Bunu Yapan Çalışanlar 15 gün çalışıp 2250 TL maaş ve 30 gün SSK'ya Hak kazanıyor

Bunu yapan çalışanlar 15 gün çalışıp 2250 TL maaş alarak 30 gün SSK'ya hak sahibi olabilir. Bir çok yardım kadın çalışanlara veriliyor. Şu an da en popüler olan 15 gün çalışıp 30 gün SSK'ya hak kazanma şartları neler. 15 gün çalışıp 2250 tl maaş nasıl alınır, şartları neler kimler başvurabiliyor.​​

Bunu Yapan Çalışanlar 15 gün çalışıp 2250 TL maaş ve 30 gün SSK'ya Hak kazanıyor
Yayın Tarihi: 11.02.2020 12:25:00

Bunu yapan çalışanlar 15 gün çalışıp 2250 TL maaş alarak 30 gün SSK'ya hak sahibi olabilir. Bir çok yardım kadın çalışanlara veriliyor. Şu an da en popüler olan 15 gün çalışıp 30 gün SSK'ya hak kazanma şartları neler. 15 gün çalışıp 2250 tl maaş nasıl alınır, şartları neler kimler başvurabiliyor.​

Yepyeni Hak!

Son yılların en çok ses getiren kadınlara yeni haklarda yeni dönem. Bu haklardan biri de ay içinde 15 gün çalışıp 30 gün maaş verilmesi. Bu durum maaşla da bitmiyor. 15 gün çalışma halinde 30 gün SSK hizmeti de kazanabilirsiniz. Peki ne yapmak gerekiyor, kimler faydalanabilir?

İlk olarak kadın çalışanlar, doğumdan 8 hafta sonra olmak üzere 16 haftalık süreçte bu parayı alabilir. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce 8 haftalık süreye 2 haftalık süre daha ilave ediliyor. Bu sürelerin bitiminden itibaren çocuğun bakımı ve yetiştirilmesi amacıyla ve çocuğun hayatta olması kaydıyla kadın işçi ile 3 yaşını doldurmamış çocuğa evlat edinen kadın ve Erkek işçilere istekleri halinde 1. doğumda 60. gün, 2. doğumda 120 ve sonraki doğumlarda 180 gün süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin verilmesi zorunludur. Çoğul doğum halinde bu süreler 30'ar gün ilave edilmesi gerekmektedir.


İŞKUR maaşları üstleniyor

8 haftalık analık hali izninin bitiminde itibaren kadın işçi ile 3 yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçiler yarım çalıştıkları sürelerin eksik kalan kısmı için İŞKUR'dan yarım çalışma ödeneğinden faydalanabilmektedir. Bunun için işçinin adına doğum veya evlat edinme tarihinden önceki son 3 yılda en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi bildirmiş olmalı ve haftalık çalışma süresinin yarısı kadar fiilen çalışılması ve doğumdan sonraki 8 haftalık analık hali izninin bittiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde en yakın İŞKUR birimine müracaat edilmesi yeterlidir.

Son yıllarda çalışanlara özelikle de kadınlara birçok yeni haklar verildi. Bu haklardan biri de ay içinde toplamda 15 gün çalışanlara 30 gün çalışmış gibi maaş verilmesidir. Bu durum sadece maaşla bitmiyor. Üstelik 15 gün çalışma hâlinde 30 gün SSK hizmeti de kazanılmaktadır.
 
Kimler bu haklardan faydalanabilir?
 
Kadın işçilerin doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftalık süre için çalıştırılmaması gerekmektedir. Çoğul gebelik hâlinde doğumdan önce çalıştırılmayacak 8 haftalık süreye 2 haftalık süre daha ilave edilmektedir. Bu sürelerin bitiminden itibaren çocuğunun bakımı ve yetiştirilmesi amacıyla ve çocuğun hayatta olması kaydıyla kadın işçi ile 3 yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçilere istekleri hâlinde 1. doğumda 60 gün, 2. doğumda 120, sonraki doğumlarda ise 180 gün süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin verilmesi zorunludur. Çoğul doğum hâlinde bu sürelere 30’ar gün ilave edilmesi gerekmektedir.
 
Maaşların yarısı İŞKUR’dan
 
Doğum sonrası 8 haftalık analık hâli izninin bitiminden itibaren kadın işçi ile 3 yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçiler yarım çalıştıkları sürelerin eksik kalan kısmı için İŞKUR’dan yarım çalışma ödeneğinden faydalanabilmektedir. Bunun için işçinin adına doğum veya evlat edinme tarihinden önceki son 3 yılda en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi bildirilmiş olması, haftalık çalışma süresinin yarısı kadar fiilen çalışılması ve doğumdan sonraki 8 haftalık analık hâli izninin bittiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde en yakın İŞKUR birimine müracaat edilmesi yeterli bulunmaktadır.
 
2000 yerine 2250 TL maaş
 
Yarım çalışma ödeneği almaya hak kazanan asgari ücretliler; aylık bazda hesaplandığında 2000 TL yerine yaklaşık 2250 TL maaşa hak kazanmaktadırlar.
3 çocuğu bulunan bir asgari ücretlinin yarım çalışma ödeneğine hak kazandığını örnek olarak verecek olursak;

Ay içinde 15 gün çalışmışsa işvereninden 1010,50 TL maaş alacaktır. Geri kalan 15 gün için ise İŞKUR’dan yaklaşık 1.240 TL maaş alacaktır.

Böylece 6 ay boyunca 2000 TL yerine yaklaşık 2250 TL aylığa hak kazanacaktır. Bu durumda asgari ücretlilerin yarım çalışması hâlinde aylıklarında fazladan 250 TL artış olmaktadır. Üstelik 15 gün çalışmalarına rağmen her ay 30 gün SSK hizmeti de kazanılmaktadır.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR