Bankacılık Sektöründe Ticari Kredilerde Azalma!

Bankacılık Sektöründe Ticari Kredilerde Azalma!

Bankacılık Sektöründe Ticari Kredilerde Azalma!
Yayın Tarihi: 31.05.2023 11:15:00

Son zamanlarda sürekli regülasyonlarla karşı karşıya kalan bankacılık sektöründe, iş dünyasına bir şok daha yaşandı. Özel bankalarda ticari kredi arzı neredeyse durdu. Bankacılık kaynakları, riskin daha düşük olduğu kısa vadeli spot kredilere yönelindiğini belirtirken, özel bankaların uzun vadeli ticari kredi taleplerinde fiyatlama yapamadığını ve hatta uç örneklerde yüzde 60-70 oranında faiz talep ettiğini ifade etti. Ekonomi gündeminden Şebnem Turhan'ın haberine göre, bankacılık sektöründe ticari kredilerin durma noktasına geldiği gözlemlendi.

İş Dünyasında Şok: Bankalar Kredileri Kesti

Son dönemde seçim belirsizliği ve sürekli düzenlemelerle karşı karşıya kalan bankacılık sektöründe, kredi arzı ikinci tur seçimleri öncesinde neredeyse durma noktasına geldi ve faiz oranları yükselişe geçti. Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinden sonra bazı bankalar hızlı bir şekilde faiz oranlarında ayarlamalar yapmıştı. Ancak ticari kredi faizleri bu durumdan daha fazla etkilendi.

Çok Yüksek Faiz Oranları Verilmeye Başlandı

Menkul kıymet zorunluluğu, ticari kredi büyümesi ve faiz oranlarına göre uygulanırken, sektör riskinin yükselmesi ve net faiz gelirinin negatif olması nedeniyle bankalar bir süredir ticari kredilere iştahsız bir şekilde yaklaşıyordu. Ancak bankacılık sektörü kaynaklarına göre bazı özel bankalar şimdi uzun vadeli ticari krediyi ya durdurdu ya da yıllık yüzde 60-70'e varan çok yüksek faiz oranları talep etmeye başladılar.

Spot Kredilere Yönelme

Bankacılık sektörü kaynakları, özel bankaların "kredi vermiyoruz" dememek için 1-1.5 aylık vadeli spot kredilere yönelmeye başladığını belirtti. Bu tür kredilerde risk düşük olduğu için çok yüksek faiz oranları uygulanmadığını ve makul oranların kullanıldığını vurguladı.

Uzun Vadeli Kredi Talepleri Karşılanmıyor

Uzun vadeli kredi talepleri genellikle karşılanmıyor. Bankacılık sektörü kaynakları bu durumu "fiyatlama yapılamaması" olarak yorumladı ve piyasada çok yüksek faiz oranlarının dolaştığını belirtti. Kamu bankalarının ise daha düşük faizli ticari kredi kullandırmaya devam ettiği ifade edildi. Kaynaklar, kamu bankalarında ise limitlerin uygulandığını ve kamunun kullandırdığı yüksek tutarlı kredilerin taksit taksit ödendiğini ekledi. Ticari kredi faizleri seçimlerin ikinci turu öncesinde bazı özel bankalarda yüzde 48'e kadar yükselmişti.

İş dünyasında bankaların ticari kredi arzının azaldığı ve özel bankaların uzun vadeli ticari kredilerde fiyatlama yapamadığı görülmektedir. Bu durum, iş dünyası için zorluklar yaratabilirken, kamu bankalarının daha düşük faizli kredileriyle biraz rahatlama sağlanmaktadır. Bankacılık sektöründe yaşanan bu durum, ekonomik belirsizlikler ve regülasyonlarla birleşerek kredi taleplerinde azalmaya yol açmaktadır.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR