Cumhurbaşkanı Seçimi Sonrası Düzenlemeler Gündemde: Asgari Ücret, Emekli ve Memur Zammı Bekleniyor

Cumhurbaşkanı Seçimi Sonrası Düzenlemeler Gündemde: Asgari Ücret, Emekli ve Memur Zammı Bekleniyor

Cumhurbaşkanı Seçimi Sonrası Düzenlemeler Gündemde: Asgari Ücret, Emekli ve Memur Zammı Bekleniyor
Yayın Tarihi: 31.05.2023 16:44:00

Gözler asgari ücret, emekli ve memur zammı gibi düzenlemelerin yapılmasına odaklandı, bu adımların ise yeni kabinenin kurulmasının ardından gerçekleştirileceği belirtiliyor.

Yakın bir kaynağa göre, hükümete yakınlığıyla bilinen Sabah gazetesinde yer alan bir habere göre, Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın teklifi üzerine hemen yeni kabinenin açıklanmasının ardından toplanacak. Haziran ayında açıklanacak enflasyon oranlarıyla birlikte asgari ücret, memur ve emekli zamları belirlenecek.

Asgari ücretlilerin yanı sıra memurlar ve emekliler de enflasyonla birlikte refah payı alacaklar. 2002 yılında AKP'nin iktidara geldiği dönemde 184 lira olan net asgari ücret, 2023 yılında yüzde 54.7 artışla 8 bin 506 lira (brüt 10 bin 8 lira) olarak belirlendi.

Asgari ücrete yapılacak ara zamda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından işaret edilen 500 dolar (en az 10 bin lira) seviyesinin önemli bir eşik olduğu düşünülüyor. Net asgari ücrete yapılacak ara zam miktarı, refah payı ile belirlenecek.

Yeni asgari ücret belirlenirken enflasyon rakamları da belirleyici olacak. Tahminlere göre, 6 aylık enflasyon artışı yüzde 20 ile 30 arasında olacak. Yüzde 20 zam yapılması durumunda, asgari ücret net 10 bin 207 lira (brüt 12 bin 8 lira) olacak ve işveren maliyeti 14 bin 109 lira olacak.

Yüzde 30 zam yapılması durumunda ise net asgari ücret 11 bin 58 lira (brüt 13 bin 9 lira) olacak ve işveren maliyeti 15 bin 286 lira olması bekleniyor.

Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre, nisanda enflasyon yüzde 2.65, mayısta yüzde 2.46 ve haziran için de yüzde 2.61 olarak tahmin ediliyor. Bu tahmine göre, ilk 6 aylık enflasyon yüzde 21.43 olacak ve SSK, Bağ-Kur ve emekliler bu oranda zam alacaklar.

Refah payıyla birlikte bu oranın yüzde 35'e kadar çıkabileceği tahmin ediliyor. Memur ve Emekli Sandığı emeklilerinin zam miktarı ise toplu sözleşme ve enflasyon farkına göre belirlenecek.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR