Bu ay yüz binlerce kişinin emekli maaşı ipotek olabilecek! Olmaması için kontrol etmenizde fayda var

Günümüzde pek çok insan yıllar boyunca çalışarak prim gününü doldurana kadar ve istenilen şartlara uyum sağlaması doğrultusunda emekli olma fırsatını elde edebilmektedir. Ayrıca emeklilik maaşı kimi babasından ya da annesinden kimisi de eşinden kalan emekli maaşına

Bu ay yüz binlerce kişinin emekli maaşı ipotek olabilecek! Olmaması için kontrol etmenizde fayda var
Yayın Tarihi: 29.05.2020 17:26:00

Günümüzde pek çok insan yıllar boyunca çalışarak prim gününü doldurana kadar ve istenilen şartlara uyum sağlaması doğrultusunda emekli olma fırsatını elde edebilmektedir. Ayrıca emeklilik maaşı kimi babasından ya da annesinden kimisi de eşinden kalan emekli maaşına bağlanabilme fırsatını bulabilirken kimi vatandaşlarımız da malulen emekli olma olanağına sahip olabilmektedir.

Ancak emekli olmak isteyen bireyler ufak bir hata yaparak emekli maaşının yanmasına sebep olma ihtimali bulunmaktadır. Emeklilik hakkı ile ilgili herhangi bir uyarı alan vatandaşlarımız bu konu da dikkatli bir şekilde davranması önemli unsurlar arasında bulunmaktadır. Aksi takdir de yıllarca çalışılan emek boşa gidecek ve tam rahata kavuşma zamanı gelmişken emeklilik maaşından faydalanamayacaktır. Son zamanlarda SGK tarafından hizmet sürelerini sıkı takibe almasıyla birlikte hizmet dökümüne bakmaktadırlar. Bu doğrultuda bazı ayların yanında ‘’Ş’’ harfi ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu durum Şüpheli anlamına gelmektedir.
Emekliliği yaklaşan bireyler e Devlet uygulaması üzerinden sigortalı hizmet dökümüne bakmaları doğrultusunda bazı günler ya da ayların yanında bulunan ‘’Ş’’ kodunu görerek merak etmektedirler. Bu ifade emekli olduktan sonra karşınıza çıkabilme ihtimali bulunmaktadır.

Bu durumda işlemin iptal edilmesinin yanı sıra yeniden hizmet süresi talebinde bulunmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından bu genelge ile birlikte çalışanlar için yeni denetim uygulamaları bildirilmektedir. Sigortalı bireylerin gerçek dışı olarak hizmet süresi bildirmesi yani SGK Tescil ve Hizmet Dökümü Programında ‘’ sahte işyeri ‘’, ‘’Şüpheli işyeri’’ gibi bildirilen hizmetlerin kontrolü için sağlanmaktadır.


PRİM GÜNÜ SINIRDA OLAN BİREYLERİN AYLIKLARI KESİLEBİLİR!

Sigortalı Hizmet Dökümünde bazı ay ya da günlerin yanında Ş harfi bulunuyor ise şirketin incelenmeye alınmasına karar verilmiştir. Böylelikle sigortalının gününün yanında Ş harfi bulunmaktadır. İncelemenin ne kadar süreceği değişkenlik gösterebilmektedir. Ancak bu şirkette çalışan sigortalı emeklilik başvuru yapabilir ve aylık alma fırsatını bulabilmektedir.
Ayrıca o şirkette vermiş olduğu hizmetlerin sahte olduğu anlaşılır ya da şirketin sahte olması durumunda hizmetin iptal olmasına sebep olabilmektedir. Böylelikle prim süresi, emeklilik için gerekli olan sürenin altına düşerek emekli aylığınızın kesilmesi problemi ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu durumda emekli olmak için gerekli olan süre 5760 prim gün sayısı koşulu bulunmaktadır. Eğer bir kişi 6 bin gün prim ile emekli olur ve böyle bir durum ile karşı karşıya kalır ise 360 günlük priminin iptal edilme problemi bulunabilmektedir. Böylelikle prim gün sayısı 5750’nin altına düşecek ve emekli maaşının kesilmesine sebep olabilecektir. Emekli aylığının yeniden bağlanması için kesinlikle prim gününü tamamlaması önemli unsurlar arasında bulunmaktadır.

FİİLEN ÇALIŞMAYAN BİREYLER İÇİN BİLDİRİ YAPILMAMASI GEREKİYOR!

Sosyal Güvenlik Kurumu şüpheli işyeri kodu konulan iş yerleri hakkında 10 gün süre içerisinde denetim yapmaya başlamaktadır. Şüpheli işyeri veya kontrollü işyeri kodları, 1 ay içerisinde dikkat çekecek şekilde sürekli ek ve iptal bildirge veren, borcunu ödemeyen ya da daha önce sahte işyerlerinden bildirilmiş sigortalıları yeniden bildiren işyerine konuluyor. Bundan dolayı işyerlerinin kesinlikle sahte sigortalı bildirmemesi ya da iş yerden gerçekten çalışmayanları bildirmemesi önemli unsur olarak karşımıza çıkmaktadır.
 
 
 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR