Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Mutfağının Kurucusu Seda Çayhan ile Özel Röportaj

Spor ve magazin camiasından birçok ünlü isimle çalışan, beslenme ve sağlıklı yaşam mutfağının kurucusu Seda Çayhan ile Bodrum Yalıkavak'da bulunan Sirine Luxury Hotel'de özel bir röportaj gerçekleştirdik.

Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Mutfağının Kurucusu Seda Çayhan ile Özel Röportaj
Yayın Tarihi: 11.06.2018 17:25:00

Kısaca Seda Çayhan Kimdir? Kendinizden bahseder misiniz?

Iki genç kız annesi yemek yapmaya ve sağlıklı beslenmeye meraklı, hiperaktif bir insanımdır.
 
Kaç yıldır bu işi yapıyorsunuz? Bu işe nasıl başladınız?

Bu işe 6 yıl önce başladım küçüklüğümden beri değişik yemekler yapmak, farklı tadlar oluşturmak en büyük zevkimdi. İlerki zamanlarda da diyet yemek ilgimi çekti fakat işin birde sağlık kısmı vardı. Herkese her beslenme tarzı iyi gelmeyebilirdi. Bu nedenle diyetisyenimizle birlikte kişiye özel beslenme sistemimizi kurduk.

Yapmış olduğunuz iş tam olarak nedir? Hazırlamış olduğunuz bu programa dahil olana en çok neyi vaat ediyorsunuz?  Sağlıklı bir yaşam mı? Zayıf & Fit bir beden mi?

Yapmış olduğum iş sağlıklı beslenmeyi danışanlarıma kazandırmak ve hayatları boyunca sürdürülebilir hale getirmektir. Yaptıkları beslenme yanlışlıklarını düzeltmek ve kaçamaklar yapıldığı zaman telafisi nasıl yapılır onları öğretmektir. Hazırlamış olduğumuz programda tabi ki sağlıklı bir yaşam vaat ediyoruz. 
 
Kişiye özel bir program hazırladığınızda tüm besinlerini o kişiye siz mi ulaştırıyorsunuz? Arada o kişi size sormadan hiçbir şey yiyemiyor mu? Mesela canı kadayıf istedi veya kebap istedi bunları da siz mi yolluyorsunuz?

Bizim programımız kişiye özel olarak hazırlanıp birebir iletişimle ilerlemektedir. Bireyin bütün günün tüketeceği besinleri kişiye özel olarak hazırlayıp biz ulaştırıyoruz. Bizden habersiz hiçbir şey yemelerini istemiyoruz. Bu işte disiplin çok önemli. Danışanlarımın canı bir şey istediğinde isteklerine karşılık gelebilecek olan yiyecekleri fit tariflerle yerine getiriyoruz.
 


Sağlıklı beslenme, fast food'a oranla çok daha pahalı. Peki genelde sadece belirli bir gelir seviyesinin üzerindeki kişiler mi sağlıklı yaşayabilir ve bu programlara dahil olabilir?


Hayır tabiki öyle değil. Kurubaklagillerin de protein içeriği etler kadar yüksek orandadır. Çeşitlendirme yaparak sağlıklı beslenmek çok kolaylaştırılabilir. Önemli olan bireyin istemesi.
 
Siz sadece sağlıklı beslenme tarafında mısınız? Sizinle birlikte bu programa başlayan kişilere egzersiz ve spor önerileri de veriyor musunuz?

Bizim yürüyüşlü ve yürüyüşsüz olmak üzere 2 paketimiz bulunmaktadır. Biz programda birebir ilgiyi ön planda tutuyoruz. Bu nedenle yürüyüşlü paketimizde danışanlarımıza birebir olarak yürüyüş yaptırıyoruz. Tabiki egzersiz olmadan sadece beslenme ile sağlıklı yaşam %100 sağlanamıyor. Bu nedenle egzersiz yapılması gerektiğini her zaman söylüyor ve öneriyorum. 
 
Ne zaman spor salonuna gitsek beden kütle indeksi diye bir şeyden bahsediyorlar. Siz de yapmış olduğunuz çalışmalarda bu ölçümleri kullanıyor musunuz? Erkek ve kadın için ideal olan oranlar sizce nedir?

Beden kütle indeksi bireyin kilosunun boya oranını veren değerdir. İdeal aralık 18,5-24,9 kg/m2’dir. Evet tabi ki bizde kullanıyoruz. Bizim bütün paketlerimiz kişiye özel olarak hazırlanmaktadır. Bu nedenle herkesin oranları göz önünde bulundurarak hazırlanmaktadır.
 



Kişiye özel hazırlamış olduğunuz beslenme programı yaklaşık ne kadar sürüyor? Bir hedef veya bir süre var mı? Kişi hedefe ulaştığında bile sağlıklı beslenme süreci devam mı etmeli? Örneğin bir kişi sizden yaklaşık ne kadar hizmet almalı? 


Bizim programlarımız 30 günlüktür. Herkesin hedefi farklı olduğu için bu süreç kısalıp uzayabilmektedir. İstenilen hedefe ulaşıldıktan sonra sağlıklı beslenme bitmiyor. Bu nedenle program bitiminde nasıl beslenileceğini danışanlarımıza anlatıyoruz.

Ebru Akel gibi Fikret Orman gibi ünlü isimlerle çalıştığınızı biliyoruz. Bu tarz üst düzey ve bilinen kişilerle çalışmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Hepsi çok sevdiğim çalışırken keyif aldığım insanlar. Hiçbir zorluk yaşamadım çünkü çok disiplinli olarak yaptılar. Çok güzel sonuçlarda aldık hala almaya da devam ediyoruz.
 
Bu program sadece beyaz yakalılar için mi geçerli? Yoğun spor yapan, günde belki standart bir kişinin alması gereken kalorinin 2 katı alması gerekenler var. Onlara uygun programlarınız da var mı?

Programlarımız kişiye özel olarak hazırlandığı için herkese uygundur. Örneğin spor yapan danışanlarımızda spor saatlerine göre öğünlerindeki karbonhidrat protein oranlarını ayarlıyoruz.
 
Peki siz iştahlımısınız? Seda Çayhan markasının sahibi olarak değil de bir Türk kadını olarak cevap vermenizi istiyoruz. Hep sağlıklı mı beslenirsiniz? Yemeyi en çok sevdiğiniz en sağlıksız şey nedir mesela?

Evet bende iştahlıyım ama denge kuruyorum. Fazla yediğim zaman ertesi gün muhakkak dikkat ederek kilo almamaya gayret gösteriyorum. Sağlıksız besleniyorum diyemem. Yemeği en çok sevdiğim şey mantıdır. Tercihimi öğle öğününden yaparım ve akşamı daha hafif bir sebze yemeğiyle dengeler yürüyüşümü yaparım. Seyahat etmeyi, yürüyüş yapmayı, değişik lezzetler tatmayı ve yapmayı çok severim. Bunlar zaten işimin bir parçası olmuş durumda. Yani işim artık kişisel yaşamımın bir parçası.


 
Türk erkeklerinin beslenme alışkanlıklarını nasıl buluyorsunuz? Basit anlamda sizin programa dahil olmasalar bile sizden en azından küçük te olsa birkaç öneri alabilir miyiz?
(Özellikle tatlı seven erkekler ve et seven erkekler için)


Türk erkekleri genel olarak kebap türleri, dürümler, şerbetli tatlılar gibi gıdaları çok tüketiyorlar. Ev dışında tüketim fazla olduğu için öncelikle bunu kısıtlamak gerekiyor. Evde yemekler hazırlayıp planlı bir şekilde ilerlemek yardımcı olacaktır. Şerbetli kalorisi yüksek tatlılar yerine kuru meyvelerde yapılmış fit tarifler tercih edilmelidir. Yağ tüketimine dikkat edilmeli hayvansal yağ yerine bitkisel yağlardan kullanılmalıdır.

Peki Boxer Dergisi ziyaretçileri sizinle sizinle nasıl iletişim kurabilirler?

Benimle web sitem https://www.sedacayhan.com/​ üzerinden veya sosyal medya hesaplarımız üzerinden iletişim kurabilirler. 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR