Borçlara Yapılandırma Geliyor! KYK Öğrenim Kredisi, Vergi, Trafik Cezası, Harç, SGK Prim Affı Meclise Sunuldu

TBMM 2 aylık aranın ardından açıldı. Meclisin açılmasıyla beraberinde milyonlarca kişiyi ilgilendiren düzenleme teklifleri meclise sunuldu. Ekim ayı içerisinde çıkması beklenen düzenlemenin tarihin en kapsamlı yapılandırması olacağı ifade ediliyor. Meclis'te yoğun gündem içerisinde KYK kredi borçlar

Borçlara Yapılandırma Geliyor! KYK Öğrenim Kredisi, Vergi, Trafik Cezası, Harç, SGK Prim Affı Meclise Sunuldu
Yayın Tarihi: 3.10.2020 12:03:00

TBMM 2 aylık aranın ardından açıldı. Meclisin açılmasıyla beraberinde milyonlarca kişiyi ilgilendiren düzenleme teklifleri meclise sunuldu. Ekim ayı içerisinde çıkması beklenen düzenlemenin tarihin en kapsamlı yapılandırması olacağı ifade ediliyor. Meclis'te yoğun gündem içerisinde KYK kredi borçlarının silinmesi, Vergi, trafik cezası harç ve sgk prim affı konuları gündemde! Detaylar haberimizde sizlerle...

Devlet kurumlarına borcu bulunan genç, yaşlı milyonlarca vatandaşın beklemekte olduğu yapılandırma hayata geçirilecek. Bu duruma göre Vergi, trafik cezaları, MTV, harç, öğrenim kredileri, Sosyal Güvenlik Kurumu'na bulunan SGK prim, idari para cezaları ve bütün ceza ve primler yapılandırılacak. Düzenlemeler için iki bakanlığın harekete geçtiği belirtildi.

2020 Yılı Ekim ayında meclisin gündeminde, Kredi Sicil Affı, Borç Yapılandırma, Asgari Ücret, Vergi, Prim, EYT, KYK Borçları, Nafaka yer alıyor. Vergi, trafik cezaları, MTV, harç, öğrenim kredileri, Sosyal Güvenlik Kurumu'na bulunan SGK prim, idari para cezaları ve bütün ceza ve primler yapılandırılacak. SGK teşvikleri uzatılacaktır. 

Vergi indirimöleri ve istisnaları uzatılacaktır. Pandemi sürecinden dolayı hala açılmayan ve zarar gören sektörler bazında KÇÖ ve ücretsiz izin süreleri uzatılacaktır. Odalar, borsalar, belediyeler ve bütün resmi dairelere olan aidat borçları ve ecrimsil cezaları kapsama alınacaktır.

AVRUPA ÜLKELERİ MEVCUT BORÇLARI İPTAL ETTİ!

Mart ayından itibaren alınan onlarca tedbirler arasından bir tanesi de borçların ertelenmesi olarak görülmüştü. Bu borçların silinebilmesi için de Meclis'ten bir kanun geçirilmesi gerekmektedir. Birçok Avrupa Ülkesi borçları ertelemek yerine iptalini gerçekleştirdi. İngiltere'de restoranlarda yenilen yemeklerin paralarının bile yarısının devlet tarafından karşılanması kararı alındı. Ülkemiz ise 6 ay borçları erteleme kararı verdi. Ertelemenin sonuna yaklaşırken borcunu ödeyebilen firma sayısı ise hiç iç açıcı görülmemektedir. 

Hükümet yetkilileri borçların büyük bir kısmının ödenemeyeceğini tahmin ediyordu fakat 'önce görelim, sonra uyguyalım' mantığıyla adımlar atıldı.


SON YILLARIN EN KAPSAMLI YAPILANDIRMA DÜZENLEMESİ

Koronavirüs etkilerinin yanında, ihracat kapılarının açılmaması, artan döviz kurları sebebiyle nakit akışı bir türlü normalleşemeyen esnaf ertelenen prim ve vergi borçlarının ne olacağı konusunda umutsuz bir şekilde düşünmeye başladı. Hükümetimiz ise piyasayı yapılandırma düzeltebilir mi? sorusunu uzun bir süredir masada tutuyor. Çalışma Bakanı net bir ifade ile yapılandırma getirilecek ifadesini yapmasa dahi son birkaç demecinde bunun sinyallerini verdi. 

2020-2022 Tarihi Ekonomi Programı çerçevesinde Sayın Berat Albayrak'tan bu konuya ilişkin bir çalışmanın açıklanması beklendi fakat Bakan Albayrak'tan bu konuya ilişkin herhangi bir açıklama gelmedi. Net olmasa dahi çok zor geçirilen bu 9 aylık süreç dikkate alınarak son yılların en kapsamlı yapılandırma düzenlemelesi gerçekleştireleceği tahmin ediliyor.

YAPILANDIRMA DÜZENLEMESİNİN SATIR BAŞLIKLARI NELER?

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın ortak gerçekleştireceği çalışma ile yapılandırma paketi İstihdam Paketi ve Ekonomi Planı kapsamında Meclis'e sunulacak.

- Vergi, resim, trafik cezaları, MTV, harç ve öğrenim kredileri yapılandırılacaktır.
- Sosyal Güvenlik Kurumu'na bulunan SGK prim, idari ceza paraları ve bütün ceza ve primler yapılandırılacaktır.
- Genç girişimcilere yeni istihdam paketleri üzerinde çalışmalar gerçekleştirilecektir.
- SGK Teşvikleri uzatılacaktır.
- Vergi indirimleri ve istisnaları uzatılacaktır.
- Pandemi süreci sebebiyle hala açılmayan ve zarar görmüş sektörler bazında KÇÖ ve Ücretsiz izin süreleri uzatılacaktır.
- Odalar, borsalar, belediyeler ve bütün resmi dairelere olan aidat borçları ve ecrimsil cezaları kapsama alınacaktır.

YAPILANDIRMA İÇİN EKİM AYI BEKLENİYOR!

Ekonomiyi canlandıracak olan ve esnafın yüzünü güldürecek piyasaları yeniden canlandırıp hareketlendirecek olan yapılandırmayı ekim ayı içerisinde bekliyoruz.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR