Bankada Parası Olana Kötü Haber! Banka Mevduat Faizleri Daha Ne kadar Düşecek

2018 yılında fırlayan enflasyon ve Dolar kurunun etkisiyle Merkez Bankası peş peşe faiz artırımına gitmişti. Ancak 2018'in son döneminden itibaren başlayan dengeleme ve faizlerde düşüş eğilim 2020 Ocak ayı itibariyle etkisini göstermeye devam ediyor!

Bankada Parası Olana Kötü Haber! Banka Mevduat Faizleri Daha Ne kadar Düşecek
Yayın Tarihi: 15.01.2020 12:43:00

2018 yılında fırlayan enflasyon ve Dolar kurunun etkisiyle Merkez Bankası peş peşe faiz artırımına gitmişti. Ancak 2018'in son döneminden itibaren başlayan dengeleme ve faizlerde düşüş eğilim 2020 Ocak ayı itibariyle etkisini göstermeye devam ediyor! Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'ndan peş peşe gelen faiz indirimlerinin ardından banka mevduat faiz oranları da rekor seviyede düştü! Bankada mevduatı bulunanlara kötü haber...

Geçtiğimiz dönemde ABD Başkanı Donald Trump tarafından yürürlüğe konulan yaptırımlar sonrası Dolar kurunun yanı sıra faiz oranları da fırlamıştı. 2018 yılının son çeyreğinden bu yana görülen dengeleme süreci meyvelerini vermeye başlıyor. Merkez Bankası Başkanlığına Murat Çetinkaya'nın yerine Murat Uysal'ın getirilmesinin ardından her MB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz indirimi kararları peş peşe gelmeye başlamıştı. Merkez Bankası'nın faiz indirimleri banka mevduat faizlerini de rekor seviyede düşürdü! 2019 yılı Temmuz ayı içerisinde %20'nin üzerinde seyreden banka mevduat faiz oranları, peş peşe düşüşlerle 2019 yılını %10,6 seviyesinde kapattı. 2020 yılı Ocak ayı itibariyle yeni yılın ilk haftasında ise tek haneleri görmeyi başardı. %9,88 banka mevduat faiz oranları 1-7 Ocak 2020 tarihleri arasında kayda geçti ve 34 aylık süreçte en düşük mevduat faiz oranına ulaşıldı.

Enflasyondaki düşüş eğilimi, Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararları ve diğer birçok etken, banka mevduat faizlerini de düşürdü. Bankada parası olanlar ve mevduat faizinden gelir elde edenler, son dönemdeki düşüşle parayı yatırıma yönlendirmeye başladı. Mevduat faizleri peş peşe gelen faiz indirimleriyle rekor seviyede düşüş yaşadı. 2020 yılı da banka mevduat faizleri için iyi geldi, tek haneli faiz oranları (%9,88) görüldü. Bankalar Ocak 2020 itibariyle 1-3 Aylık Vadeli Mevduatlara %9,60 ila %10,46 arasında faiz veriyor. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da 2020 yılına ilişkin ilk verileri paylaştı. Buna göre bankaların 1 yıl ve üzeri vadeli mevduatlara verdiği faiz %9,33 olarak gerçekleşiyor. 2018 Haziran ayından itibaren yaptırım tehditleriyle başlayan kur dalgası, faizden enflasyona birçok ekonomik göstergeyi zedelemişti. Hatta mevduat faizleri bu süreçte hızlı bir yükselişle rekor kırarak %24 seviyelerini görmüş ve bazı bankalarda daha da aşmıştı. 2019 yılında ise ortalama mevduat faizi oranı %10,6 olarak saptandı.


2020'DE FAİZLERDE DÜŞÜŞ DAHA DA SÜRECEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, her platformda yaptıkları açıklamalarda faiz ile enflasyon arasındaki ilişkiye dikkat çekerek, düşük faizin düşük enflasyonu da beraberinde getireceğini savunuyorlar. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir televizyon programında da aynı ifadelerle 'Düşük Faiz Düşük Enflasyon' tezinin arkasında olduğunu yinelemişti.

İNŞAAT SEKTÖRÜ CANLANDI CİROLAR ARTTI

2019 yılı içerisinde, bir önceki yıla nazaran durgunluk inşaat sektörü bazında kırılmış oldu. Özellikle 'Konut seferberliği' ile Kamu bankalarının %0.99 konut kredisi faiz oranı imkanları, vatandaşın ev sahibi olmasının önünü açtı. Konut stoğu da 2019 yılı içerisinde tüketildi. İnşaat sektöründeki bu hareketlilik ciro endeksine de yansımış oldu. 2019 yılında 2018 yılına göre %2,6 artış yaşandı.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR