Çalışanlar Dikkat! Maaşlar 565 TL Fark Ediyor!

Korona virüs tüm dünyayı ekonomik olarak alt üst ederken ülkelerin farklı farklı almış oldukları tedbirler yakın tarihli ferahlama sağlıyor. Tedbirler her ne kadar insanları evinde tutmaya yönelik olmuş olsa da iş hayatının aynı şekilde devam etmesi gerekiyor.

Çalışanlar Dikkat! Maaşlar 565 TL Fark Ediyor!
Yayın Tarihi: 9.04.2020 21:37:00

Korona virüs tüm dünyayı ekonomik olarak alt üst ederken ülkelerin farklı farklı almış oldukları tedbirler yakın tarihli ferahlama sağlıyor. Tedbirler her ne kadar insanları evinde tutmaya yönelik olmuş olsa da iş hayatının aynı şekilde devam etmesi gerekiyor. Özellikle Türkiye gibi ülkelerin çalışma hayatının devam etmesi gerektiği apaçık ortada. Yoğun bir çalışma temposuna giren hükümet, kısa çalışma ödenekleri, emekli ikramiyeleri, ücretsiz maske dağıtımları ve benzeri pek çok uygulama ile beraber vatandaşların yanında olmaya çalışıyor. Ancak iş hayatının devam edebilmesi için insanların hür olmaları gerekiyor. Küçük esnaf para kazanamadığı gibi bir de dükkanların kapatılmak zorunda bırakılması ayrıca tartışılıyor. Özellikle dün gelen açıklama ile beraber paket servisi yapan işletmelerin en geç 24.00 itibari ile kapatılacağı açıklandı. İŞKUR’a yapılan ödeme başvuruları ile beraber pek çok müfettiş, araştırma yapmaya devam ediyor. Maaşlara tam 565 TL fark geliyor!

Ücretsiz İzinde Aylık 1.177 TL Ödenek

Çalışma hayatının durması sonucu olarak çalışanlarını kovmadan ücretsiz izine gönderen işletmelere ve çalışanlara yardım olması amacıyla aylık 1.177 TL ödenek çıkartılıyor. Dün hükümetin yaptığı açıklama ile yeni torba yasa kanun teklifi sonucunda tüm ücretsiz izine gönderilmiş olan çalışanlara aylık 1.177 TL ödenek sağlanacak. İşten çıkarılmalar 3 aylığına durduruldu. Bu sebeple tüm çalışanlar çalışmadan 1.177 TL destek alabilecekler. İşsizlik Sigortası Fonundan yapılacak olan bu ödeme ile beraber bir çalışanın günlüğü 39.24 TL’ye denk gelecek. Bu bağlamda işten çıkarılmalar 3 ay boyunca yasaklandı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan bir açıklama ile beraber bu sürenin 6 ay gibi bir süreye uzatılabileceği görüşülüyor.

Kısa Çalışma Ödeneğinde En Düşük 1752 TL Ödeme Yapılacak!

Ücretsiz izine gönderilmeden hala çalıştırılan personellere ise 1752 TL Kısa çalışma ödeneği geliyor. Brüt maaşına göre hesaplanacak olan aylık ödemeler en düşük 1752 TL olurken en fazla 4380 TL olacak. Bu bağlamda brüt ücretinize göre kısa çalışma ödeneği alabileceksiniz. Sigortalı çalışanın son iki aylık primleri esas alınarak hesaplanacak olan kısa çalışma ödeneği ile beraber vatandaş rahat bir nefes alacak. Brüt prim esasında ise yüzde 60 oranında iyileştirmeler yapılacak. Aylık asgari ücret ile çalışan kişilerin brüt ücretlerinin yüzde 150’sini geçmeyecek şekilde kapsama alınacak ve ortalama 1.752,40 TL ile 4.380,99 TL ortalaması alınacak. Kısa çalışma ödeneği alabilmek için kişisel başvurular değil işletmelerin başvuruları dikkate alınacak.

Kısa Çalışma Ödeneği İçin SGK’ya Nasıl Bildirim Yapılır?


Çalışanlarının maaş alabilmesi için kısa çalışma ödeneği SGK başvuruları nasıl yapılır? SGK işletme tarafından bizzat aranması gerekmektedir. Ayrıca çevrimiçi başvuruların da yapılabileceği açıklanmıştı. Esube.iskur.gov.tr adresinden yapabileceğiniz çevrimiçi başvurular sonucunda tüm çalışanlarınızın kısa çalışma ödeneği alabilmesini sağlayabilirsiniz.

Ücretsiz İzinde SGK Primi Ödenir mi?

Ücretsiz izine gönderilmiş olan çalışan için SGK prim ödemesi yapılmaz. Bu resmi bir uygulama olduğu için kişilerin hak talebinde bulunma şansı yoktur.

Kısa Çalışma Ödeneğinde Ne Kadar Maaş Alınır?

Kısa çalışma ödeneğinde bir işçiye ortalama 1700 lira ücret ödenecek. Aynı şekilde ücretsiz izine çıkarılan vatandaşa ise 1177 lira ödenecek. Yani en düşük maaşta 575 TL fark ve SGK bildirimi eksik oluyor.

Avantajlar Nelerdir?

15 Mart 2020 tarihi itibari ile işten çıkarılmış olan ve yasal olarak işsizlik maaşı alamayanlara da günlük olarak aynı tutar yatırılacak. Burada işsizlik maaşı hesaplama konusunda 1177 TL ödeme yapılacağı açıklandı.
 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR