bakan Kurum İzmirli Vatandaşların Mağdur Edilmeyeceğini Duyurdu: Evi Yıkılan Vatandaşa Bir Daire Verilecek

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'dan İzmir hakkında son dakika açıklaması. Başvurular devam ediyor. Kiracılara yardım ödemesi yapılacak mı? Birden fazla evi yıkılan vatandaşlar için alınan kararlar ne doğrultuda?

Bakan Kurum İzmirli Vatandaşların Mağdur Edilmeyeceğini Duyurdu: Evi Yıkılan Vatandaşa Bir Daire Verilecek
Yayın Tarihi: 10.11.2020 12:00:00

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir depreminde evi yıkılan her vatandaşa bir daire verileceğini açıklamasında bulundu. Birden fazla dairesi yıkılanlar ise alacakları her daire için 0 faizle, iki yıl geri ödemesiz olmak üzere18 yıl boyunca ödeme yapacaklar. İzmir'de depremde yıkılan binaların enkaz alanlarında incelemeler denetlenmeye devam ediyor.

İZMİR HALKI MAĞDUR EDİLMEYECEK

İzmir’de meydana gelen depremin ardından şehir genelinde 75 bin 934 bina incelendi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 6.9 büyüklüğündeki depremin en çok etkilediği ilçe olan Bayraklı’da hasar tespit çalışmalarının tamamlandığını açıklamasında bulundu. Sürecin yakından takip edildiğini söyleyen Bakan Kurum, "9 gündür yoğun bir şekilde ekiplerimiz, bakanlıklarımız, vatandaşımızın yaralarını sarmak için canla başla çalışıyorlar. Hemen hemen her alanda depremzede vatandaşlarımızın yanındayız" dedi.

Bakan Kurum “Şu an için acil ağır hasarlı bina sayımız 342 oldu. Bağımsız bölüm sayısı da 4 bin 350'ye ulaştı. Az hasarlı 3 bin 660 binamız, orta hasarlı 383 binamız şu an için tespit edildi” dedi. Yapılacak yeni konutlarla ilgili açıklamasını, "Bir taraftan da binaların yıkım sürecini devam ettiriyoruz. 16 binanın yıkımı tamamlandı. Orada da vatandaşlarımızın taşınma sürecine destek olarak onları sağlam güvenli ortamlara alıyoruz. Çadır kentlerimizde ve yıkım alanlarında vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına ilişkin başvuru noktaları var. Şu an için 3 bin 800 başvuru var. Bu başvurular hızlı bir şekilde karşılanmaktadır.
İzmirli kardeşlerimizin ihtiyaçlarını gidermek için şu an için 38 milyon TL kaynak aktarıldı Bakanlıklarımızca. Onlar da taşınma, kira ve eşya yardımı olarak vatandaşlarımızın hesaplarına yatırılmaya devam ediyor. Bu kapsamda eşyasını alamayan vatandaşlara 30 bin TL, ev sahibi vatandaşlarımıza 13 bin TL, kiracılara 5 bin TL yardım yapılıyor." şeklinde ifade etti.



ŞU AN İÇİN 5 BİN KONUT PROJELENDİRİLİYOR


Rızabay Apartmanı kenarında DASK bürosunun açıldığını ifade eden Bakan Kurum, "Bu çerçevede DASK başvurularını vatandaşlar bu alanlarda yapabilirler. Bu çerçevede 13 bin 500 hasar ihbarı verilmiş durumda. Şu ana kadar da 7.1 milyon TL vatandaşlarımıza ödeme yapmış durumdayız. Yeni konutlarımıza ilişkin çalışmalarımızı başlattık. 5 bin konut şu an için projelendiriliyor. Yaklaşık 2 bini enkaz ve enkaz alanları etrafında, yaklaşık 3 bin tanesini de rezerv alanda projelendiriyoruz. Evi yıkılan her vatandaşa zemin+5 kat / 2+1 dairelerden birer tane vereceğiz. Fazla dairesi olanlara da rezerv alandan karşılamak suretiyle bir çözüm sunmuş olacağız. Yedi bölge belirledik. Yıkılan binası olan her vatandaşımıza en az bir tane daire verecek şekilde, fazla dairesi olanlara ilişkin de rezerv alandan karşılamak suretiyle yerinde bir çözüm sunmuş olacağız. Rezerv alanda çalışmalarımız başlatıldı ve söz verdiğimiz gibi bir ay içerisinde hem rezerv alanda hem de yerinde inşai faaliyetleri başlatılacak, bir yıl içerisinde de tamamlanacak" dedi.


2 YIL ÖDEMESİZ, 18 YIL FAİZSİZ EV FIRSATI

Deprem sonrasında hak sahibi olan vatandaşların 2 yıl ödemesiz, 18 yıl sıfır faizle ödemeleri yapacağını belirten Bakan Kurum, "Riskli gördüğümüz ve projeye dahil ettiğimiz vatandaşlarımız ödemelerini yapacaklar, ödemelerini de maliyet bedellerinde ciddi oranda indirim yapılarak uygun şartlarda ödeme imkanı sağlamış olacağız. Konteyner alanı için 16 günümüz kaldı. İnşallah çok daha öncesinde de konteynerlerimizi koyup vatandaşlarımızın ihtiyacını giderecek adımları atıyoruz. Bayraklı'da bin adet, Ege Üniversitesi'nde 312 konteyner ile ilgili altyapı çalışmalarımız sürmektedir. İlk etapta Bayraklı'daki bin konteynerimizi yapıp vatandaşımıza teslim ediyor olacağız. Şu ana kadar Kızılay koordinasyonunda 531 bin vatandaşımıza sıcak yemek hizmeti verilmiştir. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız ile Gençlik ve Spor Bakanlığımız hem de valiliğimiz elemanlarınca da çadır kentlerimiz ve konteyner alanlarımızda da vatandaşlarımıza, gençlerimize, çocuklarımıza her türlü eğitim ile psikososyal destek verilmektedir. Bu kapsamda 33 bin çocuğumuza bugüne kadar destek verilmiş durumda" dedi. 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR