Başkan Erdoğan'dan Uyarı Gelmişti! Peki Bu Uygulama İçin Yapılan Uyarılar Dikkate Alınıyor mu?

e-Devlet ülkemizin en büyük kullanılan ağ uygulamalarından bir tanesidir. Tüm devlet işlemleri, kişisel ve kamu işlemlerinin yürütüldüğü, tüm kişisel bilgilerimizin yer aldığı e-Devlet geçtiğimiz gün ciddi bir saldırı aldı. Yapılan saldırının oltalama olarak nitelendirildiği belirtildi.

Başkan Erdoğan'dan Uyarı Gelmişti! Peki Bu Uygulama İçin Yapılan Uyarılar Dikkate Alınıyor mu?
Yayın Tarihi: 15.11.2020 13:00:00

e-Devlet ülkemizin en büyük kullanılan ağ uygulamalarından bir tanesidir. Tüm devlet işlemleri, kişisel ve kamu işlemlerinin yürütüldüğü, tüm kişisel bilgilerimizin yer aldığı e-Devlet geçtiğimiz gün ciddi bir saldırı aldı.

Yapılan saldırının oltalama olarak nitelendirildiği belirtildi. Ancak yapılan oltalama çalışmalarının ciddi bir boyutu olduğu ve en az 200 bin kişinin tüm kimlik bilgilerinin çalındığı belirtildi. Bu da ülkemizde ciddi bir problem yaratabilecek seviyede olduğu belirtiliyor.

Eğer kimlik bilgileriniz çalındıysa adınıza yapılabilecek onlarca işlemden sakınabilmek için aşağıda sizin için verdiğimiz tüm başvuruları gerçekleştirmeniz gerekecek. T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı yaptığı yazılı açıklama ile beraber kimlerin kimlik belgelerinin çalındığı açıklandı.

Bu sayede vatandaşlarımız yapacakları küçük bir başvuru sonrasında 60 gün boyunca adlarına yapılacak olan hiçbir başvurunun geçerli olmayacağını belirtti. Bu sayede vatandaşlarımızın büyük bir kısmının elektronik ortamda ve fiziksel ortamda korunacağı belirtildi.

CİMER hattından yapacağınız küçük bir başvuru sonrasında 60 gün boyunca adınıza yapılacak olan tüm başvuruların iptal olabileceği belirtiliyor. TÜRKSAT’ın vatandaşlarımızın hesaplarını koruyabilmeleri adına yapılabilecek olan tüm güvenlik önlemlerini açıkladı.

Yapılan resmi açıklamada en az 200 bin kişinin tüm kimlik bilgilerinin çalındığı ve geri dönüşü olmayacak şekilde ele geçirildikleri ifade edildi. Bu kapsamda kimlik bilgileri çalınan kişilerin ilk aşamada sadece CİMER başvurusu yaparak ilgili kimlik bilgileri ile hiçbir şekilde işlem yapılamayacağını belirtti. Eğer sizin de kimlik bilgileriniz çalınmış ise hızlı bir şekilde gerekli başvurularınızı yaparak tüm önlemlerin alınması için ilk adımlarınızı atmış olacaksınız.


TÜM KİŞİSEL ÖNLEMLERİ ALIN!

Vatandaşlarımız bu gibi durumlarla karşılaştığında savcılığa başvurmaktadır. Savcılık, işlem yapılan tarih ve IP bilgisini talep ederek işlemi yapan kişilere ulaşmaktadır. Bundan önce de benzer olaylarla karşılaşılmış olup savcılıklara gerekli bilgi gönderilerek sorumluların tespit edilmesi sağlanmıştır.

Haberin son paragrafında yer alan kredi başvurusunda bulunulması ve yeni kimlik çıkarılması gibi durumlar söz konusu değildir. Haberde de belirtildiği üzere IP numarası tespiti ve bu IP'yi kullanan kişi bilgilerinin belirlenmesinden sonra olay açığa kavuşturulacaktır. e-Devlet Kapısı olarak tüm güvenlik önlemlerini almış olmakla birlikte, kişisel bilgilerinin güvenliği konusunda kullanıcıların da hassasiyet göstermesi gerekmektedir.

Teknik olarak tüm önlemler yerinde olsa dâhi, sosyal mühendislik teknikleriyle kişilerin güvenlik zafiyetleri ortaya çıkabilmektedir. Kuruluşumuz için tek bir vatandaşın, basit bir konuyla ilgili bilgisinin dâhi korunması çok önemlidir. Bunun için kullanıcıların e-Devlet Şifrelerini kimseyle paylaşmamaları, tahmin edilmesi zor şifreler kullanmaları şarttır. İşe giriş, kredi, kayıt v.b. işlemler için kendilerinden şifre zarflarını ya da şifrelerini isteyen kişilere itibar etmemeleri gerekmektedir.”

TÜRKSAT AÇIKLAMASI

“e-Devlet Kapısı sistemlerinde, en yüksek derecede sistemsel, yazılımsal, donanımsal ve fiziksel güvenlik önlemleri alınmaktadır. e-Devlet Kapısı'nı işleten Türksat, ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi sertifikasına sahiptir. Sertifikanın gerektirdiği denetlemeler her yıl düzenli olarak gerçekleştirilmektedir. e-Devlet Kapısı, Türksat Kurumsal Bilgi ve Siber Güvenlik birimi bünyesindeki sızma testi uzmanları tarafından sürekli olarak test edilmektedir.

Ayrıca, bağımsız bilgi güvenliği firmalarınca yapılan güvenlik ve sızma testleriyle düzenli olarak sınanarak, doğrulama testlerinden başarıyla geçmektedir. İlgili haberde bahsedildiği şekilde e-Devlet Kapısı sistemine herhangi bir “hacker” sızması söz konusu değildir. Haberde bahsedilen konu, vatandaşımızın e-Devlet Şifresinin, bir başkası tarafından (sistem üzerinden değil) ele geçirilerek e-Devlet Kapısı'nda yer alan iletişim bilgileri sekmesinde kendisine ait olmayan bir telefon numarasının kaydedilmesi olayıdır. Söz konusu durumun oluşması için birkaç ihtimal bulunmaktadır. Bunlar;
  • Kişinin bilgisayarında yer alan bir güvenlik açığı,
  • Ortak bilgisayar kullanılması, (internet cafe, işyeri vb.)
  • e-Devlet Şifresinin başkasıyla paylaşılması,





HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR