Bitcoin'e Vergi Geliyor!

Maliye, Sermaye Piyasası Kurulu ve Merkez Bankası bir araya gelerek bitcoin ve tüm sanal paralara isim konulması için çalışmalara başladı.

Bitcoin'e Vergi Geliyor!
Yayın Tarihi: 13.12.2017 13:01:00

Son günlerin en çok konuşulan konusu Bitcoin ve benzeri sanal paraları devlet de incelemeye aldı. Öncelikle sanal paralardan kazanç elde edenleri vergilendirmek için harekete geçildi. Ancak vergi kanunlarına göre bir kazançtan vergi alınması için o kazancın adının konulması gerekiyor. Gelir İdaresi Başkanı Adnan Ertürk’ün verdiği bilgiye göre Maliye Bakanlığı da sanal paraya isim konulması için bir yandan Sermaye Piyasası Kurulu diğer yandan ise Merkez Bankası’na danışarak isim konusunda yardım istedi. Yakın zamanda bu çalışmanın sonucu açıklanacak. 

Sanal paraya isim verilmesinin vergileme için ana koşul olduğunu belirten Ertürk, üç isim üzerinde durduklarını kaydetti. Bunlardan ilki Bitcoin’in bir ‘emtia’ olarak kabul edilmesi. İkincisi ‘menkul kıymet’ ve üçüncüsü de ‘para’ olarak adlandırmak. Sanal para Bitcoin, 'emtia' olarak adlandırılırsa bundan kazanç sağlayanlar gelir vergisi ödeyecek. Sermaye Piyasası Kurulu Bitcoin'in 'menkul kıymet' olmasına karşı, Merkez Bankası uzmanları da Bitcoin'e 'para' denilemez diyor.


İKİ TÜRLÜ VERGİLENEBİLİR

Ertürk, şu anda ağırlık kazanan görüş olarak eğer Bitcoin bir emtia olarak değerlendirilirse bu durumda iki türlü vergilenebileceğini belirtiyor. Kişi eğer bir kez Bitcoin alıp satmış ve buradan bir gelir elde etmişse bu kazanç ya değer artışı kazancı veya arizi kazanç olarak vergilenecek. 2017’de 24 bin liradan fazla arizi kazanç elde ediyorsanız bunu beyan edip vergisini ödemek zorundasınız. Eğer sürekli Bitcoin alıp satıyorsanız ve buradan gelir elde etmişseniz bu durumda gelir vergisi beyannamesi verip kazancınızdan Gelir Vergisi ödemek zorundasınız. Bu verginin oranı yüzde 15’ten başlayıp 35’e kadar gidiyor. Hemen hatırlatalım, yüzde 18 KDV de ödenmek zorunda.


 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR