Deprem Sonrası Büyükçekme'de Riskli 8 Bina Yıkıldı

İzmir depremi İstanbul'u nasıl etkiledi? İstanbul'da hasarlı binalar ne olacak? Büyükçekmece'de hasarlı binalar yıkılıyor mu? Hangi binalara ruhsat verilmiyor?

Deprem Sonrası Büyükçekme'de Riskli 8 Bina Yıkıldı
Yayın Tarihi: 7.11.2020 10:00:00

Geçtiğimiz yıl Eylül ayında Büyükçekmece'de meydana gelen 5.8'lik depremde hasar gördükten sonra boşaltılan 8 binanın yıkımı İzmir depreminin ardından tamamlandı. Büyük Çekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün durumu değerlendirdi.


BÜYÜKÇEKMECE'DE HASARLI BİNALAR YIKILIYOR


26 Eylül 2019'da Silivri açıklarında meydana gelen 5.8'lik depremin ardından Büyükçekmece'de hasar görerek boşaltılan 8 bina ve 100 bağımsız bölüm geçtiğimiz günlerde belediye tarafından yıkılmaya başlandı. 19 Mayıs Mahallesi'nde 4, Atatürk Mahallesi'nde 1, Ulus Mahallesi'nde 1,  Kamiloba Mahallesi'nde 1,  Bahçelievler Mahallesi'nde 1 adet olmak üzere toplam 8 binanın yıkım aşamasını Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün de inceledi. Akgün, binaların yapımı sırasında oluşturulan çıkmaların büyük risk meydana getirdiğini ve bu riskin İzmir depreminde de görüldüğünü ifade etti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hasarlı binaların yıkılıp yenilenmesi aşamasında süreci hızlandıracak önlemler almasının hayati önem taşıdığını belirten Akgün, “Hem yıkımla ilgili tebligatların hızlanması için elektronik tebligatı hem de yıkımdan sonra yapımı için de 1 kişinin müracaatıyla veya maksimum yüzde 50'nin imzasıyla ruhsatların verilebilmesi için düzenleme yapılması gerekiyor. En önemli sorunlardan bir tanesi de bu ruhsatlandırma ve yıkım işinde içerinin boşaltılması. Çürük raporunu alıyorsunuz, tebligatı yapıyorsunuz, içerisindeki vatandaşın direnmesi sonucu belediye yer bulacak, malı taşıyacak bir sürü zaman geçiyor. Çürük raporu alındıktan sonra öyle keskin bir karar ve kanuni düzenleme olmalıdır ki elimizde vatandaş bunun içerisinde en çok 7 gün veya 15 gün kalabilsin” açıklamasında bulundu.


ÇIKMASI OLAN BİNALAR DİKKAT! "ÇIKMASI OLAN BİNALARA RUHSAT VERMİYORUZ!"

Akgün, binaların yapımı sırasında oluşturulan çıkmaların büyük risk meydana getirdiğini ve bunun İzmir depreminde de görüldüğüne dikkati çekerek, "Binanın altında 80'lik bir çıkma var. Bu binaların altındaki çıkmaları 11 sene önce kaldırarak binaların mukavemetini artırdık. Binalara az veya çok zarar veren bu çıkma meselesini halletmemiz lazım. Çıkması olan binalara ruhsat vermiyoruz" şeklinde açıklamada bulundu.
İzmir’deki depremde hasar gören binaların çoğunda çıkma tabanlar olduğunu belirten Akgün, “Binanın yıkılmasına sebebiyet veriyor bu çıkmalar. Binaların ayakta durması daha zor oluyor. Aşağısı dar yukarısı geniş oluyor. Yükler deprem hareketi ile sağa sola basmaya başladığında bu çıkmalar binaların aleyhine oluyor. Türkiye’de bu sistemin oluşturulması şart” diye ifade etti.






HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR