Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Yeni Proje Açıklaması: 12 Milyon Çocuğa Dağıtılacak

12 Milyon çocuğa fidan dağıtımı. 'Toprak vefalı bir dosttur' diyen Erdoğan çocukların ve gençlerin geleceğe nefes olacağını söyleyerek fidan dikiminin önemini vurguladı...

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Yeni Proje Açıklaması: 12 Milyon Çocuğa Dağıtılacak
Yayın Tarihi: 13.11.2020 11:00:00

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Yerleşkesi’nde ‘Geleceğe Nefes, Dünyaya Nefes' fidan dikim programına katılarak önemli açıklamalarda bulundu.  "11 milyon fidan hedefiyle yola çıkmışken yaklaşık 14 milyon fidanı toprakla buluşturduk." şeklinde konuşan Erdoğan, "Gezi olaylarında sokakları yakanlar, esnafın mallarını yağmalayanlar fidan dikimimizi kötüleme yarışına girdi. Bizi eleştirenler PKK'lı teröristlerin yaktığı ormanlardan hiç bahsetmiyor." İfadeleriyle sözlerine devam etti.


12 MİLYON ÇOCUĞA FİDAN DAĞITIMI


Erdoğan, "İlk ve ortaokul çocuklarımıza yeni bir proje başlatıyoruz. Tohum ver fidana dönüşsün diyerek her yıl yaklaşık 12 milyon yavrumuza fidan kapları ve tohumları teslim ederek kendi fidanlarını kendilerinin yetiştirmesini sağlayacağız. Böylece çocuklarımız toplam 8'er fidanı yetiştirmiş olacak" diye konuştu. 

Erdoğan, " Destek vermek yerine çıktılar 'Kasım ayında fidan mı dikilir' diyerek yapılan işe çamur atmaya kalktılar. Kalbi nefretle kuruyanlara inat geçen sene diktiğimiz fidanların hemen hepsi bu yıl boy veriyor, filiz veriyor" dedi.


“GEÇEN SENE DİKİLEN FİDANLAR BU YIL BOY VERİYOR”


Geçen sene alınan  bir kararla 11 Kasım  "Milli Ağaçlandırma Günü" olarak ilan edildi. Bu kapsamda daha yeşil, daha yaşanabilir, daha güzel bir Türkiye bırakmak hedefiyle 11 milyon fidanı toprakla buluşturduklarını söyleyen Erdoğan, bu etkinliği 81 vilayetin ve 973 ilçenin tamamında eşzamanlı olarak gerçekleştirdiklerini bildirdi.

"Ülkemizdeki her hayırlı işi karalamayı prensip edinen bir güruh, meselenin önüne, arkasına bakmadan bu konuda da yersiz eleştiri oklarını bize yöneltti." diyen Erdoğan, konuşmasında şunları ifade etti:

"Gezi olaylarında güya çevre adına sokakları yakanlar, esnafın malını mülkünü yağmalayanlar, koro halinde fidan dikimi seferberliğimizi kötüleme yarışına girdi. Bizi haksızca eleştirenler, dikkat ederseniz PKK'lı teröristlerin yaktığı ormanlardan hiç bahsetmiyor. Bize çevre konusunda ders vermeye kalkanlar, bölücü örgütün çevre terörünü ağızlarına dahi almıyor. Bu güruh, milletin coşkusunu paylaşmak, ağaç seferberliğine destek vermek yerine çıktılar 'Kasım ayında fidan mı dikilir?' diyerek yapılan işe çamur atmaya kalktılar. İşin uzmanları tarafından cehaletleri yüzlerine vurulunca da bu sefer '11 milyon fidanın 9 milyonu kurur' iddiasıyla suç bastırmaya çalıştılar. Ancak daha önceki her iddialarında olduğu gibi bunda da yine çuvalladılar. 'Birkaç aya kurur' dedikleri fidanlar toprağa daha sıkı sarılarak onları mahcup etti. Kalbi nefretle kuruyanlara inat geçen sene diktiğimiz fidanların hemen hepsi hamdolsun bu yıl boy veriyor, filiz veriyor."



“GELECEĞE NEFES, DÜNYAYA NEFES”


Türkiye'nin fidan dikme seferberliğinin diğer ülkelere yayıldığını bildiren Erdoğan, "geleceğe nefes" sloganıyla çıktıkları bu yolda bugün artık "dünyaya nefes olma" hedefiyle işlerin yürütüldüğünü ifade etti.

Erdoğan, bu yılki programa, Azerbaycan'dan Bosna Hersek'e, Malta'dan Kosova'ya, Senegal'den KKTC'ye, Libya'dan Tataristan'a dost ve kardeş 30'a yakın ülkenin destek verdiğini söyleyerek yapacakları canlı bağlantılarla 4 kardeş ülkede fidan dikimi gerçekleştireceklerini söyledi. Erdoğan, davetlerine icabet ederek ağaç sevgisini bir seferberlik haline dönüştüren, fidan dikimini bir memleket meselesi olarak gören millete şükranlarını sundu.


"TOPRAK, VEFALI BİR DOSTTUR. GENÇ KUŞAKLAR SİZİN İLGİNİZ ÖNEMLİ”


Aşık Veysel'in "Kara Toprak" türküsünün sözlerinin bir bölümünü dile getiren Erdoğan, "Bizim için toprak, üzerinde hayatımızı idame ettirdiğimiz yer olmanın ötesinde, toprak vefalı bir dost ve arkadaştır. Bu dünya hepimizin ortak serveti, tüm canlıların ortak mekanıdır." diye konuştu.

Büyüklerin geçerli bir sebep olmadan bir tek dalın kırılmasına, bir tek çiçeğin koparılmasına dahi razı olmadığını söyleyen Erdoğan, "Önünden akıp giden derenin veya gürül gürül akan çeşmenin suyuyla abdest alırken bile israf etmeme hassasiyetiyle davranırlardı." dedi
Çocukların, tabiata karşı sorumluluk bilinciyle yetiştirilmeleri gerektiğini söyleyen Erdoğan, "Kadim değerlerimizle beraber genç kuşaklara özellikle tabiat sevgisini de aşılamamız gerekiyor. Dünyayı paylaştığımız diğer varlıkların hakları olduğunu, insanın tabiatı kullanırken bu hakları göz etmek zorunda olduğunu onlara anlatmalıyız." dedi.

Fidan dikimi seferberliğine çocukların ve gençlerin yoğun ilgisinin önemli olduğunu söyleyen Erdoğan konuşmasına şu şekilde devam etti:

"Genç kuşaklar, bu çabaların önemini ve kendileri için kıymetini çok iyi biliyor. Biz de onların bu heveslerini diri tutmak için farklı projeleri devreye alıyoruz. İlk ve ortaokul çağındaki çocuklarımızın kendi fidanlarını yetiştirmeleri amacıyla yeni bir proje başlatıyoruz. 'Tohum Ver Fidana Dönüşsün' adını verdiğimiz projemizle her yıl yaklaşık 12 milyon yavrumuza fidan kapları ve tohumları teslim ederek kendi fidanlarını kendilerinin yetiştirmesini sağlayacağız. Böylece geleceğimizin fidanı olan çocuklarımız, ilköğrenim ve ortaokul döneminde toplam 8'er fidanı yetiştirmiş olacak. 2021 yılından itibaren de Milli Ağaçlandırma Günü'nde inşallah bu fidanları hep birlikte toprakla buluşturmaya başlayacağız."




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR