Biden’in Danışmanından Çarpıcı Açıklama: Türkiye Ekonomisini Çökertmeyeceğiz

ABD ile Türkiye ilişkileri ne olacak? Michael Carpenter’den olası Türkiye ilşkileri ile ilgili açıklama…

Biden’in Danışmanından Çarpıcı Açıklama: Türkiye Ekonomisini Çökertmeyeceğiz
Yayın Tarihi: 13.11.2020 12:00:00

ABD’de seçimin sonuçlanmasıyla başkan olarak seçilen Joe Biden'ın diplomasi danışmanı Michael Carpenter, Türkiye'yle ilişkilere dair açıklamada bulundu. Carpenter, "Türkiye'yi köşeye sıkıştırmak ya da yaptırımlar yoluyla ekonomisini çökertmek arayışında olmadıklarını" ifade etti.


‘EKONOMİYİ ÇÖKERTME ARAYIŞINDA DEĞİLİZ’


ABD'de Başkanlık seçimlerini Demokrat Parti'nin adayı Joe Biden kazanırken, Biden'ın Türkiye'yle ilgili ilişkilerinin nasıl olacağı merak konusu olmaya başladı. Biden'ın diplomasi danışmanı Carpenter AB'nin ABD Büyükelçisi Stavros Lambrinidis, ABD'nin Yunanistan Büyükelçisi Geoffrey Pyatt ve Fransa'nın eski AB işleri bakanı Nathalie Loiseau ile birlikte AB ile ABD ilişkileri üzerine bir video konferansa katıldı.

Carpenter burada yaptığı değerlendirmede ABD ve AB'nin Türkiye ile ilişkilerini değerlendirirken, "Türkiye'yi köşeye sıkıştırmak ya da yaptırımlar yoluyla ekonomisini çökertmek arayışında olmadıklarını" ifade etti.



'KOZLAR DİKKATLİ KULLANILMALI' 


Türkiye konusunda ABD ile AB'nin koordineli bir şekilde hareket etmesi gerektiğini belirten Carpenter, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un Türkiye'nin Gümrük Birliği'nden çıkarılması teklifini doğru bulmadığını söyleyerek, "Türkiye ile ilişkilerde tek taraflı hareket etmek doğru değil. Sorunlara balyoz ile yaklaşmanın doğru olmadığını düşünüyorum. Ama bu, Türkiye'ye karşı AB'nin elinde önemli kozlar olduğunu ortaya koysa da bu kozlar dikkatli şekilde kullanılmalı" dedi.


'POLİTİKALARIN NEGATİF SONUÇLARI OLUR'


Carpenter, Türkiye'nin Rusya'dan S-400'leri satın alması, Doğu Akdeniz, Libya ve Dağlık Karabağ politikalarının "sorumsuzca" olduğunu ve bir müttefike yaraşır olmadığını söyledi.

ABD ile Türkiye'nin önünde çözülmesi gereken acil konular bulunduğunu belirten Carpenter, "S-400 meselesinde olduğu gibi çıkış yolları bulunmalıdır. Türkiye eylemlerini değiştirirse masaya pozitif örnekler konulabilir fakat şu an izlediği politikaya devam ederse bunun Erdoğan hükümetine yönelik potansiyel negatif sonuçları olacaktır"  diyerek ifade etti.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR