Başvurana 10 Aylık Maaş! Tek Kural 30 Günü Kaçırmayın!

Koronavirüs salgını nedeniyle Devletten çalışana müjdeler gelmeye devam ediyor. Koronavirüs pandemisi Türkiye'de de yoğun şekilde hissedilirken, virüs nedeniyle işini kaybetme korkusu yaşayan çalışanlar için Kısa Çalışma ödeneği devreye alındı! Kısa Çalışma ödeneğiyle birlikte çalışan işten

Başvurana 10 Aylık Maaş! Tek Kural 30 Günü Kaçırmayın!
Yayın Tarihi: 4.04.2020 14:23:00

Koronavirüs salgını nedeniyle Devletten çalışana müjdeler gelmeye devam ediyor. Koronavirüs pandemisi Türkiye'de de yoğun şekilde hissedilirken, virüs nedeniyle işini kaybetme korkusu yaşayan çalışanlar için Kısa Çalışma ödeneği devreye alındı! Kısa Çalışma ödeneğiyle birlikte çalışan işten çıkarılmayacak, Devlet maaşın bir bölümünü karşılayacak! Ayrıca başvuranlar için işsizlik maaşı da yer alıyor. 30 günlük süreyi kaçırmayın! Detayları haberimizde sizler için hazırladık...

Koronavirüsle mücadele kapsamında ekonomik tedbirler Devlet tarafından alınıyor. Devlet, Koronavirüs nedeniyle işini kaybetme tehlikesi yaşayan çalışanlar için Kısa Çalışma Ödeneği'ni devreye aldı! Kısa çalışma ödeneğine karşın bazı özel sektör işyerleri ve işletmeleri, işçilerini ücretsiz izne çıkarma ve işten çıkarma yoluna başvurabiliyor. İşten çıkarılan veya ücretsiz izne çıkarılıp iş akdini fesheden çalışanların 10 aya kadar işsizlik maaşı alması da mümkün! 3 aylık kısa çalışma ödeneği ile çalışma hayatına devam etmek isteyen çalışanlar, Koronavirüs nedeniyle ve diğer sebeplerden ötürü işten çıkarılabiliyor. İşten çıkarılan işçinin kanundan doğan diğer haklarıyla birlikte 10 aya kadar işsizlik maaşı alma hakkı da yer alıyor.

KİMLER İŞSİZLİK MAAŞI ALABİLİR?

İşsizlik maaşı alabilmek için belli başlı şartları taşımak gerekiyor. Örneğin çalışan, kendisi istifa ederse İşsizlik maaşından yararlanamıyor. Ancak kendisi haklı nedenle işten ayrılan çalışan işsizlik maaşı alabiliyor. Bunun yanı sıra çalıştığı dönemle ilgili belirli gün prim ödeme ve hizmet akdine tabi çalışma süresi de aranıyor. Tüm bu şartlar:

- Kendi istek ve kusuru olmaksızın işini kaybetmiş,
- Son 3 yılda adına en az 600 gün işsizlik sigorta primi ödenmiş,
- İşten ayrılmadan önceki son 120 gün hizmet akdine tabi çalışanlar işsizlik maaşı alabiliyor.
- Adına en az 600 gün prim ödenene 6 ay, 900 gün prim ödenene 8 ay, 1080 gün prim ödenene ise 10 ay boyunca işsizlik maaşı ödenmektedir.

30 GÜNLÜK SÜRE ÇOK ÖNEMLİ!


İşsizlik maaşından yararlanmak için iş akdini sona eren çalışanın, bu tarihten itibaren 30 gün içerisinde İŞKUR'a dilekçe ile işsizlik maaşı başvurusunda bulunması gerekiyor. İşsizlik maaşı başvuruları iskur.gov.tr yahut e-Devlet üzerinden yapılabiliyor.

İnternetten yapılan başvuruda evrak istenmiyor. Ancak İşkur’a elden başvuruda nüfus kağıdı, işten ayrılış bildirgesi ve işsizlik maaşı dilekçesi isteniyor.

İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR?

İşsizlik maaşı işten ayrılan çalışanın, son 4 aylık brüt maaşı üzerinden hesaplanıyor. Buna göre işsizlik maaşı brüt kazancın %40'ı oluyor. Ancak üst sınır 2.336 TL olarak belirleniyor. Son 4 aylık brüt ücret üzerinden örnekle bir hesaplama yapılacak olursa; Asgari ücretle çalışan kişi 1.168 lira işsizlik maaşı alırken, son 4 aylık brüt ücreti 3.500 lira olana 1.389 lira, 6.000 lira ve üzeri olanlara 2.336 lira ödeniyor.

İŞSİZLİK MAAŞI NE ZAMAN ÖDENİR?

İşsizlik maaşı, başvuruların kabul edilmesinin hemen akabinde her ayın 5'inde PTT şubelerine yatırılmaktadır. İşsiz kalan vatandaşlar, işsizlik maaşını PTT şubelerinden her ayın 5'inde çekelebilmektedir.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR