Bu meslekleri icra edenler dikkat: Bundan böyle hemen yararlanabileceksiniz!

Günümüzde bazı meslekler de çalışan bireyler diğer iş kollarına oranla daha çok yıpranmaktadırlar. SGK bu tür işlerde bulunan insanlar için öncelik tanıyarak erken emekli olma fırsatını sunmaktadır.

Bu meslekleri icra edenler dikkat: Bundan böyle hemen yararlanabileceksiniz!
Yayın Tarihi: 5.06.2020 21:40:00

Günümüzde bazı meslekler de çalışan bireyler diğer iş kollarına oranla daha çok yıpranmaktadırlar. SGK bu tür işlerde bulunan insanlar için öncelik tanıyarak erken emekli olma fırsatını sunmaktadır. Geçtiğimiz zamanlarda yapılan bir sistemin sonuna gelinmesiyle birlikte belirlenen meslek grupları içerisinde yer alan bireyler erken emeklilik fırsatından yararlanabilecek! İşte SGK’dan erken emekli olma fırsatını yakalayan mesleklerin ayrıntıları…

Günümüzde bazı meslek grubunda çalışan insanlar için 3600 gün prim şartı ile yeni gelişmeler geldi. Yeni yapılan düzenlemeler sonucunda tasarlanan bu kanunlar esnetiliyor ve bu meslek grubundaki vatandaşlar erkenden emekli olma olanağına yakınlaşıyor. Milyonlarca vatandaşın beklediği müjdeli haber SGK tarafından geldi. Yıpranma hakkı tanınan işçiler 2008 yılından önce elde etmiş oldukları yıpranma hakkı ile birlikte 2,5 yıl erken olma fırsatını bulabilecek böylelikle bu indirimden faydalanabilecek bireyler en az 3600 gün prim şartı belirlenmiştir.
Bu doğrultuda 3600 gün prim ve 1 Ekim 2008 tarihinden önce yıpranmaya tabi olmayan çalışma süreleri dikkate alınması doğrultusunda gerekli hesaplamaların yapılması ön görülmektedir. 2008 yılı öncesi ve sonrasında çalışma sürelerinin toplamının 3600 gün olan bireyler yaş haddinden indirim kazanarak daha erken emekli olma fırsatını bulabilmektedir. Yıpranmadan yararlanmak isteyen bireyler tarafından 360 gün için 60 gün ile 180 gün arasında değişen süre doğrultusunda hizmet süresince zam verilme hakkı tanınmıştır.

SGK TARAFINDAN BELİRLENEN SÜRE YARI YARIYA DÜŞTÜ!


Posta gazetesinden elde edilen verilere göre 5 yıl yıpranma hakkı fırsatından yararlanan bireyler yaş haddinden en fazla 2 buçuk yıl indirim alma hakkına sahip olabilecektir. 52 yaşından itibaren emekli olma fırsatı bu doğrultuda 49 yaşına düşmektedir. SGK tarafından yapılan açıklama doğrultusunda 10 yıllık çalışma şartı bulunması ile ilgili detaylar verildi.
Bu doğrultuda çalışanlar, Emniyet ve MİT mensubu, itfaiyeci, gazeteci, madenci, demir çelik işçileri başta olmak üzere milyonlarca çalışan yıpranma hakkın tabii tutuluyor. Yıpranma hakkı günümüzden erken emeklilik için olağanüstü fırsat sağlıyor. Belirlenen meslek gruplarında ki vatandaşların erken emekli olma fırsatını bulabileceği açıklanmıştır.

Böylelikle vatandaşlarımız yıpranma haklarıyla beraber erken emekli olma olanağına sahip olmasıyla beraber vatandaşlarımız için müjdeli haber geldi. Belirtilen meslek grupları bundan böyle erken emekli olacak ve bu fırsattan yararlanmak hakkına sahip olacak. Ayrıca emekli olmak istemeyen vatandaşlar için de zam uygulaması belirtilecek. Böylelikle belli bir zam oranı ile çalışma olanağına sahip olacaktır.

YIPRANMA PAYI

Bazı meslekler diğer mesleklere göre daha fazla yıpratıcı özelliğe sahip, örneğin bir yazarın gözlerinin bozulması, kaynakçının gözlerinin bozulması, nefes darlığının başlaması, elektrikçinin sürekli elektriğe çarpılması gibi. Her mesleğin kendisine göre zorluğu var, kalem tutan el de acır demir tutan el de acır. Ama bazı meslekler gerçek manada insanı yavaş yavaş yok eder cinsten. Yıpranma payı verilen meslekler 2008 yılında 2,5 yıl kadar erken emeklilik payı verebiliyordu. Ancak 2020 yılından itibaren yıpranma payı neredeyse 7,5 yıla kadar yükseltilebilecek. Yıpranma payı ile alakalı tüm bilinenler ise yaş haddini dolduran ancak SSK priminden dolayı emekli olamayan tüm vatandaşlara 5 yıla kadar indirim yapılabiliyordu.
 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR