Çalışmadan Emekli Olma Fırsatı! İşte Yeni Emekli Reformu Detayları

Çalışmadan emekli olma fırsatı geliyor. SGK ve bakanlar yeni reformun detaylarını sunuyor. Peki çalışmadan kimler emekli olacak. Hangi şartlar altında çalışmadan emekli olma fırsatı yeni yasaya nasıl eklenecek şartları ne olacak.

Çalışmadan Emekli Olma Fırsatı! İşte Yeni Emekli Reformu Detayları
Yayın Tarihi: 7.02.2020 21:21:00

Çalışmadan emekli olma fırsatı geliyor. SGK ve bakanlar yeni reformun detaylarını sunuyor. Peki çalışmadan kimler emekli olacak. Hangi şartlar altında çalışmadan emekli olma fırsatı yeni yasaya nasıl eklenecek şartları ne olacak.

Çalışmadan Emekli Olma Fırsatı!

ş hayatına atılamayan ve bugüne kadar hiçbir işte çalışmayan ev hanımları için emeklilik müjdesi! Daha önce hiç Sigortalı bir işte çalışmamiş ev hanımları ile SGK'ya kayıtlı olarak çalışmayanlar, borçlanma yoluyla emekli olabilecek. SGK Prim borçlanması ile emeklilik mümkün hale getiriliyor. Ayda minimum 941 TL prim ödemesiyle emeklilik için detayları bu haberimizde sizler için hazırladık...

Özellikle daha önce hiç iş hayatına atılmamış, sigortalı olarak bir işte çalışmamış ev hanımları ile daha önce SGK'lı - sigortalı olarak çalışmayan vatandaşlar emekli olabilecek! Çalışmayan kadınlar ile sigorta güvencesi bulmayanlara emeklilik müjdesi geliyor! İsteğe bağlı sigortalılık ve emeklilik ile siz de emekli olabilirsiniz! Sosyal güvenceye sahip olmayan ev hanımları ile primi eksik olanlar emekli olabilir mi? İlk olarak çalışmayan ev hanımları ile çalışsa da sigortalı olmayan yahut sigortalı olup da primi eksik olanlar, belirli bir prim borçlanmasıyla emeklilik hakkını kazanabilmekteler. 

İSTEĞE BAĞLI SİGORTALILIK VE EMEKLİLİK NEDİR? 


İsteğe bağlı sigortalı ve emekli olmak için kişinin SGK'ya prim ödemesi yani borçlanma yoluyla emeklilik yolunu seçmesi gerekmektedir. Bunun sonucunda her ay düzenli şekilde eksik primlerinizi SGK'ya (Kuruma) ödüyorsunuz ve ardından primleriniz beklenen seviyeye geldiğinde de emeklilik hakkını kazanıyorsunuz. Bu isteğe bağlı sigortalılık ve emeklilik yönteminden başta daha önce hiç iş hayatına atılmamış ev hanımları ile sigortasız çalışan vatandaşlar da yararlanabiliyor. Eksik prim ödemelerini tamamladıktan sonra emekli olabilir ve emekli aylığı almaya başlayabilirsiniz. Ayrıca sağlık hizmetlerinden de sigortalılar gibi yararlanırsınız.

İsteğe bağlı sigortalı olmak isteyen vatandaşların, il/ilçelerinde bulunan SGK Müdürlüklerine giderek talepte bulunmaları gerekiyor. Talebiniz kabul edildiğinde her ay düzenli şekilde primlerinizi ödemelisiniz. İsteğe bağlı sigortalı olduğunuzda sağlık hizmetlerinden de sigortalı olarak yararlanıyorsunuz ve size tâbi kişiler de bu haktan yararlanabiliyorlar.

NE KADAR PRİM ÖDEMEK GEREKLİ?

İsteğe bağlı sigortalı ve emekli olabilmek için ne kadar prim ödemeniz gerektiği size kalmış bir konu. Emekli aylığınızın yüksek olması için primlerinizi yüksekten ödeyebilirsiniz. Ancak 2020 yılı için minimum 941 TL 76 kuruş aylık prim ödemesi yapmanız gerekiyor. Prim isteğe bağlı olarak 7 bin 63 TL'ye kadar çıkabiliyor. Ödeyeceğiniz primin yüzde 20’si malullük, yaşlılık, ölüm sigortalarına; yüzde 12’si de genel sağlık sigortasına gidiyor.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

1999 öncesi sigorta başlangıcı bulunan çalışanlar, 10 yıl sigortalılık süresi ve 3600 prim ödeme gün sayısını tamamladıkları anda emekliliğe hak kazanabiliyorlar. Eylül 1999 - Nisan 2008 arasında sigorta başlangıcı bulunan çalışanlar ise 25 yıl sigortalılık süresi ve 4500 gün prim ödeyerek 60 yaşında emekli olabiliyorlar. 2008 Nisan ayı sonrası sigorta başlangıcı yapılan çalışanların ise 63 yaş ve 5400 prim ödeme gün sayısı şartlarını tamamlamaları gerekiyor.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR